tévésmaci - A nyílméregbékák otthona

  • .
  • 2007. november 1.

Trafik

November van és egyre hidegebb lesz, egyre korábban sötétedik, már az órát is átállítottuk, bekapcsoljuk a fűtést és hosszú regényeket kezdünk olvasni megint, mondjuk Vernétől a Sándor Mátyást, vagy Jókaitól A három márványfejet, mert arról ábrándozunk, bárcsak nyár lenne Dubrovnikban inkább - és aztán megnézzük pénteken (november 2.) a Dunán 18.30-kor a Dubrovnik - Tengertánc magyar filmetűdöt 4 percben. Vagy mégis felütjük századszor az Utas és holdvilágot ott, ahol Ulpius Éva épp azt mondja: "Hallstattba mentünk.
Tamás gondolta ki ezt a helyet. Mikor odaértem, mindent megértettem. Nem is tudom neked elmondani... egy ősi, fekete város, halott, fekete tó mellett. Olaszországban is vannak hegyi városok, de az sokkal sötétebb, sokkal borzasztóbb, olyan hely, ahol csak meghalni lehet." Valakitől azt hallottam, ebből forgatja új filmjét Szabó István. Akkor 23.50-kor még mindig megnézhetjük a Dunán a Szőts István-féle Hallstadti balladát, Wagnerrel fűszerezve. Ne aggódjanak, ez se hosszabb 15 percnél. De nem érjük be ennyivel, aznap ugyanis túlkínálat van kultúrából, 20.00-kor az m2-n Philemon és Baucis (Makk Károly, Déry Tibor, Bulla Elma, Páger Antal), illetve 22.15-kor ismét a Dunán Gluck zenéjére Orpheus és Euridiké (a Wagnert és a Gluckot persze csak a Csontzenész miatt említjük, hadd higgye, hogy a kedvében akarunk járni). Giulietta Masina rajongói 17.30-kor az m1-en megnézhetik az Országútont, szombaton pedig a Filmmúzeumon 20.00-kor egy 2004-es dokumentumfilmet róla (A mosoly ereje). Aki úgy dönt, hogy dafke se hajlandó részt venni az általános halottak napi hangulatban, az bátran kapcsolhat az RTL-re, 21.10-től Jack Nicholson bohóckodik a Minden végzet nehézben Diane Keatonnel.

Szombatra még mindig maradt 1-2 haláli film: 23.10-kor Mindhalálig zene az m1-en Roy Scheiderrel és Jessica Lange-gel, vagy 22.40-kor Kill Bill az RTL Klubon? Egyik se? Oké, akkor váltsunk témát: 15.20-kor Vas-Ránki-Hubay: Egy szerelem három éjszakája az m1-en, 16.10-kor Szerelemcsütörtök az m2-n, vagy 22.20-kor Cserebere szerelem a Viasat3-on? Nem tudnak dönteni? Kérdezek mást: 21.55-kor Bruce Lee élete a TV2-n, vagy 00.50-kor Jackie Chan az RTL-en? Na jó, elárulom, én a leguánommal egész nap a téli álmot gyakorlom, és csak 23.30-kor kapcsolom be a tv-t, hogy az HBO Comedyn megnézzük a Blöff skandináv módra című színes, magyarul beszélő svéd akcióvígjátékot.

Vasárnap november negyedike lesz, ezért 20.35-kor a Dunán az Estére mindig leszáll a köd, egy 56-os történet Galgóczi Erzsébettől, és 22.05-kor 56 villanás az m1-en, a Tűzoltó utcai forradalmárok vezetőjéről, Angyal Istvánról. Persze akit ez hidegen hagy, nézze meg nyugodtan a TV2-n 20.00-kor az Üvegtigris kettőt, és nevessen önfeledten az aligátor-nyaligátor típusú tréfás szóvicceken. Vagy akciózzanak Brangelinával, 20.00-kor a Mr. és Mrs. Smith megy az RTL-en. A Bergman-mániások és a sznobok meg maradjanak ébren egész éjszaka, 22.55-kor Úrvacsora a Dunán, 00.30-kor pedig A kis Buddha Bertoluccitól a TV2-n.

Hétfőn 10.25-kor móka-kacagás a Filmmúzeumon, csehszlovák vígjáték, Nem én vagyok én - mit ne mondjak, ez az érzés engem is gyakran elfog. 20.00-kor kezdődik a Zone Európán Heinrich Breloer 3 részes sorozata A Mann családról, éppen ideje volt, Goethét már nagyon untuk mostanában. Vagy inkább az m2-n akarják nézni Sárközi György Mint oldott kéve c. regényéből készült hétrészes sorozat első részét? Ugye, nem. És aki az MGM-re kapcsol 22.15-kor, mert ott egy 72-es Woody Allen-film megy - a világ minden kincséért se árulom el, hogy melyik -, az végképp magára vessen.

Kedden mulassanak jól 19.30-kor a Film+-on a Miss gladiátor, avagy a díva, a dinka és a rusnya című angol vígjátékon, sajnos ezen a héten nem találtunk ennél hülyébb című filmet. A Filmmúzeumon 20.00-kor a tegnapi csehszlovák film ráadásaként Sarló és kacagás címen egy 2006-os kanadai-francia-német-angol-amerikai dokumentumfilm alkotói végigjárják a volt szocialista országokat, hogy választ kapjanak a kérdésre: vajon miért a legnagyobb elnyomás alatt születtek a legjobb viccek? Én speciel csak a Vészhelyzetet vagyok hajlandó megnézni 21.20-kor az RTL Klubon.

Szerda kertészeti nap, 11.25-kor az RTL Klubon Visszatérés a titkok kertjébe (német-angol- amerikai film), vagy 21.55-kor A kert túloldalán (spanyol alkotás) a Zone Európán. Aki pedig a kertek helyett főúri udvarokba vágyik, az nézze a Filmmúzeumot, 16.20-kor I. Ferdinánd, Nápoly királya, olasz vígjáték, 1959-ből, és 20.55-kor VIII. Henrik magánélete, angol vígjáték 1933-ból.

Csütörtökön felmentést kapnak, ne tévézzenek. A jövő héten se!

Figyelmébe ajánljuk