mi a kotta? - A Sugár úti Erkelianum

  • .
  • 2009. szeptember 24.

Trafik

"Kuruc nótából királyhimnusz! Hunyadi Lászlót nem lehet előadni az udvar előtt, mert abban a király lefejeztet egy magyart. Bánk bánt még kevésbé lehet előadni, mert egy magyar szúrja le a királynét.
S most itt van ez a rebellis Liszt a kuruc himnuszával! Apage Satanas! Ácsi, zenekar! A himnuszt el kell hallgattatni, a dolgot el kell tussolni!" Imigyen háborgott épp 125 éve, 1884 szeptemberében a Pesti Hírlap, midőn beszámolt az operaház megnyitója körül támadt inkább politikai és protokolláris, mint művészi feszültségekről. Lisztnek az ünnepi alkalomra felkínált Magyar Király-dala (benne a Rákóczi-nóta nem éppen udvarképes dallamával) valóban nem hangozhatott el Ferenc József jelenlétében, aminthogy egy teljes Erkel-opera sem kerülhetett előadásra a megnyitón - hála a kockás báró, azaz az egykori 48-as Podmaniczky Frigyes intendáns éberségének (valamint annak, hogy Erkel ide szánt István királya nem készült el időre). Így állt össze azután az 1884. szeptember 27-i megnyitó elegyes programja: a Hunyadi László nyitánya, valamint a Bánk bán első és a Lohengrin első felvonása, mely teljes műsor most vasárnap, a 125. évfordulón Kovács János és Fischer Ádám vezényletével hangzik fel újra (szeptember 27., hét óra). Az Opera, melyet az Erkel Ferenc és Sándor által dirigált megnyitót követően az ellenzéki sajtóban rövidesen Sugár úti Erkelianumként kezdtek emlegetni, még egy gálaesttel ünnepli jubileumi évadját e héten: szombaton a Mozarttól Kodályig ívelő programon fellép majd Rost Andrea, Tokody Ilona és Polgár László, s megannyian mások a társulat díszeinek sorából (szeptember 26., hét óra).

Nota bene, a fentebb annyit emlegetett, 1810-es születésű Erkel Ferencnek jövőre emlékéve lészen, ám most még más évfordulók és dátumok követelnek maguknak figyelmet. Például Bartók 1945. szeptember 26-án bekövetkezett halála, amiről kerek évforduló híján is két koncert emlékezik meg az előestén: Perényi Benjámin zeneakadémiai zongoraestje (szeptember 25., fél nyolc), valamint a Nemzeti Filharmonikusok koncertje, melyen az évfordulós Haydn napszakszimfóniája ("A reggel") és Schubert 3. szimfóniája után a Kékszakállú következik majd - Komlósi Ildikó és Alexandru Agache énekszavával, Kocsis Zoltán irányítása alatt (Nemzeti Hangversenyterem, szeptember 25., fél nyolc). A Mendelssohn-bicentenárium e heti hangversenyét pedig a Magyar Rádió márványtermében kamarázó hármasnak, Csalog Gábornak, Rolla Jánosnak és Varga Istvánnak köszönhetjük (szeptember 28., hat óra).

A hét különösen tartalmas koncertprogramjából még két vendégpianista felléptének kell föltétlenül helyet szorítanunk e hasábokon. Az évek óta a hangszer klasszisait és kiváló mesterembereit pódiumra ültető zeneakadémiai A Zongora sorozat ezúttal a tajvani Ching-Yun Hu, azaz a Rubinstein-verseny tavalyi győztese estjével kecsegtet (szeptember 29., fél nyolc), a Budapesti Fesztiválzenekar pedig egy másik győztessel, a Nemzetközi Csajkovszkij-verseny 1990-es nyertesével, Borisz Berezovszkijjal ad három bérleti koncertet (Nemzeti Hangversenyterem, szeptember 26. és 28., háromnegyed nyolc, illetve 27., fél négy). Berezovszkij Aram Hacsaturjan Desz-dúr zongoraversenyét, a Lev Oborin számára komponált versenyművet játssza majd - 1936-ból, míg a második részben az ugyancsak neves vendég, Dmitrij Kitajenko Sosztakovics 11. ("Az 1905-ös év") szimfóniáját fogja vezényelni - 1957-ből. Hol is járt már ezekben az években a zene és a politika viszonya Ferenc József érzékenységéhez és Podmaniczky báró lojalitásához képest!

Figyelmébe ajánljuk