kulthírek

  • .
  • 2009. május 21.

Trafik

EUROVÍZIÓ: NORVÉG SIKER Fairytale című dalával a Minszkben született, de négyéves kora óta Norvégiában élő, norvég színekben éneklő és hegedülő Alexander Rybak nyerte az 54. eurovíziós dalfesztivált Moszkvában, így jövőre Oslo ad otthont a show-nak.
Mögötte az izlandi Yohanna és az azerbajdzsáni AySel & Arash végzett. Az utóbbi idők kudarcai után jól szerepelt a brit versenyző: a zongorán közreműködő Andrew Lloyd Webber dalát előadó Jade Ewen kapta az ötödik legtöbb telefonszavazatot. Ádok Zoli nem jutott a döntőbe.

40 FILM A SZOCIALIZMUSRÓL Öt nap alatt, május 25-29. között negyven, a rendszerváltás húsz éve során készült dokumentumfilmet mutat be az OSA Archívum a Rákosi-Kádár-korszak történetéről. A felvillantott események időrendjét követő vetítések ingyenesek, a részletes program az osaarchivum.org címen található.

FALCO UTCA Falcogasse - június 5-től ezt a nevet viseli egy bécsi utca, annak a donaustadti háznak a közelében, ahol az énekes édesanyja élt. A 80-as évek egyik legnagyobb popsztárja több mint 60 millió lemezt adott el olyan nemzetközi slágerekkel, mint a Der Kommissar és a Rock Me Amadeus. Falco (sz. Johann Hölzel) 1998-ban, 40 éves korában, autóbalesetben hunyt el.

COLDPLAY INGYEN A zenekar hivatalos honlapjáról (coldplay.com) ingyen letölthető a jelenlegi koncertkörút jegyvásárlóinak osztogatott, LeftRightLeftRightLeft című, kilenc számot tartalmazó élő album, melynek felvételeit a Viva La Vida-turné korábbi előadásain rögzítették.

DÍJ Életműve elismeréseként Cormac McCarthy kapta az amerikai PEN írószervezet 25 ezer dollárral dotált Saul Bellow-díját: a Nem vénnek való vidék és a Véres délkörök avagy vörös alkony a nyugati égen szerzőjét maga Saul Bellow, az 1981-es Nobel-díj nyertese is igen nagyra tartotta. A PEN Borders-díjat E. L. Doctorownak ítélték.

50 ÉVES A GUGGENHEIM Frank Lloyd Wright: From Within Outward címmel nyílt kiállítás a New York-i Guggenheim Museumban az épület fennállásának 50. évfordulója alkalmából. Az augusztus 23-ig nyitva tartó kiállítás címe az építész forradalminak számító gondolatára utal, miszerint az épület lényege a belső tér, a külső látvány pedig ennek a kifejeződése. A 20. század egyik legfontosabb, s egyáltalán a modern kiállítótér-építészetet megújító múzeuma, a Guggenheim 1959 októberében nyílt meg. Frank Lloyd Wright ezt már nem érte meg: hat hónappal korábban, 91 évesen elhunyt. A kiállításon Wright privát lakóházait és középületeit, illetve meg nem valósult terveit mutatják be. A több mint 200 eredeti rajz közül jó néhányat most láthat először a közönség. Az évfordulóra egy kötet (The Guggenheim: Frank Lloyd Wright and the Making of the Modern Museum) és egy dokumentumfilm is készült. Illusztrációinkon Frank Lloyd Wright (középen, kalappal a karján) a Guggenheim makettje előtt, a múzeum belülről, valamint legismertebb épületeinek egyike, a nyugat-pennsylvaniai Vízesésház.

MAGYAROK VELENCÉBEN A Műcsarnokban sajtótájékoztatón mutatták be a június 7-én nyíló képzőművészeti biennále magyar pavilonjában látható munkát, Forgács Péter "Col Tempo" - A W. projekt című installációját, melyhez a szobrokat a New York-i Louise McCagg készítette, a zenét Szemző Tibor szerezte, a felhasznált archív filmek és fotók a bécsi Naturhistorisches Museum archívumából valók - itt őrzik a náci antropológiai kutatások céljából összegyűjtott fényképeket és filmeket, melyek mai kontextusba helyezve súlyos kérdésekkel szembesítik a nézőt. "A kiállítás, miközben historikus anyagra épül, nem történeti bemutató: azt kívánja a nézőtől, hogy a történeti emlékezés, a művészettörténeti hagyomány és a kortárs művészet közös mezsgyéjén járja végig a Másikra vetülő tekintet változásainak drámai pályáját, és ismerje fel saját látásának cselekvő és előítéletes természetét, másként fogalmazva: erkölcsi felelősségét" - fogalmazott a projekt kurátora, Rényi András. Rövid időn belül ez Forgács Péter második jelentős nemzetközi premierje: néhány hete a New York-i Museum of Modern Artban, a magyar évad keretében mutatták be az amerikai magyar bevándorlókról szóló dokumentumokból építkező Hunky Blues - az amerikai álom című filmjét.

A Velencei Biennále több mint képzőművészeti kiállítás: egymást érő és váltó művészeti események és fesztiválok sorozata: építészet, tánc, zene, színház, film. Az itteni 53. kortárs zenei fesztivált idén szeptember 25. és október 3. között rendezik meg, s ez alkalommal életműve elismeréseként Arany Oroszlán-díjjal tüntetik ki Kurtág Györgyöt. Kurtág tulajdonképp Velencében lépett be a nemzetközileg ismert komponisták sorába, miután - az 1981. januári párizsi premiert követően - itt is bemutatták A boldogult R. V. Truszova üzenetei című, Dalos Rimma szövegeire, szólóhang(ok)ra és kamaraegyüttesre írott darabját. Ezt követően több alkalommal is visszatért a velencei fesztiválra, legutóbb tavaly.

GYÁSZ 67 éves korában, agyvérzés következtében elhunyt Hugh Van Es: a holland fotóriporter készítette a vietnami háború egyik legismertebb felvételét. 1975. április 29-én, az itt látható képen örökítette meg a Saigont elérő észak-vietnami felszabadító csapatok elől menekülők egy csoportját, akik az itt dolgozó amerikai CIA-alkalmazottak lakóépületének tetején landolt helikopterbe szeretnének beszállni. Az amerikai beavatkozás kudarcának szimbólumává lett fotót felhasználták a Miss Saigon című musical színpadképéhez: fontolgatta, hogy pert indítson emiatt, de végül nem tette meg. Van Es Robert Capa frontképei láttán határozta el, hogy fotóriporter lesz. 1967-ben, szabadúszóként érkezett Hongkongba, ahol a South China Morning Post, az NBC News, majd az AP hírügynökség érintésével lett a UPI munkatársa, s 1968-tól dolgozott Vietnamban. A háború után Hongkongban telepedett le, s egyebek közt Kabulban is fotózott, Afganisztán szovjet megszállása kezdetén.

Figyelmébe ajánljuk