Mindenesetre szólok, június 21-én Tihanyi Levendulafesztivál! A tízhektárnyi levendulaültetvény egészen különleges látnivaló a Balaton partján, a virágzás idején nyílt túrákatis szerveznek rajta (vezetéssel).
Levendulás-fehér csokoládés házi fagylalt
Hozzávalók (kb. 7 dl fagylalthoz)
4 dl tejszín
2 dl cukrozott, sűrített tej
5 dkg fehér csokoládé, felaprítva
4 tk. szárított levendula (bio) vagy 4-5 szál friss virág
2 tojássárgája
csipetnyi só
A tejszínt a sűrített tejjel közepes méretű lábasba öntjük, és forráspontig melegítjük. (Amikor pici buborékok kezdenek megjelenni a tetején, azonnal levesszük a tűzről.) Beletesszük a szárított (vagy friss) levendulát, és 20 percig letakarva állni hagyjuk, hogy a masszát finoman átjárja a levendula aromája. Ekkor kézi habverővel sűrűre, fehéredésig keverjük a tojások sárgáját. Leszűrjük az illatos tejszínes folyadékot, és lassan, folyamatos keverés mellett hozzáöntjük a tojáshoz, hogy kiegyenlítsük a hőmérsékletet. Visszaöntjük a lábasba, és állandó keverés mellett néhány percig alacsony tűzön főzzük (nem fog pudingszerűen besűrűsödni, folyékony marad). Közben hozzáadjuk a felaprított fehér csokoládét, hogy felolvadjon. A masszát teljesen lehűtjük (érdemes előző este elkészíteni), végül fagylaltgépben elkészítjük. Ha nincs fagylaltgépünk, a jéghideg masszát dobozba öntjük, majd a mélyhűtőbe tesszük. Kb. óránként kivesszük, és mixerben átkeverjük, összesen 4-5 alkalommal.
A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com