mi a kotta? - A pionyír visszatér

  • .
  • 2010. november 11.

Trafik

Midőn e sorokat írjuk, a Bartók rádió épp Erkel Ferenc szolid humorú, ám azért jócskán hallásra érdemes vígoperáját, a Saroltát játssza hangfelvételről, s így tán még ha akarnánk, se feledkezhetnénk meg a novemberben, születésnapja előtt és után egyaránt kegyelettel és honfiúi büszkeséggel ünnepelt zeneszerző említéséről. Különösen a csütörtöki estét szentelhetjük majd Erkelnek, hiszen ekkor nemcsak a köztévé operaházi Bánk bán-közvetítése (M2, november 11., kilenc óra 25 perc) ígérkezik számunkra, de a Nemzeti Filharmonikus Zenekar valósággal antológiaigényű hangversenye is, melyen egy kivétellel az összes Erkel-operából hallhatunk részleteket: Medveczky Ádám vezényletével, mások mellett Rálik Szilvia előadásában (Nemzeti Hangversenyterem, november 11., fél nyolc).

A soros ciklust egyebekben a szintén bicentenáriumos Schumann és Chopin összepárosított zongoraszerzeményei keretezik majd, mivel csütörtökön Farkas Gábor márványtermi programja fogja megidézni a zongora poétáját s a Chopin zsenije előtt kalapemelést parancsoló muzsikust, Zwickau nagy szülöttét (november 11., hat óra). A következő szerdán pedig Jevgenyij Kiszin ül a Nemzeti Hangversenyterem pódiumára e két komponista műveit eljátszandó, s ez korántsem kicsiség (november 17., fél nyolc). A 39 esztendős pompás pianista ugyanis, aki halványuló emlékeink szerint legelső hanglemezének borítójához még úttörő-egyenruhás csodagyermekként ült modellt, utoljára kamaszon, egy azóta szerencsésen bevégzett világtörténeti korszak éveiben adott koncertet Budapesten. A Chopin zenéjéhez már gyermekként erősen vonzódó Kiszinből időközben felnőtt, nagy művész vált, így "A Zongora" sorozat ezúttal tán még a szokottnál is izgalmasabb estét kínál. Kiszin - akárcsak Farkas Gábor - eljátssza majd Schumann 1837-es remekét, a Fantasiestückét, mely művét a szerző egy 18 éves skót leányzónak, a zongoristaként ígéretes, fehérszemélyként szemrevaló Anna Robena Laidlawnak (illusztrációnk mutatja) dedikált.

Miközben futólépésben megemlítjük még a hét harmadik, figyelemre fokozottan érdemes zongorakoncertjét, Mocsári Károly - Schumann mellé Lisztet iktató - estjét (Fesztivál Színház, november 15., hét óra), máris arról a hangversenyről kell szólnunk, amelyen újfent a csodagyermeki géniusz tüneményét illeti említés. Az Erdődy Kamarazenekar akadémiai fellépése ez, amelynek Vashegyi György által igazított programján nemcsak a 15 éves Felix Mendelssohn szimfóniája hangzik majd fel, de a sajnálatos módon alig 19 esztendőt megélő baszk kamaszzseni, az 1826-ban elhunyt Juan Crisóstomo Arriaga egyetlen hasonnemű alkotása is (november 12., fél nyolc).

Vége a dalnak - ez már újra a fentebb emlegetett Fantasiestücke ciklusához tartozó fordulat, hiszen ezzel a tétellel zárul a sorozat. Ám hogy mi is tarthassuk magunkat e zárótétel előadási utasításához (Jó humorosan), hát említsük utoljára a MET esedékes közvetítését, az Anna Netrebkóval felékesített Don Pasqualét, amelyet esmeg a város két különböző pontján is megtekinthetünk majd, hála a Művészetek Palotája és az Uránia buzgalmának (november 13., hét óra).

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.