mi a kotta? - Az utca hírmondói

  • .
  • 2010. július 15.

Trafik

A Budapesti Vonósok az elkövetkező napokban tovább folytatják és egyszersmind be is végzik a múlt héten megkezdett kastélyfoglaló Haydn-fesztiváljukat Eszterházán: újabb három koncerttel áldoznak Haydn papa, valamint kor- és pályatársai, így többek között a nagyváradi püspök szolgálatában komponáló öcs, Michael emléke előtt (július 16., 17., 18., fél nyolc). A hétfői nap mindazonáltal már újra a fővárosban találja a tősgyökeres hangászkart, s így aztán rögvest a Vajdahunyad vára udvarán is előadják majd Haydn "Lovas" melléknevű vonósnégyesének zenekari változatát, mely az Apponyi Antal György gróf - vagyis Hőgyész szabadkőműves és egyúttal aranykulcsos ura - megrendelésére 1793-ban elkészült kvartettsorozat legvégéről való (július 19., fél kilenc; esőnap: július 20.). Míg a Budapesti Vonósok a nagyapponyi Apponyi família 100 aranydukáton megvásárolt dicsőségét idézik egy másik gróf, az agrárius nagykárolyi Károlyi Sándor szobra előtt, addig ugyanitt a MÁV Szimfonikus Zenekar a polgári zseni megdicsőülését hirdeti majd egynemű Beethoven-estjén (július 15., fél kilenc; esőnap: július 16.).
Az Egmont-nyitány után és a II. szimfónia előtt a Hegedűversenyt fogja eljátszani a Kollár Imre vezénylete alatt ügyködő együttes és a szólista Baráti Kristóf, s egészen hasonló programot ígér a Nemzeti Filharmonikus Zenekar hagyományszerű martonvásári estje is, melyen Kocsis Zoltán ugyancsak a Másodikat és a D-dúr versenyművet dirigálja majd (július 17., hét óra; esőnap: július 18.). Csakhogy az utóbbi koncertdarab magánszólamát hegedűs helyett zongoraművész fogja teljesíteni: az ifjú Borbély László ugyanis a Hegedűverseny beethoveni zongoraváltozatának ül neki a komponista nevét viselő parkban.

Ezzel a szabadtéri koncerttippel a szűken értelmezett komolyzenei ajánló véget is ért, ámde a hét a társművészetek és a történeti reprezentáció nevezéseit is meghozza. Hiszen példának okáért a Chopin bicentenáriumát gerjesztő Lengyel Intézetben éppen mostanság, egész pontosan július 20-án nyit a Chopin-Zene-Liszt elnevezésű plakátpályázat pályaműveinek tárlata. (A munkákat még magunk sem láthattuk, így e heti illusztrációnk a közelgő, 2011-es bicentenáriumára cool szupersztárrá felpaskolt Liszt Ferencet mutatja az osztrák Lisztomania plakátján.) S miközben az Andrássy úti lengyel filiálé falai között Chopin és Liszt, addig ugyanaznap Gyulán az operaszerző Erkel Ferenc válik kiállítás tárgyává és főszereplőjévé - a plakátok mellett színpadi jelmez- és díszlettervek révén (Gyulai Várszínház, Kamaraterem). S még ugyancsak ezen a kedden, immár a gyulai Tószínpadon egy mindeddig voltaképpen elveszettnek állított táncdarab, az Erkel sakkozás iránt táplált vonzalmát is érzékeltető Sakk-játék előadása (július 20., fél kilenc; esőnap: július 21.) dúsítja tovább a büszke szülőváros ünnepi programját - a Forte Társulat bizonnyal revelatív produkciójában, Szálinger Balázs szövegével.

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.