chili&vanília - Müzli, de jó

  • .
  • 2011. március 24.

Trafik

Egy utópisztikus világban hétköznap reggelente felébrednénk, majd nyitott ablaknál végzett frissítő tornagyakorlatot követően, szépen terített asztalnál átlapoznánk a napilapokat, és elfogyasztanánk mindennapi reggelinket: friss, vitaminban gazdag narancslevet, teljes kiőrlésű pirítóst egész kevés hideg vajjal, egy lágytojást pohárban. Esetleg egy szelet friss ananászt.
A valóságban marad a kávé és a müzli.

Az eredeti müzlit (a szó a német "Mus"-ból ered, amely nehezen fordítható, leginkább gyümölcsből készülő pürét, lekvárfélét jelent) Maximilian Bircher-Benner svájci orvos készítette először svájci szanatóriuma betegei számára a 19. század végén. Áztatott zabpelyhet kevert össze reszelt almával, magokkal, némi tejszínnel. Ezt az ételt a mai napig Bircher-müzlinek hívják. Ettől teljesen függetlenül, de időben nagyjából ugyanekkor az Egyesült Államokban az egészséges életmód területén úttörő munkát végző Kellog testvérek feltalálták a kukoricapelyhet (corn flakes), de úgy összevesztek rajta, hogy utána soha többet nem beszéltek egymással. Az egyik testvér ugyanis ellenezte a cukor hozzáadását, amelytől a másik azt remélte, hogy így vonzóbbá teheti a terméket a tömegek részére.

Az alábbi pirított, ropogós változat (amelyet Amerikában granolaként ismernek) annyira finom, hogy akár arra is alkalmas lehet, hogy reggelente egy pohár joghurttal mégiscsak valami reggeliszerű érzete legyen az embernek - még ha csak állva, kanalazva is. Egyébként mutatós üvegbe csomagolva remek ajándék is.

Házi ropogós müzli

(Hozzávalók: kb. fél kg-os adaghoz):

1 dl jó minőségű méz

fél dl olaj

20 dkg zabpehely

4 dkg kókuszreszelék

5 dkg durvára szeletelt, pirított törökmogyoró

3 dkg mazsola

6 db aszalt sárgabarack apróra vágva

A sütőt előmelegítjük 170 fokra. Egy kis lábasban összemelegítjük az 1 dl mézet és a fél dl olajat, hogy teljesen folyékony állagú legyen. Összekeverjük 20 dkg zabpehellyel, hogy a méz egyenletesen befedje. Sütőpapírral bélelt tepsibe szórjuk. (Ha nagyobb, pl. dupla adagot készítünk, inkább két adagban sütjük, de mindenképpen egy rétegben maradjon). Kb. 20 percig sütjük, amíg aranyszínűre pirul, sütés közben néha átkeverjük. Kivesszük a sütőből, és hagyjuk kihűlni. Ekkor válik ropogóssá. Összekeverjük ízlés szerint magokkal, szárított gyümölcsökkel, pl. kókuszreszelékkel, durvára vágott pirított mogyoróval, mazsolával, apróra vágott aszalt sárgabarackkal. Üvegedényben vagy fémdobozban tároljuk.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Közel kétmilliárd forint vízdíjat követel az állam Miskolctól, a város bérlakásait adta fedezetként

A magyar állam 2023 végén úgy kapta meg ingyen a rezsicsökkentés miatt milliárdos hiányt halmozó MiVíz Kft.-t 24 milliárd forintos vagyonával, hogy konszolidációt ígértek Miskolcnak. Erre nem került sor, idén nyáron viszont benyújtotta 1,8 milliárdos ki nem fizetett vízdíj számláját a városnak. A törlesztés fedezeteként egy 2,2 milliárd forintra értékelt önkormányzati bérlakásos társasházát adta zálogba a fideszes városvezetés.

A józanság kultúrája. Folytatódik CIVIL EXTRA szolidaritási akciónk

Folytatódik a Magyar Narancs rendhagyó kezdeményezése, amelynek célja, hogy erősítse a civil szférát, a sajtót, valamint az állampolgári szolidaritást, válaszként a sajtót és a civil szervezeteket ellehetetlenítő, megfélemlítő, a nyílt diktatúrát előkészítő kormányzati törekvésekre. Új partnerünk a függőséggel küzdők felépülését segítő Kék Pont Alapítvány.

Szemrevaló: Páva – Valódi vagyok?

  • SzSz

A társadalmi szerepek és identitások a pszichológia egyik legjobban kutatott területe. Mead szerint nincs is objektív valóság, azt az egyének maguk konstruálják; Goffman úgy véli, az egész világ egy színpad, ahol mind különböző szerepeket játsszunk; míg Stryker elmélete azt magyarázza, hogy minden ember ezernyi identitással rendelkezik, s azok hierarchiába rendeződnek.

Szemrevaló: A fény

  • - bzs -

Tom Tykwer csaknem háromórás eposza mintha egy másik korból időutazott volna napjainkba (Tykwer maga is a Babylon Berlint, a múlt század húszas éveit hagyta hátra).

Szemrevaló: Gépek tánca

Markológépekkel táncolni, az ám a valami! Amikor a kotrókanál kecsesen emelkedik a magasba, akkor olyan, mint egy daru – mármint a madár (lehet, hogy magyarul nem véletlenül hívják így az emelőszerkezetet?) –, „nyakát” nyújtogatja, „fejét” forgatja.