mi a kotta? - A vén csatár

  • .
  • 2009. február 5.

Trafik

A múlt alkalommal fel- és megköszöntött Felix Mendelssohn ünneplése tovább folytatódik e héten, hisz legkevesebb két születésnapi koncertje esik az elkövetkező napokra. Szombati matinéján a MÁV Szimfonikus Zenekar fogja elővezetni az egybesereglett unokáknak és nagyszüleiknek a két bízvást legnépszerűbb Mendelssohn-darabot, vagyis az e-moll hegedűversenyt (Banda Ádám szólójával) és a Szentivánéji álom részleteit (Stefánia Palota, február 7., 11 óra); míg a Magyar Rádió Énekkara a zeneszerző kórusműveiből válogat majd (a Rádió Márványterme, február 11., hat óra).
Futtában még említést teszünk a kamasz Mendelssohn Oktettjét megszólaltató Magyar Virtuózok Szenthelyi Miklós vezérlete és jósjelei alatt felhangzó koncertjéről (Zeneakadémia, február 6., fél nyolc), ám a Magyar Rádió iménti említése máris más irányba taszajtja tovább ajánlónkat. Az MR Énekkarának élén ugyanis új karnagy, Somos Csaba mutatkozik majd be, s hasonlóképp installációs jellegű koncertje lesz az MR Szimfonikusainak, akik az amerikai Stephen D'Agostinót fogják új tisztébe iktatni Jandó Jenő tevőleges közreműködése mellett (Zeneakadémia, február 5., fél nyolc).

Az előttünk álló héten mindazonáltal a Haydn-bicentenárium is visszatér a koncertprogramra, s főként a mellék- és ragadványnévvel felruházott szimfóniákból kapunk majd gazdag ízelítőt. Így a Budapesti Fesztiválzenekar Schiff Andrással közös három hangversenyén (Nemzeti Hangversenyterem, február 6. és 7., háromnegyed nyolc, illetve Zeneakadémia, február 8., fél négy) a szerencsés kimenetelű londoni csillárbaleset révén felcímkézett 96. "Csoda" szimfónia, míg a Budafoki Dohnányi szimfonikusainak matinéján (Budafok-Tétényi Kulturális Központ, február 7., 11 óra) a nemrég a bécsi újévi koncert programján is mosolyt fakasztó 45. "Búcsú" szimfónia szólal majd meg. S aztán jönnek a Weiner-Szász Kamaraszimfonikusok, hogy két, Klenyán Csaba által elfújt klarinétversenyt, a Donizettiét és a Busoniét követően ugyancsak Haydn-szimfóniával, méghozzá a 69-es sorszámú és Laudon nevét viselő művel zárják műsorukat (az MTA Díszterme, február 7., hét óra).

Ernst Gideon von Laudon báró (szobrunkon) Haydn korának egyik legeredményesebb hadvezére volt, s az osztrák mezőnyből különösen kimagaslott a lett földről származó derék tábornagy. A hétéves háború hős csatára, aki utóbb, élete végén megmentette II. József szerencsétlen török háborúját, s Belgrád elfoglalásával megszerezte a három pontot, oly népszerű volt Bécsben, hogy Haydn cége, az Artaria hasznos ötletnek vélte az éppen soros gazdasági válság közepette Laudon nevével díszíteni új kiadványát. A megoldással egyébiránt a praktikus érzékkel megáldott Haydn is egyetértett, sőt biográfusa, Robbins Landon szerint ő maga ötlötte ki e vásárlócsalogató húzást.

Apropó, gazdasági nehézségek: e héten, a máltai Joseph Calleja áriaestjével indult volna az Itáliai utazások című koncertbérlet, ám pénzügyi okokból sajna a teljes sorozatnak búcsút kell mondanunk. Azért, hogy ne maradjunk énekszó nélkül, van szerencsénk ajánlani Meláth Andrea - Virág Emesével közös - márványtermi műsorát (február 9., hat óra), amelyen Schubert és Brahms dalai mellett a Salierinél tanult, Széchenyi Lajos grófnál (vagyis a legnagyobb magyar nagyobbik bátyjánál) titkároskodó, s végül Ferenc József udvari karmestereként nyugállományba vonuló Benedikt Randhartinger néhány szerzeménye is elhangzik majd.

Figyelmébe ajánljuk