kulthírek

  • .
  • 2010. november 25.

Trafik

DÍJLESÕ FILMESEK Az Európai Filmakadémia 2300 tagjának szavazata alapján hamarosan eldől, kik ünnepelhetnek december 4-én, Tallinnban. 2010 legjobb európai filmje a következők közül kerül ki: Semih Kaplanoglu: Bal (Méz; török-német), Xavier Beauvois: Des hommes et des dieux (Emberekről és istenekről; francia), Roman Polanski: A szellemíró (francia-német-brit), Samuel Maoz: Libanon (izraeli-német-francia), Juan José Campanella: Szemekbe zárt titkok (spanyol-argentin), Fatih Akin: Soul Kitchen (német).
Az ebben szereplő Gryllus Dorka mellett csak a rövidjátékfilmes kategóriában vagyunk érdekeltek: Szimler Bálint Itt vagyok című 36 percese 14 produkcióval verseng.

A legjobb nem angol nyelvű Oscar-díjra Magyarország a Bibliotheque Pascalt nevezte. Hajdú Szabolcs vetélytársai között az Európai Filmdíjért is versengő rendezők (Xavier Beauvois, Semih Kaplanoglu) mellett ott az izlandi Fridrik Thor Fridriksson, a cseh Jan Hrebejk, a dán Susanne Bier, a bosnyák Danis Tanovic, a macedón Milcso Mancsevszki, a mexikói Alejandro González I–árritu, az olasz Paolo Virzi, a román Florin Süerban. Első alkalommal indul a díjért Etiópia (Davey Frankel, Rasselas Lakew: The Athlete) és Grönland (Otto Rosing, Torben Bech: Nuummioq).

WAGNERT IZRAELBE Jonathan Livni jeruzsálemi ügyvéd célul tűzte ki, hogy elérje: Richard Wagner műveit is játsszák Izraelben, mindenekelőtt a Tel Aviv-i Operaházban. Wagner ugyan nincs hivatalosan betiltva, de közismert antiszemitizmusa miatt és mert Hitler kedvenc zeneszerzője volt, tabunak számít Izraelben. A Livni által alapított társaságot tagjai közé fogadta a Nemzetközi Wagner Társaságok Szövetsége.

DZSUNGEL November 25-én Beke László művészettörténész nyitja meg Szőnyei György Dzsungel című kiállítását a Prestige Galériában (V., Falk Miksa u. 7.). Megtekinthető december 16-ig.

OPERÁBAN A KUTYASZÍV Mihail Bulgakov 1925-ben írta több mint négy évtizeden át kéziratban maradt kisregényét, mely csak 1987-ben jelenhetett meg. Azóta viszont méltó karriert futott be a proletárhatalom groteszk szatírája, a Kutyaszív: Vlagyimir Bortko már 1988-ban filmre vitte, abban az évben megjelent magyarul is, majd műsorra tűzte a budapesti Katona József Színház. Legújabb állomása London: a Nederlandse Opera és az English National Opera közös produkciójában, a hétvégén mutatták be operaváltozatát. Zenéjét az orosz Alekszander Raszkatov szerezte, librettóját az olasz Cesare Mazzonis írta. Mint képünkön látható, a kóbor kutya, Sarik (Hetényi Zsuzsa fordításában Gömböc) megjelenítését a Blind Summit Theatre bábosaira bízta a rendező, Simon McBurney. A kutyaszívvel életre keltett Poligráf Poligráfovics Sarikov (magyarul Gömbös) polgártárs szerepét Peter Hoare alakítja, Filipp Filippovics Preobrazsensszkij professzort pedig Stephen Page.

SEGÉLYT KÉR A LOUVRE Nem volt ez eddig szokásban, de most megtörtént: a párizsi Louvre a nagyközönséghez fordult, hogy segítsenek megvásárolni Lucas Cranach 1531-ben festett képét, A három gráciát. A mestermű magántulajdonban van, vételárához hárommillió eurót már sikerült összeszednie a képtárnak, a maradék egymilliót közadakozásból remélik. A határidő január vége, ha addig nem sikerül, más veszi meg, s lehet, hogy hosszú időre eltűnik a közönség elől.

PLÁZANEMZEDÉK - OTTHON 2.0 Ezzel a címmel készített fotósorozatot Simonyi Balázs az idejüket plázákban töltő fiatalokról. Kiállítása január 6-ig tekinthető meg a Marczibányi téri Művelődési Központban.

DRÁGA BEATLES 445 ezer euróért kelt el a Christie's párizsi árverésén Richard Avedon négy darabból álló, pszichedelikus színezésű, 1967-ben készült Beatles-portrésorozata. A 2004-ben elhunyt divatfotós 65 munkájának aukcióján a legmagasabb árat egy 1955-ös felvétel érte el: a 841 ezer euróért gazdát cserélt képen egy modell pózol cirkuszi elefántok között. Az árverés bevételét a Richard Avedon Alapítvány támogatására fordítják. Ezzel egy időben bejelentették: a Beatles számai, egyenként vagy albumonként immár legálisan letölthetővé váltak az iTunes használói számára.

TOLSZTOJ-SZTORI Jószerivel észrevétlenül megy el Oroszország Lev Tolsztoj halálának 100. évfordulója mellett - jelentette az AFP tudósítója Moszkvából, arra utalván, hogy sem az állami tévécsatornák, sem a központi múzeumok nem emlékeznek meg róla külön programokkal. A hallgatás különösen feltűnő a Puskin születésének 200. évfordulóján, 1999-ben rendezett ünnepléshez képest, ettől kezdve ráadásul hivatalos Puskin-napot is beiktattak a naptárba. A közöny természetesen nem érvényes Tolsztoj egykori birtokára, Jasznaja Poljanára, ahol november 22-én megemlékezést tartottak, s ahol majd jövő június elején nemzetközi tudományos konferenciát rendeznek Tolsztoj és a 175 éves irodalmi folyóirat, a Szovremennyik kapcsolatáról. A szentpétervári Dosztojevszkij Emlékmúzeumban az év végéig tart nyitva a Dosztojevszkij és Tolsztoj című kiállítás. Tolsztoj mindeközben a netre is felköltözött: Jasznaja Poljana és az Orosz Állami Könyvtár közös honlapot hozott létre, ahol a művein kívül számos egyéb dokumentum is elérhető (tolstoy.ru). A Duna Tv négy vasárnap estén sugározza a Háború és béke 1968-as filmváltozatát, Szergej Bondarcsuk rendezését.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?