chili&vanília - Csütörtök délelőtt, New York

  • .
  • 2011. január 20.

Trafik

A zsúfolt kávézó közepén elhelyezkedő hatalmas asztal körül ülnek mindannyian: bundát, kalapot és élénk rúzst viselő idős hölgy, mellette kissé kopott öregúr. Angolul társalognak egymással, de a kelet-európai akcentus árulkodik.
Maceszleves, tojássaláta mákos zsemlével. A bundás hölgy már harmadjára, egyre ingerültebben szólítja fel tízórai partnerét, hogy nyújtson valamit az asztalról, aki azonban értetlenkedik. "Pepr!", kiáltja végül öblös hangon, és ezzel lehull a lepel: csehek. Átlagos csütörtök délelőtt a New York-i Zabar'sban. A város kultikus ínyencszentélyét 1934-ben alapította a Zabar család, leszármazottai a mai napig itt dolgoznak. Lepukkant, "patinás", áttekinthetetlen. De ettől igazi. Apró kávézója New York maga - mindenki egy asztal körül szürcsöli a híg kávéját vagy húslevesét, mintha ezen a néhány négyzetméteren tömörülne az egész város. A nagy népszerűségnek örvendő ételek között előkelő helyen szerepel a majonézes tojássaláta is. Hogy az ciki lenne? Ugyan! Ha nagyon friss tojásból és házi majonézzel készül, semmi esetre sem. Hát ha még egy kis frissítést is kap, akkor aztán még a bors (pepr) sem hiányzik majd róla!

Tojássaláta házi majonézzel és lila hagymával

Hozzávalók (4-6 adag)

6 tojás

1 tojás sárgája

fél kávéskanál só

csipetnyi őrölt fehér bors

1 teáskanál fehérborecet

2 dl semleges olaj (pl. napraforgó- vagy szőlőmag-)

opcionális: csipetnyi (kb. tíz szál) sáfrány,

2 teáskanál forró vízben feloldva

2 evőkanál joghurt vagy tejföl

1 szárzeller, felkarikázva

fél lila hagyma, finomra aprítva

fél csokor petrezselyem, finomra aprítva

fél csokor snidling, finomra aprítva

1 teáskanál citromlé

A hat tojást nyolc perc alatt keményre főzzük. Közben elkészítjük az öntetet: a házi majonézhez keverőtálba tesszük a tojássárgáját. Hozzáadjuk a sót, fehér borsot és a fehérborecetet. Kézi habverővel elkeverjük, majd lassan - vékony sugárban -, folyamatos keverés mellett hozzáadjuk az olajat, amíg sűrű, fényes majonézzé válik. Ha használunk sáfrányt, kis tálkában a csipet fűszerre öntünk két teáskanál forró vizet, és néhány percig állni hagyjuk. Leszűrni nem szükséges. Hozzáadjuk a kész majonézhez. Hozzákeverünk két evőkanál joghurtot. A kemény tojásokat meghámozzuk és vékonyra szeleteljük. Az öntethez adjuk, és összeforgatjuk. A salátához keverjük a felkarikázott szárzellert, a lila hagymát és a zöldfűszereket. Végül kevés citromlével és szükség szerint sóval ízesítjük.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk