kulthírek

  • .
  • 2011. január 20.

Trafik

MÉGIS LESZ FILMSZEMLE Nem a megszokott februári időben, de - az elmaradásról szóló hírekkel ellentétben - idén is lesz Magyar Filmszemle. A Magyar Mozgókép Közalapítvány honlapja szerint a Nemzeti Kulturális Alap miniszteri keretéből fedezik az áprilisi rendezvény költségeinek jó részét.
A filmes ügyek rendbetétele érdekében Andy Vajna producer személyében kormánybiztost neveztek ki.

MOMA: WOJNAROWICZ A GYÛJTEMÉNYBEN A New York-i Museum Of Modern Art megvásárolta David Wojnarowicz A Fire In My Belly című videóját, amelyet nemrégen egy katolikus szervezet tiltakozása miatt eltávolítottak a washingtoni National Portrait Gallery egyik kiállításáról (lásd: Narancs, 2010. december 9. és 16.). A 80-as, 90-es évek fordulójának AIDS-krízise idején született más alkotásokkal együtt állítják ki az AIDS következtében elhunyt Wojnarowicz művét.

UDO LINDENBERG: ROCKMUSICAL Hinterm Horizont címmel mutatta be a Theater am Potsdamer Platz Udo Lindenberg rockmusicaljét: a berlini fal által elválasztott szerelmesek történét Thomas Brussig írta, Ulrich Waller rendezte, a nyugati fiút Serkan Kaya, a keleti lányt Josephin Busch és - idősebb korában - Anika Mauer alakítja. A háromórás produkció a hamburgi St. Pauli Theaterrel együttműködésben valósult meg, a premiert vastaps fogadta.

IRÁN KONTRA COELHO 1998 óta kaphatók Paulo Coelho könyvei Iránban. A brazil írót nemrég értesítette ottani kiadója, hogy könyvei árusítását betiltották, a döntés indokát egyelőre nem tudni. Coelho a blogján közölte: perzsára fordított műveit emiatt ingyen elérhetővé teszi a neten.

AI WEIWEI HÁZA: LEBONTVA Sanghajban lebontották a rendszer nyílt kritikusaként ismert képzőművész, Ai Weiwei műtermének otthont adó épületet, amelyben - ha megmaradhat - oktatási központ és vendégművészek elszállásolására alkalmas tér is lett volna. Ai Weiwei kiállítása május 2-ig látható a londoni Tate Modern turbinacsarnokában. (Az előzményekről: Narancs, 2010. november 11. és december 9.)

LONDON, 2012: TORONY, HINTALOVACSKA London polgármestere, Boris Johnson bejelentette: a rövidlistán szereplő hat terv közül a zsűri kiválasztotta azt a kettőt, amely 2012-ben és 2013-ban kap majd helyet a Trafalgar tér negyedik, üres talapzatán. Az angol főváros egyik legfrekventáltabb terén, ahol középen Nelson admirális oszlopa áll, körötte pedig IV. György király, valamint Henry Havelock és Charles Napier generális szobra, 1999 óta pályázat alapján egy-egy művész ideiglenes alkotása foglalja el a pénzszűke miatt szobor nélkül maradt negyedik talapzatot. Tavaly nyár óta Yinka Shonibare műve, a Nelson hajója üvegben (lásd: Narancs, 2010. június 3.) reflektál itt a hajdani tengeri csatákra, jövőre pedig Michael Elmgreen és Ingar Dragset bronzszobra, egy hintalovacskázó kisfiú kérdez rá a hadi erények érvényességére, a hősiesség fogalmára. A dán Elmgreen és a norvég Dragset 1997 óta él és dolgozik együtt Berlinben, 2003-ban ők nyerték el a náci rendszer homoszexuális áldozatainak berlini emlékművére kiírt pályázatot, a 2009-es Velencei Biennálén ők állítottak ki a dán pavilonban. 2013-ban még egy fityiszt mutatnak a férfivilág kakaskodásra hajlamos részének: ekkor az 1995-ös Velencei Biennálén Németországot képviselő Katharina Frisch alkotása, egy több mint négy méter magas, ultramarinkék kakas lép majd a kisfiú helyére.

A harmadik képen Anish Kapoor és Cecil Balmond 114 méter magas tornyának terve látható: a 2012-es londoni olimpia központi stadionja mellett állítják fel 22,4 millió fontért, aminek nagyobb részét az ArcelorMittal acélgyártó cég fedezi. A kilátóval, üzletekkel, kávézóval teljes toronytól - London reménybeli Eiffeljétől - évi 10 millió font bevételt remélnek.

KONFUCIUSZ A MENNYEI BÉKE TERÉN Wu Weishan állítólag már több mint kétszázszor megformázta Konfuciuszt - legújabb alkotását a pekingi Tienanmen téren állították fel, a két évig tartó rekonstrukció után márciusban újra megnyíló Nemzeti Múzeum előtt. A 2500 évvel ezelőtti bölcs közel tíz méter magas bronzszobra mostantól szembenéz a néhai Mao elnök mauzóleumával és hatalmas arcképével - óhatatlanul fölvetve afféle kérdéseket, hogy vajon melyikük tanításai bizonyulnak időtállóbbnak. Kung-Fu-Ce, akit a világ Konfuciuszként ismer, reneszánszát éli manapaság, abban az értelemben mindenképp, hogy Kína az ő nevét viselő intézeteken keresztül igyekszik nyelvét és kultúráját megismertetni: 96 országban 322 ilyen intézmény működik, nálunk az ELTE struktúrájába tagozódva. A Konfuciusz Intézetek decemberi világtalálkozóján jelentették be, hogy 2011-ben Budapesten rendezik meg a társintézmények 3. európai konferenciáját.

ÖRÖMÓDA - SAJTÓSZÓLÁSMÛVÉSZET "A szólás és a sajtó szabadsága a magyar kultúra hagyományának alapvető része. A művészet a szólás különlegesen szabad formájaként nagy szerepet játszott e hagyomány megteremtésében és szerepet kell játszania a megőrzésében is. Mint művészek úgy gondoljuk, hogy nekünk is ki kell állnunk a szólás szabadságáért, sokan, közösen, világnézeti különbségeinktől függetlenül" - vallják mindazok, akik a magyar kultúra napján, január 22-én, szombaton este hétkor az Ankerban (Anker köz 1-3.) kulturális esztrádműsort adnak a szólásszabadság hagyományáért. Fellép: Ajtai Péter, Ágoston Béla, Bárdos Deák Ági, Bodor Johanna, Feuer Yvette, Gryllus Dorka, Gryllus Samu, Gyabronka József, Hámori Gabriella, Kovács Márton, Kováts Gergő, Kulka János, Lengyel Anna, Márkos Albert, Menyhárt Jenő, Miklós Szilveszter, Molnár Péter, Péterfy Bori, Pozsár Máté, Puskás Péter, Radnay Csilla, Tóth Péter, Varga Vince, Vékes Csaba, Závada Pál, Závada Péter, Zságer-Varga Ákos és sokan mások.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.