kulthírek

  • .
  • 2011. március 24.

Trafik

WOODY ALLEN RÓMÁJA A londoni Match Point, a Vicky Cristina Barcelona és a most májusban, Cannes-ban bemutatandó Midnight in Paris után Róma lesz Woody Allen európai nagyvárosokra kitalált produkcióinak következő darabja: a Repubblicában megjelent interjúja szerint nyáron forgatja majd, de a sztoriról és a főszereplőkről egyelőre nem akart semmit elárulni. RÁLőTTEK WYCLEF JEANRA Egy golyó a kezén megsebesítette Wyclef Jeant, amikor Haiti fővárosában a kocsiból kiszállva telefonálni kezdett. Nem tudni, célzott lövés volt-e vagy sem, de tény, hogy a haiti születésű, de Amerikában élő rapsztár ottani kollégája, Michel "Sweet Micky" Martelly mellett korteskedett az elnökválasztási kampányban. GYÁSZ 76 éves korában autóbalesetben elhunyt Owsley "Bear" Stanley: neve kevéssé ismert, de az 1960-as években, a San Franciscó-i hippikultúra virágkora idején fontos szerepet játszott: a Grateful Dead hangmérnökeként kidolgozta annak a technikáját, hogy a zenészek a színpadon hallják is, amit játszanak.
Emellett ő volt a banda fő LSD-ellátója, házi laboratóriuma miatt többször le is tartóztatták. A 90-es években Ausztráliába költözött, ott érte a baleset.

ONLINE MÛKERESKEDELEM Százezernyi művész és potenciális vásárló összekapcsolására szolgál a Saatchi Online: a kortárs brit képzőművészet felfuttatásában kulcsszerepet játszó Charles Saatchi tavaly ősszel indított projektje szinte végtelen választékot kínál a vevőknek, és eladás esetén kiemelkedően magas, 70 százalékot a művészeknek. Egyéb részletek: saatchionline.com.

MAGYAR FILMEK HONGKONGBAN Három magyar produkció kapott helyet Ázsia egyik legfontosabb filmes eseménye, a 35. Hongkongi Nemzetközi Filmfesztivál műsorán: Tarr Béla: A torinói ló, Mundruczó Kornél: Szelíd teremtés - A Frankenstein-terv és Fliegauf Benedek: Womb.

OLASZORSZÁG 150 ÉVE 150. születésnapját ünnepli Itália: 1861. március 17-én, Torinóban kiáltották ki az egységes Olaszországot. Mivel Viktor Emánuel királynak akkor itt volt a székhelye, négy évre Torino lett a főváros, ahonnan - firenzei átszállással - 1871-ben Rómába költöztették a kormányzatot és magát a fővárost is.

Torino a kilenc hónapon át tartó Esperienza Italia című rendezvénysorozattal ünnepli meg az évfordulót. Ennek egyik központi helyszíne a város közelében fekvő Venaria Reale, amelynek grandiózus barokk palotájában az ország legvonzóbb arcát és ihlető szellemét mutatják be a képzőművészeten, a kulinárián és a divaton keresztül. A másik központi helyszín az Officine Grandi Riparazioni: a 20 ezer nm-es, 19. század végi iparcsarnok közel száz éven át vasútjavító üzemként, a 80-as években pedig raktárként működött, de a 90-es évekre teljesen kihalt belőle az élet. Kulturális célú hasznosítását 2007-ben határozták el, az első kiállításokat 2008-ban rendezték meg, most pedig teljesen felújítva, három kiállítással köszönti az évfordulót. Az egyik azt a folyamatot mutatja be, ahogy a történelmi események során az egyszerű emberek olaszokká váltak, a másik kiállítás tizenhárom jelentős témát jár körül, a harmadik pedig megpróbálja felvázolni a jövőt, a következő évtized Olaszországát.

Róma központjában, a Viktor Emánuel emlékét őrző, 1935-re elkészült Vittoriano-palota ad helyet az ország egységéhez elvezető harcra emlékeztető Museo del Risorgimentónak. Az itteni kiállítás kétszáz alkotáson keresztül mutatja be mindazt, amire az egységes nemzetté vált olaszok büszkék lehetnek - így kerül Garibaldi, Verdi, Pirandello, Caruso, Marconi és Toscanini mellé a futurista képzőművészet, a neorealista film és a világbajnok focicsapat.

Az évfordulóhoz igazították a Giro d'Italia kerékpáros körversenyt is: a május 7-i nyitányon Venariából Torinóba teker a mezőny.

NATE & SMILEY 41 éves korában elhunyt Nate Dogg: a hiphop-sztárt az elmúlt években két stroke is érte, halála az ezek következtében beállott komplikációknak tulajdonítható. Nate Dogg (sz. Nathaniel Hale) Snoop Dogg iskolatársa volt, vele és Warren G-vel közös rapcsapata, a 213 a 90-es évek elején tűnt fel. Pályája során olyan ászokkal dolgozott még együtt, mint 2Pac Shakur, Ludacris, Dr. Dre, 50 Cent és Eminem.

48 éves korában elhunyt Smiley Culture: a brit reggae-énekes halálának körülményei nem tisztázottak, a hírek szerint egy késszúrás végzett vele, miközben rendőrök hatoltak be a lakásába letartóztatási paranccsal, kábítószerügyben. Smiley Culture (sz. David Emmanuel) a 80-as évek közepén tűnt fel rap-reggae slágereivel (Cockney Translation, Police Officer - utóbbiban azt meséli el, hogy amikor a rendőrök marihuánát találtak nála, nem őt vitték el, csak a füvet).

HAVEL, A FILMRENDEZő Ezen a héten kerül a cseh mozikba Václav Havel első rendezése: az Odcházení (Távozás) eredetileg színpadra született, játszották is. Akárcsak a színpadon, a vásznon is az egykori elnök felesége, Dagmar Havlová-Veskrnová alakítja a női főszerepet. A férfi főszerepekben Josef Abrhám, illetve Jaroslav Dusek formálja meg egy posztjáról lelépő államférfi, illetve utóda figuráját. Havel, aki tízéves elnöki periódusából távozván írta meg a bevallása szerint Shakespeare Lear királya és Csehov Cseresznyéskertje által ihletett darabot, tagadta, hogy az utóbbihoz Václav Klaus, a jelenlegi köztársasági elnök szolgált volna mintául - noha a darabbeli politikus neve, Vlastik Klein ezt sugallja. A prágai premieren Havel a betegsége miatt nem tudott részt venni.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?