étel, hordó - SERCLI

  • .
  • 2010. november 11.

Trafik

Biztos van a dolognak sötét oldala is, de a novemberi tavaszban "a belváros új főutcája", vagyis a Kecskeméti utca és környéke hangulatos vállalkozásnak láttatja magát. A bajok felsorolását - ha vannak egyáltalán - inkább építészetkritikusokra hagynánk, legfeljebb a névadással van problémánk: lehet, hogy ez itt a belváros "új" főutcája, de az "igazi" mégiscsak a Kossuth Lajos utca, 7-es buszokkal, kínai büfékkel, összegraffitizett outletportálokkal.
Szerencsére a Veres Pálné utca és a Nyári Pál utca sarkáig nem ér el a zaja!

Ellenben egy igen tágas, ám egyszerű nevű vendéglátóhely, a Sercli ásít felénk. Szombat délután vendég ugyan nem akad, de sebaj, nem ismerkedési estre jöttünk. A belső tér láttán maximálisan egyetértünk az étterem ajánlójával - "a múlt század hatvanas, hetvenes éveire jellemző minimalista hangulatot idéz modern színvilággal és eredeti belsőépítészeti megoldásokkal ötvözve" -, legfeljebb annyit tennénk hozzá, hogy retrózásnak hál' istennek semmi nyoma.

A Sercli választéka egyértelműen hazai ízeken evez, de a hortobágyi kilenclyukú "folklórmenü" azért kínosnak találtatott. A tejfölös-zsályás vargányaleves (890 Ft) igazán ínycsiklandó, szerencsére a tökéletesre főzött gombából - amit a magunk részéről az "év legjobbjának" mondanánk - bőven került bele. A baconbe göngyölt szűzpecsenye friss lecsóval, tócsnival (2690 Ft) szintén telitalálat. Nem nagy ügy, a sikerhez csupán arra volt szükség, hogy az egyszerűen elkészíthető, ám oly gyakran elrontott összetevőket - főleg a tócsnit - rendesen megcsinálják. Megcsinálták. A sült hagymás rösztis tarjáról (2490 Ft) ugyanezt mondhatjuk: lám, kis odafigyeléssel, rendes alapanyagokkal az egyszerűbb ételek is varázslatossá válhatnak. Ha pedig némi fantázia is kerül, olyan konyhába érkezünk, ami összetéveszthetetlenül "magyar", noha szó sincs agyonpaprikázott csirkeraguzásról, hátborzongató belsőségekről, vagy az olyan újabb gyomorgyilkos rémségekről, mint a langalló vagy a töki pompos.

Figyelmébe ajánljuk