kulthírek

  • Narancs
  • 2008. június 19.

Trafik

kulthírek
TILOS A FREKVENCIA Az Országos Rádió és Televízió Testület nem hosszabbította meg a Tilos Rádió jövő novemberben lejáró műsor-szolgáltatási jogosultságát, így a közösségi adó, ha folytatni akarja, kénytelen lesz elindulni a jelenleg általa használt frekvenciára majdan kiírandó pályázaton. 12 év óta ez az első alkalom, hogy a jogosultság lejárta előtt igényelhető automatikus hosszabbítást az ORTT többsége nem szavazta meg. Az ellenszavazók a 2003 karácsonyán, élő adásban elhangzott, hívő emberek érzékenységét sértő mondatokra hivatkoztak.

GYÁSZ Rövid betegség után, 74 éves korában elhunyt Major János grafikusművész. Főiskolai tanulmányait 1959-ben fejezte be, a 60-as évek közepétől készített, abszurd és önironikus, a zsidóság és a szexualitás tematikájával is foglalkozó, briliáns rajztechnikáról árulkodó rézkarcai és rajzai a tűrt/tiltott kategóriában jelölték ki a helyét (Scharf Móric emlékezete; Biboldó mosakszik). Fotót és szöveget használó koncepcionális munkákat is készített (Kubista Lajos síremléke), s rajzainak kedvelt témája volt a sakk.

62 éves korában elhunyt Stan Winston négyszeres Oscar-díjas maszk- és trükkmester. Olyan teremtményeket köszönhet neki a világ, mint a Predator, az Ollókezű Edward, a Terminator vagy épp a Jurassic Park őslényei.

EGYIPTOM KINCSEI ATHÉNBAN Új állandó kiállítás nyílt az athéni régészeti múzeumban: mintegy ezer, eddig raktárban tartott tárgy - köztük kilenc múmia - enged bepillantást az ókori Egyiptom mindennapi életébe, s illusztrálja a hellén kultúra ottani hatását.

CHE Kubában már régen van neki, de most, születésének 80. évfordulója alkalmából szülővárosában, az argentínai Rosarióban is emlékművet állítottak Ernesto Che Guevarának. A róla elnevezett téren álló négyméteres bronzszobrot Andrés Zerneri szobrászművész mintegy 75 ezer kulcsból és más, kisméretű fémtárgyból készítette, melyeket 15 ezren küldtek neki több országból.

SUPERMAN 70 ÉVES Az Action Comics 1938. júniusi számában lépett színre először Jerry Siegel és Joe Shuster teremtménye, Superman, hogy azóta is rajzolók és írók hosszú sorának jóvoltából folyamatosan megmentse a Földet - pedig ő maga a Krypton bolygóról keveredett ide. Civilben szerény, bár jól megtermett kollégánk, Clark Kent, a Daily Planet munkatársa, munkaruhában acélöklű rakéta, akit ugyan 1993-ban a gonosz Doomsday megölt, de ő feltámadt, visszatért, s mint a legfrissebb füzet borítóján is látszik, teszi a dolgát. Népszerűsége ugyan állítólag visszaesőben van, de az amerikai populáris kultúra más ikonjaihoz hasonlóan Superman így is halhatalan.

MEGHALT AJTMATOV Kirgízia fővárosában, Biskekben nagy részvét mellett temették el Csingiz Ajtmatovot, aki életének 80. évében, Nürnbergben hunyt el, ahová gyógykezelésre érkezett. A Szovjetunió legismertebb írói közé tartozott, kirgiz nyelven írott első elbeszélései 1952-ben jelentek meg, világhírét Dzsamila szerelme című kisregényének köszönhette, de számos más műve is olvasható magyarul (A versenyló halála, Az első tanító, Fehér hajó, Vesztőhely, A tengerparton futó tarka kutya, Dzsingisz kán fehér fellege, Amikor leomlanak a hegyek: az Örök Menyasszony). Az 1963-ban Lenin-renddel kitüntetett, majd Gorbacsov reformpolitikáját támogató Ajtmatov a 90-es években nagykövetként szolgált Brüsszelben. Több alkalommal járt Magyarországon, legutóbb a 2006-os könyvfesztiválon.

HARRY POTTER: AZ EL'ZMÉNY 25 ezer fontért kelt el Londonban az illusztrációnkon látható, 15x21 centis, 800 szavas szöveg a Waterstones könyvterjesztő cég jótékony árverésén, melynek bevétele a Dyslexia Action és az English PEN írószervezet között oszlik meg. J. K. Rowling a Harry Potter előzményét írta meg, s kézírásáért többet fizettek, mint a felkért többi tizenkét író mini történeteiért együtt - pedig olyan szerzők voltak köztük, mint az ezúttal négyezer fontra taksált Tom Stoppard, a háromezerrel végző, Nobel-díjas Doris Lessing, az 1400-ért elkelt Nick Hornby és az ezerfontos Irvine Welsh.

FILMEK MOBILLAL Negyedszer rendeztek Pocket Films Festivalt a párizsi Pompidou Központban: a zsebméretű kamerával (mobiltelefonnal vagy apró digitális kamerával) készített filmek ingyenes seregszemléjén a mozivászonra, illetve mobilképernyőre szánt alkotások kategóriájában hirdettek versenyt, de vetítéseken és a kiállítótérben fellógatott mobilokon más kategóriák (gyerekek, filmtanszakos diákok által készített vagy a korábbi fesztiválokra küldött művek stb.) szerint is lehetett válogatni a látnivalók között. A vendégként meghívott Stephen Dwoskin amerikai kísérleti filmes és Isabella Rossellini mobilra forgatott filmjeiket mutatták be. Képünk egy jelenet a Green Porno című Rossellini-sorozatból, melyben ő maga ismerteti és adja elő állatok - szentjánosbogár, szitakötő, pók, légy, csiga, méh, imádkozó sáska, hernyó - párzási szokásait.

Figyelmébe ajánljuk