chili&vanília - Müzli, de jó

  • .
  • 2011. március 24.

Trafik

Egy utópisztikus világban hétköznap reggelente felébrednénk, majd nyitott ablaknál végzett frissítő tornagyakorlatot követően, szépen terített asztalnál átlapoznánk a napilapokat, és elfogyasztanánk mindennapi reggelinket: friss, vitaminban gazdag narancslevet, teljes kiőrlésű pirítóst egész kevés hideg vajjal, egy lágytojást pohárban. Esetleg egy szelet friss ananászt.
A valóságban marad a kávé és a müzli.

Az eredeti müzlit (a szó a német "Mus"-ból ered, amely nehezen fordítható, leginkább gyümölcsből készülő pürét, lekvárfélét jelent) Maximilian Bircher-Benner svájci orvos készítette először svájci szanatóriuma betegei számára a 19. század végén. Áztatott zabpelyhet kevert össze reszelt almával, magokkal, némi tejszínnel. Ezt az ételt a mai napig Bircher-müzlinek hívják. Ettől teljesen függetlenül, de időben nagyjából ugyanekkor az Egyesült Államokban az egészséges életmód területén úttörő munkát végző Kellog testvérek feltalálták a kukoricapelyhet (corn flakes), de úgy összevesztek rajta, hogy utána soha többet nem beszéltek egymással. Az egyik testvér ugyanis ellenezte a cukor hozzáadását, amelytől a másik azt remélte, hogy így vonzóbbá teheti a terméket a tömegek részére.

Az alábbi pirított, ropogós változat (amelyet Amerikában granolaként ismernek) annyira finom, hogy akár arra is alkalmas lehet, hogy reggelente egy pohár joghurttal mégiscsak valami reggeliszerű érzete legyen az embernek - még ha csak állva, kanalazva is. Egyébként mutatós üvegbe csomagolva remek ajándék is.

Házi ropogós müzli

(Hozzávalók: kb. fél kg-os adaghoz):

1 dl jó minőségű méz

fél dl olaj

20 dkg zabpehely

4 dkg kókuszreszelék

5 dkg durvára szeletelt, pirított törökmogyoró

3 dkg mazsola

6 db aszalt sárgabarack apróra vágva

A sütőt előmelegítjük 170 fokra. Egy kis lábasban összemelegítjük az 1 dl mézet és a fél dl olajat, hogy teljesen folyékony állagú legyen. Összekeverjük 20 dkg zabpehellyel, hogy a méz egyenletesen befedje. Sütőpapírral bélelt tepsibe szórjuk. (Ha nagyobb, pl. dupla adagot készítünk, inkább két adagban sütjük, de mindenképpen egy rétegben maradjon). Kb. 20 percig sütjük, amíg aranyszínűre pirul, sütés közben néha átkeverjük. Kivesszük a sütőből, és hagyjuk kihűlni. Ekkor válik ropogóssá. Összekeverjük ízlés szerint magokkal, szárított gyümölcsökkel, pl. kókuszreszelékkel, durvára vágott pirított mogyoróval, mazsolával, apróra vágott aszalt sárgabarackkal. Üvegedényben vagy fémdobozban tároljuk.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Hieronymus Bosch világa

  • - turcsányi -

Michael Connelly nem egy író, inkább egy regénygyár, rosszabb esetben áruvédjegy – az efféle státus persze nem oly ritka zsiráf manapság.

„Rodrigo”

A világ legnagyobb és legrangosabb színházi fesztiválja az avignoni. Jelentős társulatok seregszemléje, illetve már maga a fesztiválmeghívás jelentőssé tesz társulatokat. Aki a hivatalos programban van, az számít valakinek.

Félúton

Egykori nagymenő, aki a csúcsról lepottyanva már csak árnyéka önmagának; féktelen csodagyerek, akinek csak kemény munkára és iránymutatásra van szüksége, hogy azzá a sztárrá váljon, akit a végzete elrendelt neki – a sportfilmek talán legnagyobb kliséi ezek, a Stick pedig épp erre a kettőre épül.

Dinók a budoárban

Ötévesen, egy tollseprűtánccal indult Karácsonyi László (1976) művészi karrierje, diplomáját 2003-ban pedig egy lovagi páncélzatban védte meg. (A páncél maga volt a diplomamunkája.)

Léda a Titanicon

  • Molnár T. Eszter

Ki ne szeretné a Balatont? Főleg, ha csak a szépre emlékszik? Arra, hogy a vonat vidáman, sőt pontosan fut be a hűs állomásra, a papucs nem töri a lábat, a naptej megvéd a leégéstől, és van hely az árnyékban a kempingszéknek és a gumimatracnak.

Angyalszárnycsikorgás

Nagy luxus olyan kis kultúrának, mint a magyar, nem megbecsülni a legjobbjait. Márpedig Halasi Zoltán a kortárs magyar költészet szűk élmezőnyébe tartozik, ám a szakma mintha nem tartaná számon érdemeinek megfelelően, a nagyközönség számára pedig minden bizonnyal ismeretlen.

Miért hallgat Erdő Péter?

2025 júliusának egyik forró szerda éjjelén Konrád-Lampedúza Bence betanított kémia­tanár hazafelé ballagott Ráczboldogkőn, a Kistücsök névre hallgató alma materéből. Nem volt ittas egy cseppet sem, de megviselte a nehéz levegő, amikor szembejött vele egy kormányzati óriásplakát.