rés a présen - Megmaradnak a fanatikusok - Pécsi Marcell irodalomszervező

  • .
  • 2009. október 29.

Trafik

rés a présen: Mióta van Ködlámpa irodalmi kávézó? Pécsi Marcell: 2004-ben indult. Szülőanyja és az első évben egyedüli szervezője, házigazdája Kiss Judit Ágnes volt.
Akkoriban csöppent bele a gyakorlati költői életbe, a Turczi-féle Parnasszus körébe. Sok ígéretes költővel, íróval találkozott, és úgy gondolta, lenne értelme egy újabb irodalmi beszélgetősorozatot létrehozni, kevésbé magas szintű szakmai beszélgetésekkel, inkább a műveket megmutatva.

rap: Te íróként, költőként kerültél bele a szervezésbe, házigazdaságba?

PM: Írogatok, de annyi minden más (zenekar, színház, irodalomszervezés, kórus) van az életemben (na meg persze a polgári foglalkozásom: magyartanár, könyvtáros), annyira nem költőként élek, hogy megmaradnék a főállású olvasó titulus mellett.

rap: Milyen műfajok vannak nálad előnyben?

PM: A sci-fi. Nyilván ezért, hogy a mostani sorozatban 3-4 hónapon keresztül kizárólag a magyar sci-fit mutatjuk be, sok kortárs szerzővel. A Ködlámpa helyileg idén a Habár lesz (volt Tandem Café, Bp. IX., Pipa u. 6.). Emellett szinte mindent szeretek, ami kalandos, jól megírt história, és rengeteg verset olvasok, folyton keresem a Miújság? nevű, megzenésített verseket játszó zenekaromnak az új alapanyagokat.

rap: Kik a kedvenceid?

SM: A kortárs magyarok közül nagyon szeretem Brandon Hackett (Markovics Botond), Antal József, László Zoltán, Kasztovszky Béla írásait; külhonból pedig az utóbbi időben egy orosz és egy kanadai szerző könyvei vitték nálam a pálmát: Szergej Lukjanyenko és Robert Charles Wilson. Valamint Audrey Niffenegger Az időutazó felesége című regénye! (A klasszikusok közül Orson Scott Card, Stanislaw Lem, Poul Anderson és Harry Harrison könyvei voltak rám igen nagy hatással.)

rap: Mit ajánlanál a Ködlámpa programjából?

SM: Minden hétfő este 7 órától vagyunk, és mindig érdekesek a programok. December 14-én kuriózum lesz a sci-fi fordítói est. Havi egy alkalommal pedig koncertes esemény van, de novemberben három is lesz: Túlpart, Strófa trió és Miújság?.

rap: Honnan szerzitek a közönséget?

PM: Nincs könnyű dolgunk. Tartok tőle, hogy nem jut el minden potenciális érdeklődőhöz az aktuális programunk; így maradunk belterjesek. És ez igaz a többi klubra, körre, estsorozatra is. Nyilván jobb helyzetben vannak a hivatalosabban irodalom-központú helyek. Nekünk megmaradnak az igazán fanatikusok.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?