tévésmaci - A gyöngytyúk madár nem gúnár

  • .
  • 2007. november 29.

Trafik

Az előző részek tartalmából: vízlépcső, Nohavica, rum, rum, rum. Magyarországon, hogy is mondjam, nem volt annyira fontos, mint Csehszlovákiában.
Ez a népénekes izé. Ott nemzeti hősök voltak, itt KISZ-táborok donzsuanjai. Ez a bobdilenes, vudigatris tempó ott nagyon ment. Nálunk? Bob Dinnyés? Boros Bocskorka? Dévényi Ádám bácsi elintézi? Jöttödre seregelnek, barátocskám, Csegevara? Felkelt a Sántha Klára? Azok meg masszívan komcsiellenesek, masszívan alkeszok: egyik a szókimondó (Jaroslav Hutka), a másik az érzékeny, a költői (Karel Kryl), a harmadik fekete... ruhában (vagy másmilyenben), mindenki kedvence az utcaseprőtől Václav Havelig (Jarek Nohavica). Amikor mi a vízlépcső ellen tüntettünk, ők azt kiabálták: "Hagyjátok énekelni Nohavicát!" Akkor még nem tudták a nyomorultak, hogy Nohavica úgy énekel, mint a pacsirta.

Pénteken (november 30-án) elhiszik, hogy felkelek fél hétkor, hogy az HBO-n megnézzem a Heidit magamnak? Pedig így lesz, mert stratégiám van (és gerjedek a szexuális tartalmú közhelyekre). S ha már fenn vagyok, 8.55-kor az MGM-en lenyomom a Tizenkét dühös embert, majd rövid reklám után A Scotland Yard vendégét, az milyen, megjön John Wayne, hoz Amerikából egy csodastukkert, ami huszonnégyet lő, mit tudom én, mínusz egy másodperc alatt. Alszok utána egész nap, vagy eszek tojásrántottát. Este az m2-n Circus Maximus, szép magyar, de jönnek benne a németek vagy a nyilasok.

Szombaton este találkozás Amerika történelmével. Szerintem nettó kamu, hogy éltek ilyen csávók, mint Ülő Bika vagy Wyatt Earp vagy Billy, a kölyök. Akkor mért nem Élő Bikának hívják? Tudom, hogy az összes születési bizonyítványa le van téve a Capitoliumban, de akkor sem voltak. Most az elég közepesen fiatal Paul Newman elővezetésében lesz szerencsénk a Roy Bean bíró élete és kora című történelmi munkához 20.05-kor az m2-n. 23.45-kor az m1-en Csoportkép hölggyel - hisz ismerik. Vagy kérdezzék a Csontzenészt (ájne klájne bájnmjúzik).

Vasárnap Fanny és Alexander a gyengébbek kedvéért (19.35; Duna). A Filmmúzeumon előbb (19.05-kor) Az angyal, aztán (21.30-kor) Az öldöklő angyal. Fene a gusztusukat!

Hétfőn délelőtt megin' valami adaptáció, tizenegykor a tv2-n Egerek és emberek (még szép: a havason). John Malkovich játszik benne, szerintem atomciki.

Kedden Egérút (szerintem szórakoznak velem), dettó a tv2-n, éjjel 2.30-kor. Addigra épp véget ér az MGM-en a Satyricon (0.30). Mondom, hogy szórakoznak: 21.30-kor az HBO-n: Heidi Fleiss síkos karrierje.

Szerdán alighanem inkább paranoiás leszek, dettó tv2 (0.45), A sötét angyal bosszúja. Jó lenne, ha a nénikéjével piszkoskodna.

Csütörtökön az RTL Klub végre összecsap a tv2-vel. Az egyiken 11.25-kor a Rabold el a Télapót!, a másikon 11.10-kor az Enyveskezű Mikulás, értik? Hacsak nem húsvét van. Este hundertprocentretrófíling az m2-n 22.10-kor: Az utolsó mozielőadás. Ha ezen a héten csak a délután ötös Egy, kettő, hármat nézik meg az MGM-en, akkor jól döntöttek. Ha azt se, kapnak tőlem egy sumperki fület (helyes megfejtők a szokott helyen, hatkor). Ne tévézzenek!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?