chili&vanília - Zöld, zöld

  • .
  • 2011. január 27.

Trafik

Világszerte egyre több az olyan konyhafőnök, aki a zöldségekre a húsokkal egyenrangú alapanyagként tekint, sőt középpontba állítja őket. Kreatív, kifinomult ételeket kreálnak, amelyek láttán még a legelszántabb húsevő lába is megremeg. "Egy hamburgert bárki meg tud sütni.
De a zöldségeket, azokat, kérem szépen, hagyják meg az igazán profiknak!" - szól a New York-i Dirt Candy étterem mottója. A húsmentes vendéglő két éve nyitott, hónapokon át olyan nagy érdeklődés övezte, hogy még a legszigorúbb étteremkritikusok is csak hosszas várakozást követően tudtak bejutni. A vegetáriánus fogás manapság már nem merül ki a rántott sajt és a rántott gomba elcsépelt formájában, egyre több olyan vendéglőt találni, amely nagy figyelmet fordít a zöldséges ételek készítésére. Teszik ezt nem elsősorban egészségügyi vagy világnézetbeli meggyőződésből, hanem pusztán abból a megfontolásból, hogy a zöldségekkel tudják igazán követni az évszakokat és a származási helyet. Arról nem is beszélve, hogy komoly kreativitásra és szakértelemre van szükség ahhoz, hogy igazán kifinomult, elegáns ételek szülessenek. A jelenség nem új keletű: amióta az emberek tudatosabban állnak a táplálkozáshoz, a vegetáriánus fogások is egyre inkább teret hódítottak. A következő recept nagy sikerre számíthat.

Csilis sült brokkoli édesburgonya-pürével

Hozzávalók (4 adag)

2 közepes (összesen 60-70 dkg)

édesburgonya vagy sütőtök

5 dkg vaj

só, bors

csipetnyi őrölt szerecsendió

2 fej (1 kg) friss brokkoli

6 evőkanál olívaolaj

1 kávéskanál barnacukor

1 teáskanál csilipor

só, bors

A sütőt előmelegítjük 200 fokra. Az édesburgonyát egészben, héjastul, kb. 1 óra alatt puhára sütjük. Félbevágjuk, húsát kikaparjuk, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a szerecsendiót, végül a vajjal pürésítjük (villával vagy robotgépben). Előre is elkészíthető. A brokkolit rózsáira szedjük, ezeket pedig félbevágjuk. A szárát is feldaraboljuk. Összeforgatjuk az olajjal, a barnacukorral és a csilivel. Sütőpapírral bélelt sütőlapon elhelyezzük, a vágott felével lefelé (így szépen karamellizálódik). 15-20 perc alatt pirosra sütjük (a rózsák méretétől függ). A pürével tálaljuk.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Jön a bolond!

  • - turcsányi -

William McKinley-vel jól elbánt Hollywood. Az Egyesült Államok 25. elnöke mind ez idáig az egyetlen, aki merénylet áldozataként négy elhunyt potus közül nem kapott játékfilmet, de még csak egy részletet, epizódot sem.

Út a féktelenbe

Már a Lumière testvérek egyik első filmfelvételén, 1895-ben is egy érkező vonat látványa rémisztette halálra a párizsi közönséget.

Cica az istállóban

„Attól, hogy egy kóbor macska a Spanyol Lovasiskola istállójában szüli meg a kiscicáit, még nem lesznek lipicaiak” – imigyen szólt egy névtelen kommentelő a film rendezőjének honosítási ügyét olvasva.