tévésmaci - A halas vödör fölborul

  • .
  • 2010. november 25.

Trafik

Amikor Sztupa és Troché bevégezték harcaikat a hundkutyákkal, azért még nem csendesedett el a berek egészen. Nagy vérfürdő volt, de a végső leszámolás még hátramaradt.
Mi lesz azzal, aki nem jött segíteni, amikor kellett? Mi lesz a hitszegő Vonyarccal? A vízimanók ivadékával. Vonyarc, aki nem sietett a menekülők segítségére, amikor a hundkutyák nyíva, sivítva kitörtek a walderdőből. Nem mutatta meg a helyes utat át a lápon, csak etette a gólyákat békaebéddel. Sztupa és Troché egyszer s mindenkorra megjegyezte az áruló nevét. S amikor eljött a harc vége, már csak a kisember problémáját kellett megmatekozni. Troché szétterpesztett lábbal kiállott a folyópartra, s éktelenül elkezdett ordítani. "Gyere elő, hydroparaszt! Letépem az arcodat!" Volt a Vonyarcnak egy helye a folyóban, az összefolyásnál, ahol napközben tartózkodni szokott. Olyan volt, mint egy rajzfilmben: a vízimanó heverészett a meder fenekén, s egy hoszszú nádszálon szivornyázta a levegőt - mert minden híreléssel ellentétben kopoltyúja az speciel nem volt neki, bármennyire is állította magáról. Tüdővel dolgozott ő is, mint a többiek, bár tagadhatatlanul tovább bírta lenn egy levegővel, mint bárki a Kacsaúsztató körül. "Nem mondom többet, gyere elő!" - rikoltotta Troché, s mintha már látni is vélte volna a víz alatt lapuló Vonyarc elmosódó körvonalait. Na, még mi vagyunk ugyanígy a tévével, látjuk termetes növésit, oszt be is kell már kapcsolni.

Pénteken (26-án), ha akarjuk, kétszer is (11.00-kor és 0.30-kor) megnézhetjük a Kogburn, a békebíró c. 1975-ös westernt, ami a maga idejében a mozikban is ment, csak akkor még az volt a címe, hogy A félszemű seriff, és John Wayne meg Katharine Hepburn játszották benne a főszerepet. Egy 1974-es Dickens-adaptációhoz lesz szerencsénk délután hatkor a Filmmúzeumon: Szép remények Michael Yorkkal. S ha már volt western, legyen "eastern" is: Rosszemberek (1978) az m1-en, 21.35-kor. Vagy tíz perccel előbb a Dunán Sára Sándor Tüske a köröm alatt című szerzeménye, melyben Cserhalmi György beleszeret Ráckevei Annába.

Szombaton csak egyszer kell odaülnünk a televíziós készülék elé, de tegye fel a kezét, aki még nem látta a Kutyaszorítóbant? Na ugye. Tehát csak a rend kedvéért: az m2-n lesz, 22.45-kor.

Vasárnap ismét egyszer kell tévézni: A sakál napja, amiben a terroristák meg akarják ölni a tábornokot, de nem sikerül nekik még úgy sem, hogy Edward Foxot küldik ellene. Tv2, 23.40.

Hétfőn a Filmmúzeumon este kilenckor Jeles András filmje, A kis Valentino, melyben a ráérős küldönclegény meglép egy akkoriban csinoskának mondható összeggel (ha jól emlékszem, 15 ezer forint), és belecsap a nagy tohuvabohuzásba. Julia Roberts és Albert Finney lép fel este kilenckor az AXN-en, s az Erin Brockovich - Zűrös természet c. filmben szó szerint megváltják a világot. És kerül egy szinte teljesen friss film is a házhoz, a 2005-ös iráni Hajnalhasadás. A gyilkos bűnhődési folyamatát ábrázoló filmet a Duna adja 22.35-kor.

Kedden újra eljön közénk a poétikusan ifjú Darvas Iván, s mint vándorkomédiás meghódítja a szívünket. Liliomfi a Dunán, 21.10-től. De van, aki tíz perce a Filmmúzeum műsorát nézi, mert ott az Arzén és levendula 1944-es kiszerkesztését vetítik Cary Granttal és Priscilla Lane-nel (rendezte Frank Capra). Utána pedig egyből jön Az olasz nép nevében című végjáték, melyben Ugo Tognazzi próbál borsot törni Vittorio Gassman orra alá, és fordítva. Szerintem nézzék meg.

Szerdán ordítsa mindenki jó hangosan, hogy "diszkóbaleset, diszkóbaleset", s ha már eleget üvöltötték, akkor (22.30-kor) az RTL Klub el is kezdi játszani a Zuhanórepülés című magyar filmet. Én persze inkább matinén nézem a Stuart Little kisegér című vérdrámát a ViaSat3-on, 11.05-kor.

Csütörtökön is lesz mit bámulni, én például A másik asszonyt (1950) fogom, 20.40-től a Dunán. Önök pedig 21.00-tól a Filmmúzeumon a 12 majmot: kinek a pap, kinek a papné. Különben is, jobban tennék, ha egyáltalán nem tévéznének, mert az olyan snassz. Mit csináltál? Tévéztem. Brrrr.

Figyelmébe ajánljuk