Tartalom

Narancs XIX. évf. 13. szám (2007-03-29)

A szerk.

A szerk.

A cím megváltozott

E hét elején az ENSZ Biztonsági Tanácsa megkezdte a Kosovo jövőjéről szóló rendezési terv tárgyalását. Ezt a dokumentumot közel kétéves, nemzetközi közvetítéssel zajló szerb-albán tárgyalássorozat érlelte készre. Olyan is lett.

Publicisztika

Publicisztika

Fordulatok - avagy elnökválasztás liberáliséknál

Bauer Tamás amolyan fordított iránytű: amerre ő az Északot mutatja, arrafelé biztosan megtalálhatjuk a Délt. Vele rendszeresen előfordul, hogy éppen fordítva van, mint ahogy ő mondja (lásd Fodor Gábor melletti korteskedését: Fodor, a fordulat jelöltje, Magyar Narancs, 2007. február 15.). Voltaképpen Fodor Gábor a múltba fordulást, Kóka János a jövőbe fordulást jelképezi; Fodor egy olyan kontinuitást, melyet éppen meg kellene szakítani, Kóka azt a megújulást, mely ama kontinuitást megszakítja.

Publicisztika

A Kuncze-folyosó

"Kis János (egyed) megteremtett egy speciest ('az SZDSZ elnöke'), amelynek definícióját a párt az ő személyére szabta" - írta TGM 1991 végén, és fel is sorolt néhány ilyen jellemzőt: erkölcsi tekintélye van, a legokosabb ember Magyarországon, megvesztegethetetlen, minden szava számít, és szereti Brahms kamarazenéjét.

Egotrip

Egotrip

Modern Talking (Hol és hova)

Hol és hova Vegyünk két mondatot: Gizi az asztalon feküdt és Gizi az asztalra feküdt. Látszólag hasonló szerkezetűek: van bennük egy alany (Gizi), egy helyhatározó (az asztalon/asztalra) és egy ige (feküdt). Mégis egészen más szerkezetűek.

Egotrip

Ekotrip (Korlátbontások évadja)

Korlátbontások évadja Divatba jött a korlátbontás. Február első péntekén a Fidesz-frakció üléséről rohamozták meg érettnek mondott politikusok a parlament épületét védelmező kordont, mondván: nincs jogalapja és a közérdekkel is ellentétes, hogy egy közteret elzárjanak az utca polgárától. Négy hétre rá egy pénzügyi konferencián szintén érettnek látszó közgazdászok hívták korlátbontó rohamra a Nemzeti Bank frissen kinevezett, hivatalát még el sem foglaló elnökét.

Belpol

Belpol

A Sirály sorsa: Zártkörű klub

A Király utca építési-bontási törmelékei közt bóklászva az 50. szám alatt fedezhető fel a Sirály elnevezésű műintézmény, a főváros kulturális térképének egy közkedvelt intellektuális csomópontja. Bár féléves működésével már bizonyított, fennmaradása nem egyszerűen pénzügyi kérdés.

Belpol

Mit kezdjünk a Tanácsköztársasággal? - Zabigyerek

Volt már "dicsőséges 133 nap", s nevezték az alantas csőcselék rémuralmának. A tiszavirágéltű Tanácsköztársaság megítélése a kezdetektől szélsőségek között mozgott, s e merőben problematikus államalakulattal máig nem tud mit kezdeni a nemzeti emlékezet.

Belpol

Az ombudsmanválasztás előkészületei: Erőpróba

Bár az új országgyűlési biztosok megválasztása kétharmados többséget igényel, a köztársasági elnök - miként a legfőbb ügyész jelölésekor - most sem egyeztet a parlamenti pártok frakcióival. Az Országgyűlés várhatóan a nyári szünet előtt szavaz Sólyom László jelöltjeiről.

Belpol

"Amit előzetesen gondolt" (Zsidóként március 15-én)

Ákos 30 körüli, átlagos testalkatú, budapesti férfi. Március 15-én kipát tett a fejére és nyakába vette a várost, hogy megtudja, mennyire veszélyes zsidóként az ünnepségeken részt venni. Kérésére fényképét és teljes nevét nem tesszük közzé.

Belpol

Vita az árfolyamsávról: Kívánja-e törölni?

Talán a jól sikerült elnökváltás teszi, mindenesetre meglepő nyíltságú és elvszerű vita folyik az utóbbi időben a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által követendő kamatpolitikáról. Érvek és ellenérvek sorakoznak, és csak néha jut szerephez a szakmai vitákat általában zátonyra futtató hit. A forint közben erősödik.

Belpol

Franciaország elnökválasztás előtt: A menü

Évtizedes nézettségi rekordokat döntögető választási műsorok, rég nem látott tömegek a politikai rendezvényeken egyfelől, nehezen megbecsülhető, stagnáló vagy növekvő kiábrándultság és bizalmatlanság a kormányzó csoportokkal szemben másfelől. Öt évvel a szélsőjobb majd tizennyolc százalékos, történelmi sikere után Franciaország újra köztársasági elnököt választ.

Trafik

Trafik

tévésmaci - Sünök a síneken

Aki Kaurismäki finn filmrendező valamikor a kilencvenes évek elején Budapesten járt. Nem akarok nagyot mondani, de konkrétan a Szindbád moziban rendeztek neki retrospekciót, biztosramenészeti alapon, nyilván, mert ott húsz ember is tömegnek látszik.

Trafik

étel, hordó - NAPFÉNYES ÍZEK

Ha átmegyünk a Király utca túloldalára, Teréz Erzsébetre vált, a hatból hét lesz, de mit számít, ha a Lövölde téren mindig hideg van?

Trafik

csontzene - Tavaszi oroszok

Pár évtizeddel Hoffmannunk után Lev Nyikolajevics Tolsztoj gróf is megalkotta a zenegyűlölő alakját. Bár Pozdnisev, kisregényének elbeszélője más alapokon háborog, mint a német hős; ő legkivált a zene erotikus hatalmát kárhoztatja.

Zene

Zene

Smells Like Spleen Spirit - Gus Van Sant: Az utolsó napok (dvd)

Direktorunk utolsó három moziját (Gerry, Elefánt, Az utolsó napok), a "haláltrilógiát" - a közös tematikán túl - a formanyelvi kísérletezgető kedv is szorosan összeköti. Úgy tűnik, ez utóbbi a Nirvana frontemberének (Kurt Cobain) öngyilkosságát feldolgozó Az utolsó napok című filmben ért a csúcsára.

Zene

Mozognak is - Zack Snyder: 300 (film)

Aki sikerrel vette az általános iskola 5. osztályát, az bizonyosan hallott már a görög-perzsa háborúkról, inkluzíve a Xerxész-féle invázióról a tengerkorbácsolással, a Thermopülai-szorossal, Szalamisszal és Plataiával együtt.

Zene

Privát pokol - Szász János: Ópium - Egy elmebeteg nő naplója (film)

A durvára vakolt pincefalon fülledt vízcseppek ülnek, kicsapott a pára, olykor egy-egy hirtelen megindul, de a levegő nem mozdul, mi több, állni látszik, sűrű, harapni lehet az áporodottságot, a távolból léptek kopogása közelít (lassan), spiccvas a kövön, nyikordul a vaskapu, a sápadt lámpa sárga fénybe vonja a komor cellát, belép egy orvosi köpeny, a nadrágszár előbb bizonytalanul, majd mind nagyobb eltökéltséggel halad a helyiség távolabbi végében álló fekpad (műtőasztal) felé, amin leszíjazott alak, egy nő...

Zene

Lágy örvény - Bernát András kiállítása

Bernát András a nyolcvanas évek közepén indult generáció egyik legkiválóbb művésze, akinek pályája - ezt az elmúlt évtizedek hektikus művészeti fejleményeit valamelyest ismerve nyugodtan kimondhatjuk, meglepő módon és ellentétben kortársaiéval - egyenes vonalú, töretlen.

Film
Képzőművészet

Képzőművészet

"Jézus Krisztus szülei is kétségbe voltak esve" (Nagy Kriszta képzőművész)

Van, aki a popfilozófia József Attilájának, akad, aki a kortárs festészet Kiszel Tündéjének tartja az x-T, illetve a Tereskova néven is ismert Nagy Krisztát. Kiállításával indult újra a Wolfner-féle újpesti bőrgyárban kialakított, most WAX kultúrgyárra keresztelt kortárs képzőművészeti kiállítóhely. A tárlat címe: Eddig - életmű-kiállítás, és ez nem poén.

Lélek

Lélek

"Asszisztens akarok lenni" (Állásinterjú)

Kérdező: Kérem, mondja el, miért szeretne nálunk dolgozni? Jelentkező: Mert nincs vagyonom. K: Tessék? J: Ha mondjuk nagy értékű ingatlanaim vagy részvényeim volnának, nem lenne muszáj munkát vállalnom, hogy megéljünk a családommal. A tulajdonunk hozadéka eltartana minket életünk végéig. Sőt, akkor lenne időm rá, hogy megtaláljam, mire születtem, mivel adhatom a legtöbbet a világnak úgy, hogy közben önmagamat is megvalósítom.

Tudomány