Tartalom

Narancs XXII. évf. 45. szám(2010.11.11.) (2010-11-11)

Publicisztika

Publicisztika

Az örök Gyurcsány

Budai Gyula a múlt héten sem pihent, pedig Papcsák kiválásával nyakába szakadt az egész hóbelevanc, akarjuk mondani csontvázkollekció, de nem ismer pardont, még vasárnap sem teszi le a lantot. Szerdán még csak a legfőbb ügyész helyettesének, Belovics Ervinnek a frakkját sikerült elkapnia, hogy mondaná meg, mikor kérik már ki a Háztól Gyurcsány Ferencet, a sukorói telekcsereügy fő éceszgéberét. Vasárnapra a legfőbb ügyész, Kovács Tamás is meglett neki a tárgyban - mindketten hárítottak.

Publicisztika

Kína alsó

Múlt heti, a Magyar Állandó Értekezleten elővezetett eszmefutama nemcsak a kormányfő már ismert Nyugat-szkepsziséről tanúskodik, és nemcsak a Nyugat közeles hanyatlása iránti általános, népi, kétharmados optimizmust erősítette, de vonzó perspektívát is kínált hallgatóságának. A nemzet első történetfilozófusa szerint a jövő Keleten, főként Kínában és Indiában van. Ex oriente lux! Fel, Kínára!

Publicisztika

Elvégezni vagy kivégezni? - A felsőoktatási törvény tervezetéről

A felsőoktatás Magyarországon sikerágazat. Bizonyíték erre a magas részvételi arány, a diplomások nemzetközi viszonylatban magas relatív jövedelme és alacsony mértékű munkanélkülisége. Persze naphosszat lehet sorolni a problémákat (sokan meg is teszik), világosan kell látni azonban, hogy kevés olyan területe van a magyar gazdaságnak, ami ennyire jól működik - nem kis mértékben az eddigi reformpolitikáknak köszönhetően. Másfelől számos kutatás egyértelműen kimutatta, hogy óriási gondok vannak a közoktatással. A legkézenfekvőbb bizonyíték erre a közel 25 százalékos funkcionális analfabetizmus és az ennek köszönhető végleges társadalmi leszakadás az általános iskola alsó tagozataiban, ami aláássa a foglalkoztatást, és nem mellékesen az adó-, a nyugdíj- és az egészségügyi rendszer fenntarthatóságát. Időszerű lenne nemzeti konzultációt tartani erről a kérdésről, komplex kormányzati akcióprogramot indítani, sőt akár új közoktatási törvényt alkotni.

Egotrip
Belpol

Belpol

"Bizonyítani akarja, hogy új társadalmi rendszert épít" - Tordai Csaba alkotmányjogász

Ha nincs olyan hatalmi ág, amely a törvényhozó döntéseit felülbírálhatja, akkor az alkotmányosság csak fikció, és a totális állam képe jelenik meg - értékeli a Fidesz Alkotmánybíróság-ellenes javaslatát Tordai Csaba, aki 2008-2010-ig a Miniszterelnöki Hivatal jogi és közigazgatási államtitkáraként dolgozott. Úgy látja, a kormánytöbbség alkotmányozó lendülete a szimbolikus kérdésekre terjed ki, érdemben nem kíván változtatni a hatályos alaptörvényen.

Belpol

Egy jobbikos falu - Határvidék

A felerészt romák lakta Hajdú-Bihar megyei Hencidán a jobbikos polgármesterjelölt győzött, valamint a képviselő-testület fele Jobbik-színekben jutott mandátumhoz. Az okokra voltunk kíváncsiak.

A felsőoktatás reformja

Belpol

Központi bizottság

A Fidesz-KDNP vezette kormány végre megmutatta, hogy igenis hajlandó kényes reformokba belefogni. Elsőként a felsőoktatás átalakításáról tette közzé terveit.

Belpol

Megint eladnák a Fradit - Az angol pénzét is vitték

Tizenegy év után ismét beavatkozhat a politika a legnépszerűbbnek tartott hazai sportklub, az FTC életébe. Közben vészesen fogy a labdarúgó-vállalkozás két és fél évvel ezelőtti értékesítéséből befolyt pénz, a focicsapatba fektető angol Kevin McCabe pedig - stadion- és szabadidőközpont-építési tervei meghiúsulását látva - döntött: inkább túlad az egészen.

Külpol

Külpol

Türelmes és türelmetlen Hollandia - A szőke férfi

Októberben új kormány alakult Hollandiában. A jobboldali liberálisok (VVD) és a kereszténydemokraták (CDA) alkotta kormánykoalíció csak Geert Wilders intoleráns, iszlám- és unióellenes pártja, a PVV (Párt a Szabadságért) "türelmére" alapozva tudott - egyetlen mandátum - többséget szerezni magának.

Burmai választások

Külpol

Ruhacsere

Húsz év után első ízben tartottak választásokat a délkelet-ázsiai országban, de a diktatórikus módszerekkel kormányzó katonai junta már jó előre gondoskodott róla, hogy az eredmény ne veszélyeztethesse a hatalmát. A legjobb esetben is mindössze annyi várható, hogy a mérsékeltebb félellenzék nagyobb nyilvánosság előtt tarthatja napirenden a lakosság halmozott sérelmeit.

Képzőművészet
Zene

Zene

Film - A vénasszony nyara - Alekszandr Szokurov: Alexandra

Ballada a nagyanyámról - akár ez is lehetne a címe ennek a filmnek. Tényleg, emlékeznek Grigorij Csuhraj (1921-2001) 1959-es filmjére? Aljosát még a Ballada a katonáról főcíme előtt jól megkergeti néhány német tank a világháborúban (második). Lőnek rá, ágyúzzák, full gázzal majdnem utol is érik már... De iszkol, fut, szalad, menti az irháját gyalogszerrel a szerencsétlen, mígnem szembejön vele egy szinte teljesen váratlan géppuskafészek, így két tankot menten kilő, de a harmadikat csak megfutamítja a hős. Vagy valahogy így, mindenesetre tíz nap jutalomszabadság esik le neki e huszárcsínyért - így ment ez a frontvonalban. Aljosa eztán számos hányattatás és 1 db szerelembe esés (Sura) után hazaér, s hármat üt a ház falára: ipiapacs egy, kettő, három, és mehet is vissza a fegyverek elé. Akkoriban persze az eseményesség még elfogadott dolognak számított.

Zene

Színház - Halál a biliárdasztalon - Anton Pavlovics Csehov: Platonov

Kockázatos dolog egy uralkodó színpadi tereptárgy, ugyanis az uralkodó színpadi tereptárgy elsődleges természete az uralkodás - a játék csak utána jön. A Maladype Színház Platonov-előadásában az uralkodó tereptárgy egy biliárdasztal, s az előadás úgy is kezdődik, hogy Trileckij - röviden és érthetően - bevezet bennünket a játék szabálydzsungelébe. Aztán rövid és váltakozó összetételű játszmák következnek - ügyesen spontánok a színészek, hiszen a golyó a legöntörvényűbb ezen az estén, kicsit sem engedelmes -, majd a dráma és az előadás mégiscsak felülkerekedik a biliárdasztalon. A szó legszorosabb értelmében is.

Zene

Kiállítás - Az emlékezés dialektikája - Tehnica Schweiz / László Gergely: Jad Hanna - A kollektív ember

"Nekünk nagyobb nyájunk lesz - mondta Dina. - Meg teheneink. Mi lesz a neve az első borjúnak? - Doktor Karl Marx - felelte Joseph. - Másszunk fel a torony tetejére!" A torony tetejéről Koestler hősei belátták az 1937-ben alapított kommuna egész területét és a kőhajításnyira lévő arab falvakat is, ahonnan féltékenyen figyelték a kopár sziklára telepített kibuc gyors infrastrukturális fejlődését. A nemzetiszocialisták által korábban meggyalázott Dina sorsa végül szimbolikus halálával zárul, mert a muhtár romlott fia nemcsak őt magát pusztította el, hanem fölgyorsította egy kísérleti közösség visszavonhatatlan széthullását is.

Zene

lemez - Egy Kiss Erzsi Zene: Ugató

Vicces borító, vidáman kaotikus kísérő füzet, magára a cédére festve elszántan adják a műsort a brémai muzsikusok - ígéretes kezdet a lemezhallgatáshoz. Jókedvűek a dalok is, stílusukban pedig sokfélék, színesek, változatosak. Persze Kiss Erzsi éneklésének kétségkívül a halandzsanyelv a legfőbb sajátossága.

Zene

folyóirat - Rubicon 2010/9.

A történelmi magazin ezúttal az 1956-os sortüzekkel foglalkozik kiemelten. Az öt tanulmány közül Kő András és Szentkuti Károly írása a legnívósabb: előbbi az Országház előtti október 25-i, utóbbi a csaknem száz áldozatot követelő október 26-i mosonmagyaróvári vérengzés körülményeit rekonstruálja.

Zene

színház - RABIH MROUÉ: EGY ELTÛNT HIVATALNOK NYOMÁBAN

A művésznyomozó-történetek (perregények, Antonioni klasszikusa) egészen egyedi folytatója a libanoni Rabih Mroué, aki a politikai-társadalmi whodunit műfaját valósítja meg a színházban. Tavaly már járt a Trafóban a Yesterdays's Mannel, ahol egy bejrúti utca keresése volt a téma.

Zene

film - ÜNNEPEK UTÁN

A román film olyan sokáig nem volt tényező semmiféle fórumon, hogy most a fél világ csodálkozik rá a hirtelen feltámadt realizmusra. Mi sem természetesebb tehát, hogy a román új hullám kisebb loccsanásait előidéző filmes is kellő komolysággal vezeti elő munkáját.

Zene

lemez - ELINA GARANCA: HABANERA

Garanca korábbi árialemeze tucatáru volt, híján minden koncepciónak, és főszereplője sem brillírozott. Úgy tűnt, az operavilág illetékesei legyártottak egy újabb sztárt egy helyes nőből, és ennek mellékterméke lett az album.

Zene

színház - ARISZTOPHANÉSZ LÜZISZTRATÉ

című szatírája egy kocsmában talált új helyre, és öltött új formát; bár ami ez utóbbit illeti, pontosabb úgy fogalmazni, hogy talált vissza a régihez. Szöveggel és színházzal is másképp bánik a Salto Mor(t)ale Társulat előadása; szabadon, de inkább szabadosan futtatja meg mai közegben a régi történetet. Régi? Elborult agyú férfiak háborúznak - jó, nem egy új, rájuk szabott alkotmányért, hanem athéniak és spártaiak a jó ég tudja már, miért -, amikor egyszer csak a nők veszik kezükbe a haza sorsát.

Zene

film - SOCIAL NETWORK - A KÖZÖSSÉGI HÁLÓ

b> 1,3 milliárd kínai nem tévedhet - szokták mondani a rizsfogyasztás melletti végső érvként, és ugyanez a Facebookra is áll: 500 millió lájkoló meggyőző szám. David Fincher publicisztikai rekordgyorsasággal elkészített Facebook-filmjének plakátja ennél még többet is mond, nevezetesen, hogy akinek 500 millió barátja van, az szert tesz néhány ellenségre.

Zene

opera - ERKEL FERENC: BÁNK BÁN

Túl egy teljes operaházi hatalomváltáson, a tisztes hírű olasz rendező, Cesare Lievi és Térey János közreműködése nélkül, ám a 200. születésnap estéjén azért csak felhangzott az Operában a Bánk bán ősváltozata, s ez alighanem már önmagában is üdvözlésre érdemes ténynek ítélhető.

Zene

Lemez - Időtlen, eleven - Robert Plant: Band Of Joy

A Led Zeppelin három évvel ezelőtti londoni koncertjét követően Robert Plant még a korábbiaknál is egyszerűbben válthatott volna jegyet a nosztalgiavonatra, úgyhogy feltétlenül jár neki a tisztelet, amiért mégis inkább a saját ösvényét választotta a kényelmesebb és sokkal jobban is fizető - a hírek szerint az újjáalakuló turnéért kétszázmillió dollár járt volna neki - megoldás helyett (miközben egy pesti vagy bécsi Zep-koncerten magunk is bizonyára ott tömörültünk volna). A hard rock örök érvényű klasszikusainak felidézése helyett Plant inkább Alison Krauss-szal turnéztatta közös, kissé langyos, de világszerte igen sikeres countrylemezüket, a Raising Sandet, majd elkészítette immár kilencedik szólóalbumát.

Film

Film

"Magamat nem hiányolom" - Berek Kati színésznő

A makói árvaházban nevelkedett kislánytól a népi kollégista főiskolai hallgatóig, a régi Nemzeti társulatától a hazai alternatív színházi mozgalomig, munkásfigurák mozgóképes megformálójától a nemzet színészéig sok élete volt. A minap töltötte be a nyolcvanat.

Trafik

Trafik

étel, hordó - SERCLI

Biztos van a dolognak sötét oldala is, de a novemberi tavaszban "a belváros új főutcája", vagyis a Kecskeméti utca és környéke hangulatos vállalkozásnak láttatja magát. A bajok felsorolását - ha vannak egyáltalán - inkább építészetkritikusokra hagynánk, legfeljebb a névadással van problémánk: lehet, hogy ez itt a belváros "új" főutcája, de az "igazi" mégiscsak a Kossuth Lajos utca, 7-es buszokkal, kínai büfékkel, összegraffitizett outletportálokkal.

Trafik

chili&vanília - Datolyaszilva

A datolyaszilva, másik nevén hurma, harmadik nevén kaki gyümölcs (angolul persimmon) eredetileg Ázsiában őshonos, azon belül is leginkább Kínában és Japánban termesztették. Hatalmas, narancssárga, kissé tojás formájú paradicsomra hasonlít legjobban, mostanában nálunk is gyakori a zöldségeseknél.

Trafik

tévésmaci - őszi mókustrapp

Amikor Sztupa és Troché háborúra keltek a hundkutyákkal, különösen elkélt Vonyarc segítsége. Hiszen senki nem ismerte úgy a Kacsaúsztató tőzeglápos mocsarát, mint ő.

Trafik

kulthírek

VARGAS LLOSA ÚJ MÛVE Madridban mutatta be új regényét Mario Vargas Llosa: az El Sue–o del Celta (A kelta álma) Roger Casementről szól, aki ír származású brit konzulként felemelte szavát a belga gyarmatosítók kongói kegyetlenkedései ellen, majd amiatt, hogy egy brit gumikitermelő társaság rabszolgaként bánt a perui putumayo indiánokkal. Az Írország függetlenségéért harcolókhoz csatlakozván, az első világháború idején a németekkel keresett együttműködést, ezért hazaárulás vádjával kivégezték. GYÁSZ 66 éves korában leukémiában elhunyt Jill Clayburgh: az amerikai színésznőt Oscarra is jelölték Paul Mazursky Asszony férj nélkül című filmjében nyújtott alakításáért, de "csak" Cannes-ban kapta meg a legjobb főszereplő díját. 81 éves korában elhunyt Jerry Bock: az amerikai zeneszerző főműve a Hegedűs a háztetőn.

Trafik

rés a présen - 120 és 140 bpm között a lényeg - Bernáth Csaba (Dj Ben)

rés a présen: Mikor találkozott a Tits & Clits duó? Bernáth Csaba: Már középiskolában barátok voltunk, de csak 2007-ben derült ki, hogy mindketten írogatunk számokat. Aztán kipróbáltuk a közös munkát, megmutattuk a próbálkozásokat az ismerősöknek, és a pozitív visszajelzések után regisztráltunk a myspace-re az első névvel, ami eszünkbe jutott.Ha nem akartuk volna, hogy figyelemfelkeltő legyen, gondolkoztunk volnavalami szalonképesebb néven, de nemcsak a nevünkre figyelnek fel, hanem a zenére is - gyakorlatilag ekkor alakult a Tits & Clits. rap: Milyen zenét játszotok? BCS: Egy blog nevét tudnánk leginkább ráhúzni az általunk körülölelt zenei stílusokra: "Hard Hitting Hungarian Electro".

Trafik

mi a kotta? - A pionyír visszatér

Midőn e sorokat írjuk, a Bartók rádió épp Erkel Ferenc szolid humorú, ám azért jócskán hallásra érdemes vígoperáját, a Saroltát játssza hangfelvételről, s így tán még ha akarnánk, se feledkezhetnénk meg a novemberben, születésnapja előtt és után egyaránt kegyelettel és honfiúi büszkeséggel ünnepelt zeneszerző említéséről. Különösen a csütörtöki estét szentelhetjük majd Erkelnek, hiszen ekkor nemcsak a köztévé operaházi Bánk bán-közvetítése (M2, november 11., kilenc óra 25 perc) ígérkezik számunkra, de a Nemzeti Filharmonikus Zenekar valósággal antológiaigényű hangversenye is, melyen egy kivétellel az összes Erkel-operából hallhatunk részleteket: Medveczky Ádám vezényletével, mások mellett Rálik Szilvia előadásában (Nemzeti Hangversenyterem, november 11., fél nyolc).

Könyv

Könyv

Nem tudják, mi a bajuk

Raymond Carver: Kezdők

Most már biztos, hogy a múlt század végének egyik legjelentősebb amerikai prózaírója, az 1988-ban, ötvenéves korában, tüdőrákban meghalt Raymond Carver okkal hihette, amit a Csendes-óceánra néző sírkövére vésetett: "És megkaptad, / amit az élettől akartál, mégis? / Megkaptam. / És mit akartál? / Hogy elmondhassam, szeretnek, / hogy szeretve érezhessem magam a földön."

Lélek

Lélek

"Egy határozott réteg keresi" - Ráki Ferenc biotejtermelő

Közel 20 éve vásárolta meg a gyulavári Lenin Termelőszövetkezet tehenészetét, néhány szarvasmarhával és két napra elegendő takarmánnyal. A telep jelenleg 3 milliárd forintot ér, évente több mint 6 millió liter biotehéntejet állítanak elő itt. A 70-es éveit taposó, fővárosból vidékre települt nagyvállalkozó emellett még egy helyi kastélyt is felújíttatott.

Tranzit
Tudomány

Tudomány

cyberhírek

Elektrosokk Az oxfordi egyetem agykutatóikísérletekkel bizonyították, hogy egyes agyterületek enyhe elektromos stimulálása javítja az alanyok matematikai képességeit. Az alkalmazott elektrosokk nagyon enyhe volt. Adathalászat A Facebook beismerte, hogy a közösségi oldalon futó több, külső fejlesztésű alkalmazás személyes adatokat gyűjtött a használóiról, hogy aztán adatbróker cégeknek adják el őket.