rés a présen - "Mert megkért rá" - Novák Erik filmes

  • .
  • 2010. március 18.

Trafik

rés a présen: A Tavaszi Fesztivál részeként mutatjátok be a Szellemidézés című produkciót Halász Péter emlékére, március 19-től három napig a Műcsarnokban. Mondj valamit a koncepcióról! Novák Erik: A Halász24 című huszonnégy órás dokumentumfilm "ősbemutatójára" épül a programsorozat.
A film sok alkotó sok évtizedet felölelő dokumentumanyagaiból áll össze, egy teljes életművet és egy teljes embert megmutatva a legváltozatosabb alkotói helyzetekben. A film a Műcsarnok négy saroktermében két napon keresztül látható, egymáshoz képesthatórás eltolásokkal indítjuk, így szörfölhető a teljes hosszában. De sok száz képből álló fotókiállítás, termeket betöltő díszlet és videoinstallációk, hangszoba, színházi előadások, koncertek, felolvasószínház és performanszok is lesznek folyamatosan a három nap alatt. A koncepció egyszerű, bemutatni egy élet művét és az alkotót magát, ehhez összeszedni minden anyagot, ami található, és létrehozni egy nyílt, kutatható és megismerhető archívumot ezekből a művekből, ahelyett, hogy mindez különböző szekrényekben porosodna.

rap: Az előadók jelentkeztek, vagy hívtátok őket?

NE: Az egész program Halász Péter barátaira, alkotó- és munkatársaira, illetve kedvenc művészeire, zenész barátaira épül; olyan társaság, ahol jól érezné magát. Több, eddig még soha be nem mutatott darab is most kerül színpadra, illetve lesz belőlük felolvasás.

rap: Miért vállaltada szervezést?

NE: Azért, mert megkért rá annak idején. Az ötlet Péteré, a film része az a felvétel is, ahol részletesen elmondja nekünk, hogy képzeli a 24 órás filmet. A Herminamező című film kapcsán kerültem vele munka-, alkotói, aztán baráti kapcsolatba, és nagyon sok szempontból tekintem mesteremnek, de ezzel mindenki így van, aki dolgozott vele, és most ebben is részt vesz.

rap: Hogyan épülhet be Halász életműve a magyar kultúrába? Használnak-e a kultusznak azok, akik újracsomagoló üzemet építenek rá?

NE: Nem tudom, a kultúrához nem értek, az életművét bemutatjuk, aztán ki hogy építi be, de legalább a lehetőség adott. Mi semmiképpen nem akarjuk Halászt újracsomagolni, nincs rá szüksége. Pont az a cél, hogy az alkotót munka közben, élet közben, csomagolás nélkül mutassuk meg, olyannak, amilyen.

rap: Vannak-e további tervek a Halász-életmű feldolgozásával?

NE: Az összegyűlt archívumot megkapja a család és a színháztudományi intézet, kutatható, átlátható, rendszerezett, összegyűjtött formában

rap: Melyek a kedvenc Halász-műveid? Kiknek ajánlanád? Hogyan ismerheti meg a következő generáció?

NE: A Herminamező-Szellemjárás. Mindenkinek, akit érdekel a színház. Úgy, ha megírod.

(Számos további részlet a www.halasz24.hu oldalon.)

Figyelmébe ajánljuk