chili & vanilia - Reggelizni jó

  • .
  • 2009. február 5.

Trafik

Olyan kár, hogy Magyarországon még nem terjedt el a nagy hét végi reggelizés szokása! Pedig nincs is annál jobb, mint egy lusta vasárnap délelőtt ráérősen, falatozva indítani a napot. A vendégség legoldottabb, leglazább formája, senkit nem fűt a másnapi stressz.
Nyugat-Európában és Amerikában ez az egyik legelterjedtebb társasági összejöveteli forma, hét végén délelőtt a jobb helyek előtt kígyózó sorok várakoznak, hogy hozzájussanak a kávéjukhoz (és pezsgőjükhöz). Az eredetileg belga Le Pain Quotidien a reggelizés fellegvára. Az ötlet egy belga séf, Alain Coumont nevéhez köthető, aki a 80-as években olyannyira nem talált megfelelő minőségű kenyeret az éttermeibe, hogy inkább maga készítette. A reggelizőhely ötlete ennek nyomán pattant ki egy fiatal belga testvérpár fejéből; Brüsszelben nyitották meg az első reggelizőhelyet, a mai napig ugyanazon a szent helyen áll, s hét végén mindig telt ház van. Az asztalok közepén csatos üvegekben kelletik magukat a házi főzésű, csúcsminőségű lekvárok, dzsemek, mézek és csokoládékrémek. A kevésbé édesszájúaknak sem kell kétségbe esniük, ők tanyasi tojásból készült ételek, sonka- és sajttálak, különleges szendvicskreációk között tobzódhatnak. Esetleg rendelhetnek egy quiche-t, a francia konyha sós, tojásos-tejszínes keverékkel töltött piteféléjét, ami mára úgymond nemzetközi sztenderdnek számít. Az alábbi egy könynyen készíthető, prímán bevált alaprecept, de variációinak a lehetősége végtelen.

Cukkinis quiche

Hozzávalók (4-6 személyre)

Tészta:

15 dkg liszt

12 dkg hideg vaj

csipetnyi só

fél dl jeges víz

Töltelék:

2 ek. vaj

1 hagyma

1 cukkini

2 tojás

1,5 dl tejszín

só, őrölt szerecsendió

10 dkg markáns ízű reszelt sajt, pl. Gruyére

A tésztába a liszthez keverjük a sót, és hozzáadjuk a felkockázott hideg vajat. Az ujjunkkal összemorzsoljuk, de semmiképpen nem szabad túldolgozni, ne álljon össze teljesen, a vaj borsó nagyságú maradjon benne. Öntsük hozzá a jéghideg vizet, és csak annyira dolgozzuk össze, hogy épp összeálljon. Fóliában fél órára hűtőbe tesszük. A tésztát kinyújtjuk, 24 cm-es formába tesszük. Sütőpapírt teszünk a tetejére, rá babot, és elősütjük: 200 ·C-os sütőben először 15 percig, aztán levesszük róla a papírt és a "nehezéket", majd további 10 percig sütjük. Közben elkészítjük a tölteléket: serpenyőben felolvasztjuk a vajat, a felszeletelt hagymát puhára pároljuk. A félig sült tészta aljára terítjük, erre kerül egy karikákra szeletelt cukkini. Összekeverjük a tojást, tejszínt, sózzuk, borsozzuk, szerecsendiót adunk hozzá, a masszát ráöntjük a tésztára, végül rászórjuk a reszelt sajtot. Kb. 20-25 percig sütjük. 15 percig hűlni hagyjuk, langyosan tálaljuk.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk