Tojássaláta házi majonézzel és lila hagymával
Hozzávalók (4-6 adag)
6 tojás
1 tojás sárgája
fél kávéskanál só
csipetnyi őrölt fehér bors
1 teáskanál fehérborecet
2 dl semleges olaj (pl. napraforgó- vagy szőlőmag-)
opcionális: csipetnyi (kb. tíz szál) sáfrány,
2 teáskanál forró vízben feloldva
2 evőkanál joghurt vagy tejföl
1 szárzeller, felkarikázva
fél lila hagyma, finomra aprítva
fél csokor petrezselyem, finomra aprítva
fél csokor snidling, finomra aprítva
1 teáskanál citromlé
A hat tojást nyolc perc alatt keményre főzzük. Közben elkészítjük az öntetet: a házi majonézhez keverőtálba tesszük a tojássárgáját. Hozzáadjuk a sót, fehér borsot és a fehérborecetet. Kézi habverővel elkeverjük, majd lassan - vékony sugárban -, folyamatos keverés mellett hozzáadjuk az olajat, amíg sűrű, fényes majonézzé válik. Ha használunk sáfrányt, kis tálkában a csipet fűszerre öntünk két teáskanál forró vizet, és néhány percig állni hagyjuk. Leszűrni nem szükséges. Hozzáadjuk a kész majonézhez. Hozzákeverünk két evőkanál joghurtot. A kemény tojásokat meghámozzuk és vékonyra szeleteljük. Az öntethez adjuk, és összeforgatjuk. A salátához keverjük a felkarikázott szárzellert, a lila hagymát és a zöldfűszereket. Végül kevés citromlével és szükség szerint sóval ízesítjük.
A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com