kulthírek

  • .
  • 2007. november 1.

Trafik

kulthírek
TÉLI KÖNYVFIESZTA November 8-11. között egy 1200 négyzetméteres sátorban hangolódhatunk rá a karácsonyi könyvvásárlásra: a Felvonulási téren, a Műcsarnok mellett a papíralapú és hangoskönyvek friss kínálata mellett számos szerzővel találkozhatnak, és jótékonysági könyvgyűjtésben, valamint könyvárverésen is részt vehetnek az érdeklődők. A program részletei a www.telikonyvfieszta.hu oldalon olvashatók.

DÍJ Martin Mosebachnak ítélték az idei Georg Büchner-díjat: az 56 éves frankfurti szerző pompás stílusát és a történetmondás eredeti örömét jutalmazta a darmstadti német irodalmi akadémia a legrangosabb német irodalmi díjjal és a vele járó 40 ezer euróval. Mosebach elsősorban regényei - Das Bett (1983), Westend (1992) Die Türkin (1999), Der Mond und das Mädchen (2007) - révén ismert, de novellákat, verseket, drámákat és esszéket is ír.

Vassilis Alexakis Ap. J.C. című regényének ítélte idei nagydíját a francia akadémia. A 63 éves szerző Athénben született, 17 éves kora óta él Franciaországban, görögül és franciául egyaránt ír.

GYÁSZ Gyilkosság áldozata lett a legnagyobb dél-afrikai reggae-sztár, Lucky Dube: a 43 éves zenészt akkor lőtték le, amikor meg akarta akadályozni, hogy a kocsiját elrabolják. Egyik gyereke az autóban ült. Első albuma, az 1984-es Rastas Never Die óta több mint húsz albumot készített zulu, angol és afrikaans nyelven, olyan előadókkal lépett fel együtt, mint Peter Gabriel, Sinéad O'Connor vagy Sting. Nagy részvét mellett temették el Johannesburgban.

86 éves korában elhunyt Deborah Kerr: a skót származású, gyakran finom angol hölgyeket alakító színésznő olyan világsikerű filmekben szerepelt, mint a James Jones regényéből készített Most és mindörökké, a Francoise Sagan könyve alapján forgatott Jó reggelt, búbánat! vagy a Casino Royale című James Bond-darab. Hatszor jelölték a legjobb színésznő Oscar-díjára, de "csak" életművéért kapta meg az elismerést, 1994-ben.

KLIPZENSORED Hogyan tesztelték a szocialista rendszer tűrőképességét az önkifejezés szabad formáit kereső zenészek? Hogyan reagált erre a hatalom? Milyen hasonlóságok és különbségek mutatkoztak e téren Magyarország és az NDK között? A politikai korlátok eltűnése után milyen kontrollmechanizmusok működnek a mai, piaci körülmények közepette? Ilyen kérdésekre keresett választ a Klipzensored című kiállítás, mely a rockzene cenzúra által befolyásolt filmes és televíziós megjelenését vizsgálta a rendszerváltás előtti Magyarországon és NDK-ban, illetve az 1990 utáni Németországban olyan együttesek és előadók - interjúkkal kiegészített - klipjein keresztül, mint Wolf Biermann, a Klaus-Renft-Combo, a Freygang, a Bizottság, a Kontroll Csoport, a Rammstein és a Tankcsapda. A berlini General Public kiállítását október 8-21. között (elvileg) csak 18 éven felüliek láthatták, mivel a bemutatott anyagok egy része a jelenlegi ifjúságvédelmi szabályozás szerint ebbe a kategóriába esett. A Bipolar német-magyar kulturális kezdeményezés keretében megvalósult kiállításhoz kisebbfajta filmfesztivál is kapcsolódott: a Brotfabrikban a Balázs Béla Stúdió alkotásai (A válogatás, Diorissimo, Ex-Kódex, Jégkrémbalett stb.) mellett a Laibach - Sieg unter der Sonne című filmet vetítették. A szervezőktől kapott információink szerint tárgyalások folynak arról, hogy a kiállítást más német városokban és Budapesten is bemutassák.

MÚMIÁK MANNHEIMBEN Ázsiai, óceániai, európai, egyiptomi és dél-amerikai múmiákat őriznek a mannheimi Reiss-Engelhorn Museum gyűjteményében, melyet most más kollekcióktól kölcsönkért példányokkal együtt mutatnak be az eddigi legnagyobb ilyen jellegű kiállításként beharangozott Der Traum vom ewigen Leben című tárlaton. Az örök életről szóló álom alapját Gabriel von Max müncheni festő még a 20. század elején alapozta meg, amikor 19 múmiát ajándékozott a múzeumnak. Annak idején nem mutatták be őket a nyilvánosságnak, pinceraktárban vészelték át a második világháborút, így sokáig elveszettnek hitték őket, mígnem a 2004-es leltár alatt előkerültek. Tudományos vizsgálatok sora következett, számos érdekességet megállapítottak életmódjukkal, táplálkozásukkal, elhalálozásukkal kapcsolatban. A 46 kölcsönmúmiával teljes kiállítás március 24-ig tart nyitva.

DYLAN, A FESTÕ Első alkalommal mutatja be festményeit nyilvános kiállításon Bob Dylan: a chemnitzi Kunstsammlungen múzeumban 175 vízfestménye és pasztellje látható február 3-ig. A múzeum igazgatójának nyilatkozata szerint mindössze két napba telt meggyőzni a 66 éves zenészt, hogy állítsa ki képeit, maga Dylan pedig úgy nyilatkozott, hogy a felkérés nélkül valószínűleg soha nem fejezte volna be jó pár, félkész állapotban lévő festményét. A kiállítás címe (Bob Dylan - The Drawn Blank Series) arra a kevéssé ismert albumra utal, melyet Drawn Blank címmel 1994-ben adott ki képzőművészeti alkotásaival.

KUNDERA KITÜNTETÉSE Egészségi okokra hivatkozva nem vette át személyesen, Prágában a 300 ezer cseh koronával járó állami irodalmi díjat Milan Kundera. Az 1975 óta Franciaországban élő 78 éves író videoüzenetében elmondta, hogy minden könyve közül valószínűleg a mostani díjjal elismert A lét elviselhetetlen könnyűsége a legkedvesebb számára. Prágában azt remélik, hogy a hivatalos elismerés után Kundera művei valamivel gyorsabban kerülhetnek majd a cseh olvasók elé, mint A lét elviselhetetlen könnyűsége, amely első, párizsi kiadása után 22 évvel, tavaly jelenhetett meg először Csehországban.

"TÉVEDHETETLENEK VELÜNK" Tandori Dezsőnek e szavait választotta őszi irodalmi fesztiválja mottójául a Szépírók Társasága: a Kádár-korszak független irodalmi csoportosulásaira emlékező programot korabeli filmek és a korszak alternatív zenéje mellett Major János kiállítása egészítette ki. Bővebb beszámolónk a jövő héten.

UTOLSÓ VACSORA ONLINE Október 27. óta bárki saját számítógépén vetheti alapos vizsgálat alá Leonardo da Vinci Utolsó vacsoráját: a Stanley Kubrick-féle 2001: Ûrodüsszeia számítógépe nyomán HAL9000 névre elkeresztelt cég 16 giga- (azaz 16 milliárd) pixel felbontásban, a haltadefinizione.com címen elérhetővé tette az egyébként Milánóban, a Santa Maria delle Grazie kolostor refektóriumában nehézkesen, hoszszas várakozás után megtekinthető, 1494-1498 között készült freskót, mely a Dan Brown ADa Vinci-kód című regényében olvasható teória nyomán - miszerint Jézus megnősült és fia született - világszerte spekuláció tárgyává vált.

Figyelmébe ajánljuk