rés a présen - "Nekem ez már történelem" - Rex Bloomstein dokumentumfilmes

  • .
  • 2011. március 17.

Trafik

rés a présen: Minek köszönhetjük a látogatását? Rex Bloomstein: Az új filmemet kísérem el a brit nagykövetség és a British Council Emberi Jogi Filmnapjára. A vetítés után részt veszek egy kerekasztal-beszélgetésben is. rap: 1984-ben már járt Magyarországon, és a jeles évhez kapcsolódóan megszólaltatta a hatalom és az ellenzék képviselőt.
Megvannak még az akkori felvételek?

RB: Hogyne. 1984-ben kétórás filmet készítettem a Thames TV számára, Human Rights a címe. Ez egy nemzetközi emberi jogi panoráma, amely a második világháború utáni fejleményeket tekinti át számos országban. Köztük Magyarországon, amelyet annak idején egyfajta "liberális kommunista" államnak tekintettek. Akikkel beszélgettem: Rényi Péter, a Népszabadság szerkesztője és a párt Központi Bizottságának tagja és olyan írók, művészek, ellenzékiek, mint Czakó Gábor, Berkovits György, Demszky Gábor és Rajk László.

rap: Ön híres arról, hogy visszatér a "tett helyszínére". Tervezi-e, hogy újra találkozik ezekkel az emberekkel, és készít egy "akkor és most" filmet?

RB: Nekem ez már történelem, de gondoltam rá, hogy egy ilyen újra találkozás évtizedek múlva, amennyiben az érintettek hajlandók rá, talán érdekelheti a Magyar Televíziót. A felvetésemre azt a választ kaptam, hogy nincs értelme az állami tévéhez fordulnom, mert a jelenlegi kormánykörök politikai érdekét nem szolgálja ezeknek az embereknek a szerepeltetése. Ha ez igaz, az nem sok jót mond a magyar közszolgálati média függetlenségéről. Mindenesetre magammal viszek egy példányt a filmből, hogy átadjam a Nyílt Társadalom Archívumnak (OSA).

rap: Legújabb filmjének (This Prison Where I Live - a filmről múlt heti számunkban írtunk) két komédiás a főhőse. A 2007-es burmai felvételek elmondják, hogyan ismerte meg Zarganart, az ország híres humoristáját, költőjét és előadóművészét, aki a myanmari rezsim politikai ellenlábasa és most börtönben ül. De hogyan került a képbe a másik főszereplő, Michael Mittermeier német stand-up komikus?

RB: Kezdetben csak arról volt szó, hogy Michael Mittermeier vezető producere lesz a filmnek, a beszélgetéseink közben jött az éca, hogy a német nyelvterület közismert nevettetőjének felléptetése érdekes új réteget adhatna hozzá Zarganar történetéhez. Michael észrevételei és gondolatai révén a nézők jobban megérthetik, milyen szerepet játszik Zarganar a burmai társadalomban és kultúrában, mit jelent a művészi hivatás egy diktatúrában, és milyen felforgató tud lenni a (politikai) humor az adott körülmények között.

rap: Vannak-e friss hírei Zarganarról? Sikerül-e időnként közvetlen vagy akár közvetett kapcsolatba lépni vele?

RB: Zarganar még mindig börtönben van Myitkyinában, Burma északi részén. Eredetileg 59 évre ítélték, amit 35 évre csökkentettek. Néha hallunk híreket arról, hogy a börtönben faragott viccei szájról szájra járva terjednek az országban.

rap: Elképzelhető-e az, hogy a filmje változtatni tud Zarganar helyzetén?

RB: Erre még túl korai volna felelni.

Figyelmébe ajánljuk