kulthírek

  • .
  • 2009. február 5.

Trafik

GREENAWAY, YONDERBOI A magyar film száz évét feldolgozó produkcióra készül Peter Greenaway és Yonderboi: az angol-magyar vj-dj páros audiovizuális kompozícióját a berlini Collegium Hungaricumban, a Berlinale idején, a Cinema Total Second Edition című rendezvénysorozat keretében mutatják be. BENJAMIN BUTTON: PLÁGIUMVÁD Plágiumeljárást indított a 13 kategóriában Oscar-díjra jelölt Benjamin Button különös élete ellen a római Adriana Pichini: szerinte a David Fincher-film forgatókönyve - melyet egy 1921-es F. Scott Fitzgerald-elbeszélés ihletett - egy általa 1994-ben írt történeten alapul.
Az Il ritorno di Arthur all'innocenzát az olasz szerzői jogi hatóságnál szabályosan regisztrálták, s járt amerikai kiadóknál is, noha meg nem jelent.

BEUGRÓ A TRAINSPOTTINGBA Skagboys címmel írja a Trainspotting előzményét Irvine Welsh. Az 1984 körül játszódó történet még csak alkalmi drogos hőseinek egyike, aki a film alapjául szolgáló eredeti regényben nem szerepelt, annak a nevét viseli majd, aki a legtöbb pénzt kínálja a halhatatlanná válás e módjáért. A Love in Action jótékony szervezet május 7-én Edinburghben esedékes árverésének bevételét indiai gyermekek segélyezésére fordítják.

HEMINGWAYT KUTATNI Digitalizálás után elektronikus formában az amerikai kutatók rendelkezésére bocsátja Kuba a Hemingway házában talált több mint háromezer dokumentumot. Ha ismeretlen művek nem is, de az író Kubában töltött két évtizedével kapcsolatos anyagok bőséggel akadnak közöttük.

SPANYOL FILMDÍJ Tarolt a Goya nevét viselő spanyol filmdíj átadásán az Opus Dei katolikus szervezet befolyásával foglalkozó Camino: ez a legjobb film, Javier Fesser a ~ rendező, Carme Elias a ~ női főszereplő, Jordi Dauder a ~ férfi epizodista. A ~ férfi alakítást Benicio del Toro nyújtotta (Che, el argentino), a ~ női epizodistának Penélope Cruzt választották (Vicky Cristina Barcelona).

FILMSTAT 2008 Lapzártánk után ért véget a 40. Magyar Filmszemle, így a zsűrik értékítéletének közlése helyett ezúttal "csak" a nagyközönség pénztári szavazatának eredményét hirdethetjük ki. A Nemzeti Filmirodában készült (egyes forgalmazók hiányos adatközlése miatt még nem egészen teljes) kimutatás szerint 2008-ban összesen 10,17 millió néző vásárolt jegyet 9,8 milliárd forintért, ennek kb. tizedét hozták magyar filmek: 1,04 millió nézőt és 815 millió forintot. 2007-hez képest ez visszaesés, akkor 1,47 millióan ültek be magyar filmre, s erre 927 millió forintot áldoztak.

A legnépszerűbb filmek sorát a Mamma Mia vezeti: 768 ezren látták, az utána következő Madagascar 2-t 410 ezren, a harmadik Kungfu Pandát 309 ezren; mindhármat a UIP-Dunafilm forgalmazta. Nem sokkal maradt ki a Top 10-ből a február óta, 33 kópiával 201 ezer nézőt vonzó 9 és fél randi, és a december 18-án, 40 kópiával bemutatott Valami Amerika 2, melyet 180 ezren láttak az év végéig - kevesebb mint két hét alatt -, s azóta 300 ezer fölé nőtt a nézőszáma. Természetesen ezek állnak a tavalyi magyar premierek listájának élén is, mindkettőt a Budapestfilm forgalmazta, akárcsak a 28 kópiával útnak indult Kalandorokat. Íme a hazai mérleg:

1. Sas Tamás: 9 és fél randi

201 ezer néző, 184 M Ft (februári bemutató)

2. Herendi Gábor: Valami Amerika 2

180 ezer néző, 193 M Ft (december)

3. Paczolay Béla: Kalandorok

80 ezer néző, 65 M Ft (január)

4. Goda Krisztina: Kaméleon

74 ezer néző, 77 M Ft (december)

5. Gát György-Uzsák János: Kis Vuk

62 ezer néző, 39 M Ft (április)

6. Sipos József: Eszter hagyatéka

58 ezer néző, 44 M Ft (április)

7. Tímár Péter: Casting minden

51 ezer néző, 38 M Ft (január)

8. Gigor Attila: A nyomozó

34 ezer néző, 27 M Ft (október)

9. Szőke András: Bakkermann

28 ezer néző, 19 M Ft (április)

10. Till Attila: Pánik

27 ezer néző, 20 M Ft (március)

11. Mundruczó Kornél: Delta

21 ezer néző, 14 M Ft (szeptember)

12. Bacsó Péter: Majdnem szűz

20 ezer néző, 9 M Ft (március)

A többi alkotás közül csak a Nyugalom lépte át a tízezres nézőszámot, 13 ezren látták, a Parát kerek 10 ezren, A londoni férfit 7 ezren. A 6 ezret ostromolta az Életek éneke, 4 ezer fölé került a Tabló, valamivel 4 ezer alá a Marió, a varázsló. Fölülről súrolja a 3 ezret a Másik bolygó, alulról pedig a Bahrtalo! (Jó szerencsét!), 2600 nézőt vonzott a Lassú tükör, a sor végén pedig Galler András munkája, a novemberben, mindössze három kópiával indult Jack Jack - Az igazi Rocksztár szomorkodik, 1416 fizető nézővel (Mester Tamást ábrázoló képünk ebből való).

ELHUNYT JOHN UPDIKE 76 éves korában torokrák következtében elhunyt John Updike: a világháború utáni amerikai próza legtöbb szakmai elismeréssel övezett és legolvasottabb szerzőinek egyike a Harvardot elvégezvén a New Yorkerben könyvkritikákat írt, mielőtt 1958-ban költőként (The Carpentered Hen), majd '59-ben novellistaként (Szegényházi vásár) is bemutatkozott. Első regénye, az 1960-as Nyúlcipő kosárlabdázó főhőse, a szorongásra utaló nevet viselő Harry Angstrom (becenevén Nyúl) köré a következő három évtized során valóságos ciklus épült, de ez csak egy része Updike jórészt magyarul is olvasható kertvárosi univerzumának. A 60-as évek regényterméséből A kentaur és A farm, a 70-es évekből a Gyere hozzám feleségül, a 80-as évekből a filmen is sikeres Az eastwicki boszorkányok emelkedik ki. Legújabb elbeszéléseinek gyűjteménye My Father's Tears and Other Stories címmel idén várható. (Nekrológunkat lásd a 32-33. oldalon)

PORSCHE-MÚZEUM Stuttgartban megnyílt a Porsche múltját bemutató új múzeum: a bécsi Delugan Meissl iroda tervezte épületben mintegy 80 autó és számos kisebb kiállítási tárgy mellett helyet kapott az ipartörténeti dokumentumok ezreit őrző gyári archívum is. Ferdinand Porsche (1875-1951) mérnöki irodáját 1931-ben nyitotta meg, 1936-ban ő fejlesztette ki a Volkswagent, a nevét viselő sportkocsik sorát pedig 1948-ban indította el a Roadster 356-os. Ez látható a kép előterében, mögötte egy 1947-es Cisitalia 360, amögött pedig egy 1950-es VW Bogár.

Figyelmébe ajánljuk