kulthírek

  • .
  • 2008. június 12.

Trafik

kulthírek

GYÁSZ 91 éves korában elhunyt Dino Risi. A neorealista hagyománytól a vígjáték felé forduló rendező legismertebb filmjei: Előzés (1962), az Oscar-jelöltségig jutó A nő illata (1974) és a Fehér telefonok (1976). Életművéért - melyet következő számunkban méltatunk - 2002-ben Arany Oroszlánt vehetett át Velencében.

Nisben 76 évesen meghalt Saban Bajramovic, a balkáni roma zenei élet kimagasló alakja. A lenyűgöző hangú énekes írta a Dzselem, dzselem (Mentem, mentem) kezdetű és című cigány himnuszt.

KAURISMAKI, AZ AKADÉMIKUS Akadémikussá avatta Tarja Halonen finn elnök Aki Kaurismakit: az 51 éves filmrendező kifejezetten szűk elitbe - így például Jorma Panula karmester, Vuokko Nurmesniemi textiltervező és Veijo Meri író társaságába - került, e címet ugyanis egyszerre csak nyolc művész viselheti.

AZ ELSÕ LAOSZI Thaiföldi fotós beleszeret egy laoszi idegenvezetőnőbe - ez a sztorija a Sabaidee Luang Prabang című filmnek (Jó reggelt, Luang Prabang; ez egy világörökség-listán lévő laoszi város neve), rendezte a thaiföldi Sakchai Deenan és a laoszi Anousone Sirisackda. 1975, a kommunista hatalomátvétel óta ez az első Laoszban készült mozidarab. Vientiane, a főváros két mozijának egyikében volt a premier, május végén, Thaiföldön pedig június elején.

KÖNYVHÉT UTÁN A 79. Ünnepi Könyvhét ugyan elmúlt, de a könyvek maradnak - köztük a Narancs-szerzők most megjelent kötetei: Bán Zoltán András: Hölgyszonáta és más történetek (Scolar), Halasi Zoltán: Isten a malomban - Íróportrék (Palatinus), Nádasdy Ádám: Prédikál és szónokol (Magvető), Sajó László: Öt és feles (Osiris), Tandori Dezső: Kilobbant sejtcsomók - Virginia Woolf fordítója voltam (Európa).

CIRQUE DU SOLEIL: A KELETI KÁRTYA Augusztustól Makaón ad folyamatos műsort a Cirque du Soleil, októberben pedig a tokiói Disneyland színházában mutatják be Zed című új produkciójukat, melynek egyes részleteit a múlt héten ízelítőül előadták Japánban. A Zed ihletője a tarot. A kanadai központú cirkuszi társulat - mely nemrégen Budapesten mérte fel a jövőbeni produkcióihoz számba jöhető tehetségeket - ma már hat állandó helyen tart előadásokat: közülük öt Las Vegasban található, egy pedig a floridai Disney Worldben, ezekhez csatlakoznak majd az ázsiai bázisok.

A Tilos Rádió: adománygyűjtés június 15-ig A hazai média világában egyedülállóan a Tilos Rádió éves működési költségének nagyjából felét maguk a hallgatók adják össze. A Gödör Klub előtti téren délutánonként a Tilos legendás zenei szekciója adja az aláfestést, csütörtökön élő népzenei program keretében a MÛVES együttes muzsikál, míg szombaton Zuboly-, Korai Öröm- és Oprenczia-koncert lesz.

MEGHALT BO DIDDLEY 79 éves korában elhunyt a rock and roll és a blues egyik legnagyobb mestere: Bo Diddley több mint ötven éve, 1955-ben állt először az R&B-lista élén, klasszikussá vált Bo Diddley című számával. 27 éves volt akkor, s ez már a harmadik neve volt: Ellas Otha Bates néven született Mississippi államban, aztán örökbe fogadták, s lett belőle ötévesen Ellas McDaniel Chicagóban, az elektromos blues fővárosában, ahol tinédzserként párhuzamosan sajátította el a boksz és a gitározás mesterfogásait. A zenénél kötött ki, legyártotta téglalap alakú gitárját, s jellegzetes ritmikájú, feszültséggel telített leendő R&B-örökzöldjeit (I'm A Man, Who Do You Love, Mona, Before You Accuse Me, Road Runner). Chuck Berry és Muddy Waters mellett Bo Diddley is megtermékenyítőleg hatott a 60-as évek brit R&B-zenekaraira (Rolling Stones, Yardbirds, Animals, Pretty Things). Árnyasabb évek után, amikor 1973-ban a Let The Good Times Roll című koncertfilm feltámasztotta a klasszikus rock & roll csillagait, ő is közöttük volt. 1979-ben a Clash koncertjeit nyitotta meg, 1988-ban a U2 merített tőle ihletet (Desire). Utolsó albumát 1996-ban készítette (A Man Amongst Men), életrajza 1995-ben jelent meg (Bo Diddley: Living Legend), de ő maga már 1960-ban dalba foglalta a lényeget (Story Of Bo Diddley).

ELHUNYT SÁNTA FERENC 81 éves korában elhunyt Sánta Ferenc Kossuth-díjas író. Brassóban született, iskoláit nagyrészt Erdélyben végezte. A világháború után Magyarországon bányászként és gyári munkásként dolgozott. 1954-ben egy író-olvasó találkozón Szabó Pálnak megmutatta Sokan voltunk című elbeszélését, az hamarosan meg is jelent az Irodalmi Újságban, s lesöpörte a színről a parasztábrázolás sematikus darabjait. A fiatal prózaírókat bemutató, 1955-ös Emberavatás című antológia egyik legerőteljesebb szerzőjeként 1956-ban megjelent első önálló novelláskötete, a Téli virágzás. Szerepet vállalt a Petőfi Körben. Alapvető morális kérdéseket feszegető életművének java a 60-as években látott napvilágot: egy novelláskötet (Farkasok a küszöbön, 1961) és három regény (Az ötödik pecsét, 1963, Húsz óra, 1964, Az áruló, 1966) fémjelzi ezt az időszakot, ezek számos külföldi kiadást, színpadi és filmes feldolgozást is megértek. Gyűjteményes elbeszéléskötete (Isten a szekéren, 1970) óta új szépirodalmi alkotással nem jelentkezett, csak esszéit, interjúit kötötte egybe: A szabadság küszöbén (1993).

DAVID BYRNE ZENÉLÕ ÉPÜLETE Playing the Building címmel hatalmas hangszerré alakított egy évtizedekig használatlanul állt New York-i épületet David Byrne: az egykori Talking Heads feje a Battery Maritime Buildingben hozta létre interaktív, helyspecifikus installációját, melynek lényege, hogy a látogatók leülhetnek az emeleti nagyterem közepén elhelyezett orgonához, s a billentyűk leütésével megszólaltathatják a hozzá csatlakoztatott és behangolt épületelemeket, fémgerendákat, víz-, gáz- és elektromos vezetékeket. "Aktivizáljuk a különféle anyagokban rejlő hangképző lehetőségeket" - mondja David Byrne, aki 2005 október-novemberében a stockholmi Färgfabriken nevű gyárépületben egyszer már megcsinálta ugyanezt. Az installáció augusztus 10-ig áll, részletek a davidbyrne.com honlapon.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.