Cukkinis quiche
Hozzávalók (4-6 személyre)
Tészta:
15 dkg liszt
12 dkg hideg vaj
csipetnyi só
fél dl jeges víz
Töltelék:
2 ek. vaj
1 hagyma
1 cukkini
2 tojás
1,5 dl tejszín
só, őrölt szerecsendió
10 dkg markáns ízű reszelt sajt, pl. Gruyére
A tésztába a liszthez keverjük a sót, és hozzáadjuk a felkockázott hideg vajat. Az ujjunkkal összemorzsoljuk, de semmiképpen nem szabad túldolgozni, ne álljon össze teljesen, a vaj borsó nagyságú maradjon benne. Öntsük hozzá a jéghideg vizet, és csak annyira dolgozzuk össze, hogy épp összeálljon. Fóliában fél órára hűtőbe tesszük. A tésztát kinyújtjuk, 24 cm-es formába tesszük. Sütőpapírt teszünk a tetejére, rá babot, és elősütjük: 200 ·C-os sütőben először 15 percig, aztán levesszük róla a papírt és a "nehezéket", majd további 10 percig sütjük. Közben elkészítjük a tölteléket: serpenyőben felolvasztjuk a vajat, a felszeletelt hagymát puhára pároljuk. A félig sült tészta aljára terítjük, erre kerül egy karikákra szeletelt cukkini. Összekeverjük a tojást, tejszínt, sózzuk, borsozzuk, szerecsendiót adunk hozzá, a masszát ráöntjük a tésztára, végül rászórjuk a reszelt sajtot. Kb. 20-25 percig sütjük. 15 percig hűlni hagyjuk, langyosan tálaljuk.
A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com