kulthírek

  • .
  • 2011. január 27.

Trafik

KÜLFÖLDI OSCAR: 9 JELÖLT Kilencre szűkítették a legjobb nem angol nyelvű film Oscar-díjáért versengő művek számát, s ebbe a körbe már nem jutott be a Magyarország által nevezett Bibliothéque Pascal, Hajdú Szabolcs filmje. Állva maradt viszont Algéria (Rachid Bouchareb: Hors la loi), Dánia (Susanne Bier: Egy jobb világ), Dél-Afrika (Oliver Schmitz: Life, Above All), Görögország (Giorgios Lanthimos: Kynodontas), Japán (Tetsuya Nakashima: Confessions), Kanada (Denis Villeneuve: Incendies), Mexikó (Alejandro González I–árritu: Biutiful), Spanyolország (Icíar Bollaín: Tambien la lluvia) és Svédország (Andreas Öhman: Simple Simon). FOLKBEATS Folytatódik a Folkbeats című autentikus magyar népzenei és világzenei tehetségkutató és fesztiválsorozat, amelynek mezőnye február 5-től szombatonként a budapesti Fáklya Klubban száll versenybe a fődíjért, egy amerikai turnéért.
Minden alkalommal ismert zenekarok és előadók fellépése színesíti a műsort. Két produkciót a zsűri, egyet a közönség juttat tovább. Részletek: folkbeats.hu.

HOMO LUDENS DIGITAL Ezzel a címmel nyílt meg Berlinben, a város egykori keleti zónájában, a Karl Marx Allee-n a Computerspielemuseum új állandó kiállítása: a számítógépes és videojátékok hatvanéves történetét próbálgathatják végig a látogatók.

FOCIS MATRICÁK 50 ÉVE Nagypapakorba értek a focis matricák első gyűjtői: az olasz Panini cég 1961-ben dobta piacra az első albumot, s azóta csak Itáliában több mint 25 milliárd matrica kelt el a kedvencek - eleinte csak focisták, majd más sportolók, filmsztárok, képregényhősök - beragasztható képeivel. A Panini matricamúzeumot is fenntart Modenában.

CÉSAR-DÍJAK Február 25-én adják át Párizsban a legjobb tavalyi filmeket elismerő César-díjakat, de azt már jó előre nyilvánosságra hozták, hogy Quentin Tarantinót az életművéért meglepik majd egy Césarral.

MAGYAROK BERLINBEN Az ábécének köszönhetően A torinói lóval, Tarr Béla új alkotásával kezdődik a február 10-20. között rendezendő, 61. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál versenyébe meghívott produkciók listája: a magyar-francia-német-svájci-amerikai együttműködéssel készült film főszerepeit Derzsi János, Bók Erika és Kormos Mihály alakítja, operatőre Fred Kelemen, zeneszerzője Víg Mihály, vágója Hranitzky Ágnes. 1889-ben, Torinóban, a címben említett állat ostorozásának láttán lett rosszul, dőlt ágynak, és némult meg a haláláig hátralévő tíz esztendőre Friedrich Nietzsche. A film azonban, melynek a fesztiválon lesz a világpremierje, a szűkszavú előzetesek szerint nem a filozófusról, hanem a ló és gazdái sorsáról szól. Tarr Béla műve többek között a brit Ralph Fiennes, a német Andres Veiel, a francia Jaume Collet-Serra, az amerikai Joshua Marston, az iráni Asghar Farhadi, a dél-koreai Lee Yoon-ki és a török Seyfi Teoman munkájával verseng az Isabella Rossellini vezette zsűri kegyeiért, melynek tagjai között szerepel a teheráni börtönben ülő rendező, Dzsafar Panahi is - legalább jelképesen.

Lesz magyar produkció a rövidfilmes versenyben is: Kárpáti György Mór Erdő című 12 percesét negyedéves vizsgamunkájaként készítette Enyedi Ildikó osztályában, a Filmművészeti Egyetemen.

MAGYAROK NEW YORKBAN Röviddel azután, hogy a bécsi MAK-ban bezárt Bíró Mihály Pathos in Rot című kiállítása, a New York-i MOMA-ban is ütésre emeli szerszámát a vörös kalapácsos ember. Bécsben több mint ötven művét mutatták be, zömmel az ottani Alkalmazott Művészeti Múzeum, a MAK gyűjteményéből. Bíró Mihály (1886-1948) politikai és kereskedelmi plakátokkal teljes munkássága jól ismert a két háború közötti osztrák grafika történetében, mert a szociáldemokrata mozgalom iránt elkötelezett művész a Tanácsköztársaság bukása után, 1919-től 1928-ig ott élt és dolgozott, majd négy, főként filmplakáttervezéssel töltött berlini év után, ismét csak ideiglenesen, de visszaköltözött az osztrák fővárosba.

A Museum Of Modern Art február 2-án nyíló kiállítása, a Seeing Red: Hungarian Revolutionary Posters, 1919 a kilencven évvel ezelőtti expresszív forradalmi dizájn máig érezhető erejét bizonyítja. A kiállítást Bíró emblematikus alkotásával hirdetik, de rajta kívül mások, így Bortnyik Sándor és Pór Bertalan politikai plakátjait is bemutatják. A képen látható Népszava-litográfiát Jo Carole és Ronald S. Lauder ajándékozta a MOMA-nak 2009-ben.

OLIMPIA ÉS KULTÚRA Távolinak tűnhet még 2012, mégis egyre-másra jönnek a hírek Londonból, az olimpiához kapcsolódó ezernyi kulturális rendezvényről - lesz minden, színház, zene, képzőművészet, irodalom, tánc, divat és kulinária. A Globe színházban április 23-tól, Shakespeare születésének napjától kezdődően előadják a szerző összes darabját, mind a 38-at más-más nyelven. A VIII. Henrik spanyolul, a Troilus és Cressida maori nyelven, a Vihar arabul, a Titus Andronicus kantoni kínaiul, a Julius Caesar olaszul, a Lear király az ausztrál őslakosok nyelvén, a Makrancos hölgy urdu nyelven, a Lóvátett lovagok pedig angol jelnyelven, de lesz litván, görög és portugál előadás is. Shakespeare-hez kapcsolódik a Desdemona Project is, a Nobel-díjas amerikai írónő, Toni Morrison és a mali énekesnő, Rokia Traoré közreműködésével. Új előadásban kerül színre Philip Glass és Robert Wilson Einstein On The Beach című műve, látványos installációra készül az izlandi Olafur Eliasson, pályázat alapján számos köztéri projekt valósul meg szerte az országban. A New Music 20°12 projekt keretében húsz vadonatúj, 12 perces zenemű komponálására kértek fel művészeket a legkülönbözőbb műfajokban, nagy kiállítást rendeznek David Hockney és Lucian Freud műveiből, s új zenével jelentkezik Damon Albarn.

Figyelmébe ajánljuk