tévésmaci - A legjobb jegesmedve

  • .
  • 2011. március 24.

Trafik

Amikor Sztupa és Troché a 66-os úton zúzták, Troché már Albuquerque óta egyfolytában azon nyöszörgött, hogy mennyire éhes. Elhagyták Gallupot, az egész Új-Mexikót, Holbrookot, már mélyen benn jártak Arizonában, kezdett lemenni a nap, amikor (valamivel Winslow után) Sztupa végre hajlandó volt félrehúzódni a Hájas Mo ebédlőjénél.
Na végre! - sóhajtott Troché. - Én, ha elég éhes vagyok, és látom, hogy hamarosan kapok enni, látom a jövő többi részét is, és megnyerek minden fogadást. Sztupa almás pitét és pisztáciafagylaltot rendelt, Troché persze "Mo fantasztikus óriásburgerét"; és nyakló nélkül kezdték magukba önteni a kávét. Az egyik asztalnál fiatal nő ült, ugyanolyan - rózsaszínű, habos - ruhában, mint amilyet a pincérnők is viseltek. Egy ittasnak látszó, csapzott ősz hajú férfi lépett hozzá, Junction City - Search & Destroy emblémás bőrdzsekiben, tán mondott is valamit vagy csak akart, boldog születésnapot, Violet - így lehetett érteni. Vigyázz magadra, öreg, Walton csak a mosdóba ment, szólt a másik lány, s újból töltött kávét. Ám Walton, amikor kilépett a mosdóból, magas, vékony, kopaszodó, negyven közeli fickó, hibátlan ruhában (farmer, piros-fekete kockás ing, steppelt mellény, dohányzott), nem az asztalhoz, hanem a wurlitzerhez lépett: Na, egy szép dalt az én szülinapos babámnak - rikoltotta. S ekkor Troché odasúgta Sztupának, Rita Coolidge lesz... Outside the rain begins and it may never end / So cry no more on the shore / A dream will take us out to sea / Forever more forever more - ez lehetne éppen Boz Scaggs is, mondta Sztupa. De hallod, hogy nem az, hanem a Rita, triumfált Troché. És aztán tényleg megnyert aznap este minden fogadást. Így kegyedék mehetnek tévézni, én meg indulok, és kiosztom a filmszemle fődíját.

Pénteken (25-én) este hétkor a Duna Tévé Brigitte Bardot főszereplésével ad egy 1957-es filmet, az Egy párizsi nőt. Arról szól, hogy a hűtőszekrényembe tíz deka párizsi nő, mert közeledik a löncstájm (akkor már némi vajas kenyér is nőjön, ha kérhetném, kösz). A filmben Bojler Károly is játszik, hercegi rangban.

Szombaton dilinyós nyanyák hülyítik a Filmmúzeumon (15.25-kor) Cary Grantet egy kisebb szabású sorozatgyilkolászás tárgyában (Arzén és Lupén vagy Arzén és levendula). A Dunán 23.15-kor Éjjeli őrjárat - új talk-show a kedves tengerentúli nézőinknek, vagy Peter Greenaway - ezt a szót figyeljék! - kameraecsettel nyélbeütött magánközleménye egy híres festőről, aki a nevezett képet ecsetelte. Éjjel Gázláng megint a Filmmúzeumon, 0.35-kor, Vízmelegítő Károly visszatér, hogy sanyargassa szegény Ingrid Bergmant (e filmben Mézgáné druszáját).

Vasárnap munkaszüneti nap.

Hétfőn még mindig Filmmúzeum, 22.35-kor Könnyű testi sértés (1983), melyben Eperjes Károly megküzd Andorai Péterrel, majd Kőbányait bontanak.

Kedden Latinovits Zoltán belecsap a levesbe, és a rendőrség végre bizonyítottnak tekinti, hogy a Szindbád szavatossági ideje lejárt, ezért 22.40-kor lefoglalják a kávéautomatákat a Filmmúzeumban, így az éjfél után kezdődő Bu–uel-egotripen (A burzsuázia diszkrét bája) már mindenki elalszik. Én persze hamarosan felkelek, mert 1-kor a Filmplűn kezdődik a Turbózombi, véruszkár című és tartalmú nekiveselkedés, régi kedvencem. Volt délután egy másik Bergman is az MGM-en, háromkor a Szenvedély, de épp sziesztáztam (olajkályha-szerelés).

Szerdán hál' istennek megint munkaszüneti nap van. Vérbulcsú visszafoglalta a Magna Chartát vagy a Magyar Kártyát Szvatopluktól a haraszti vár kazamatáiban.

Csütörtökön ugyanolyan dögunalom lesz, mint az egész héten. Délben, 12.50-kor az HBO-n Ollókezű Edward. Nyolckor este a Cinemaxon Bourne-rejtély, ezt még bírom, mert eléggé bukok Franka Potentére, különösen háttérben a Szajnával, de a többiből míg ők kaszáltak, én kiszálltam. Este viszont Hair, az örök szerelem tízkor az MGM-en, ne tévézzenek, de énekeljék velem, hogy: Oh / Once upon a looking-for-Donna-time/ There was a sixteen year old virgin / Oh Donna oh oh / Donna oh oh oh / Looking for my Donnaaaaaaaaaaa...

Figyelmébe ajánljuk