chili & vanilia - Levendula: nem csak Provence

  • .
  • 2008. június 19.

Trafik

Sokáig meg voltam győződve, hogy a levendula használata csak gasztronómiai divathullám, kizárt, hogy bárki is komolyan gondolja, hogy a provence-i lila mezők és a dédi ruhásszekrényének illata valóban finom az ételekben is. Egészen addig, amíg el nem készítettem ezt a levendulás-fehér csokoládés fagylaltot.
A receptet egy New York-i szakácsiskola oktatója ihlette, egy olyan órán, ami az adott évszak alapanyagaival foglalkozott. Nyár volt, s a híres Union Square-i őstermelői piacon többek között egy csokor friss, illatos levendulát is felkaptunk. Kissé szkeptikusan álltam a feladat elé, amikor azonban megkóstoltam a fagylalt hűlő masszáját, tudtam, hogy baj és függőség lesz a vége. Minden előítéletem egy perc alatt elszállt. Azóta szívesen használom a levendulát. Mint az köztudott, leginkább édességekhez - krémekhez, dzsemekhez, desszertekhez - való. De nyugodtan kísérletezzenek sós fogásokkal is, kiváló vinaigrette-ben, pácokhoz, sültekhez, sőt halhoz is. Az egyetlen titka, hogy nem szabad túl sokat használni belőle, különben pacsuliízű lesz. Ha valaki olyan szerencsés, hogy hozzájut friss levendulavirághoz, az a legfinomabb, de a szárított is megteszi, vigyázat, csak a vegyszermentes, ehető virág jöhet szóba!

Mindenesetre szólok, június 21-én Tihanyi Levendulafesztivál! A tízhektárnyi levendulaültetvény egészen különleges látnivaló a Balaton partján, a virágzás idején nyílt túrákatis szerveznek rajta (vezetéssel).

Levendulás-fehér csokoládés házi fagylalt

Hozzávalók (kb. 7 dl fagylalthoz)

4 dl tejszín

2 dl cukrozott, sűrített tej

5 dkg fehér csokoládé, felaprítva

4 tk. szárított levendula (bio) vagy 4-5 szál friss virág

2 tojássárgája

csipetnyi só

A tejszínt a sűrített tejjel közepes méretű lábasba öntjük, és forráspontig melegítjük. (Amikor pici buborékok kezdenek megjelenni a tetején, azonnal levesszük a tűzről.) Beletesszük a szárított (vagy friss) levendulát, és 20 percig letakarva állni hagyjuk, hogy a masszát finoman átjárja a levendula aromája. Ekkor kézi habverővel sűrűre, fehéredésig keverjük a tojások sárgáját. Leszűrjük az illatos tejszínes folyadékot, és lassan, folyamatos keverés mellett hozzáöntjük a tojáshoz, hogy kiegyenlítsük a hőmérsékletet. Visszaöntjük a lábasba, és állandó keverés mellett néhány percig alacsony tűzön főzzük (nem fog pudingszerűen besűrűsödni, folyékony marad). Közben hozzáadjuk a felaprított fehér csokoládét, hogy felolvadjon. A masszát teljesen lehűtjük (érdemes előző este elkészíteni), végül fagylaltgépben elkészítjük. Ha nincs fagylaltgépünk, a jéghideg masszát dobozba öntjük, majd a mélyhűtőbe tesszük. Kb. óránként kivesszük, és mixerben átkeverjük, összesen 4-5 alkalommal.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Hurrá, itt a gyár!

Hollywood nincs jó bőrben. A Covid-járvány alatt a streamingszolgáltatók behozhatatlan előnyre tettek szert, egy rakás mozi zárt be, s az azóta is döglődő mozizási kedvet még lejjebb verte a jegyek és a popcorn egekbe szálló ára.

Profán papnők

Liane (Malou Khebizi), a fiatal influenszer vár. Kicsit úgy, mint Vladimir és Estragon: valamire, ami talán sosem jön el. A dél-franciaországi Fréjus-ben él munka nélküli anyjával és kiskamasz húgával, de másutt szeretne lenni és más szeretne lenni. A kiút talán egy reality show-ban rejlik: beküldött casting videója felkelti a producerek érdeklődését. Fiatal, éhes és ambiciózus, pont olyasvalaki, akit ez a médiagépezet keres. De a kezdeti biztatás után az ügy­nökség hallgat: Liane pedig úgy érzi, örökre Fréjus-ben ragad.

Viszonyítási pontok

Ez a színház ebben a formában a jövő évadtól nem létezik. Vidovszky György utolsó rendezése még betekintést enged színházigazgatói pályázatának azon fejezetébe, amelyben arról ír, hogyan és milyen módszerrel képzelte el ő és az alkotógárdája azt, hogy egy ifjúsági színház közösségi fórumként (is) működhet.

Kliséből játék

A produkció alkotói minimum két olyan elemmel is élnek, amelyek bármelyikére nagy valószínűséggel mondaná egy tapasztalt rendező, hogy „csak azt ne”. Az egyik ilyen a „színház a színházban”, ami könnyen a belterjesség érzetét kelti (ráadásul, túl sokszor láttuk már ezt a veszélyesen kézenfekvő megoldást), a másik pedig az úgynevezett „meztelenül rohangálás”, amit gyakran társítunk az amatőr előadásokhoz.