tévésmaci - A sül kinn van a főhadiszálláson

  • .
  • 2009. október 29.

Trafik

Amikor Sztupa és Troché az üres városban ébredtek, minden olyan természetesnek tűnt. Szikrázóan sütött a nap, a levelek aranysárgán sodródtak az enyhe szélben, az ablaktáblák vakítón verték vissza a sugarakat.
De amikor kimentek az utcára, már a lépcsőházban rájuk telepedett valami rossz érzés. Egyszerre seperték le magukról, helyes lenne tán egy kiadós reggeli. Bementek az első ABC-áruházba, a fotocellás ajtó halk surrogással nyílt ki előttük, és Troché régi vágya teljesült, amikor akadálytalanul besétálhatott az árván hagyott "csemegepult" mögé. Megfogta azt a furcsa hosszú kést, és levágott egy csíkot a tábla aszpikos sonkából. Nyers krinolint is evett hozzá, meg kenyeret, erős paprikát. Sztupa a dolgozók kávéfőzőjét indította be. Később ettek csokit is, s a szemetet gondosan kidobták maguk után. Sokat nevettek, hogy régebben ez mekkora mulatság lett volna - ha egy rendes napon, mondjuk záróra után, vagy a nyitás előtt történik. De a leghosszabb nevetés sem húzható örökétig, így Sztupa és Troché elindult a dolgára. Az utcára lépve még mindig természetesnek éreztek mindent, de az utcán olyan volt a csend, mint a sötét erdő, az ígéret, hogy majd felsikolt egy madár, előcsörtet egy vad, felcsattan egy lövés, egyszerűen kitöltötte a rendelkezésére álló - hirtelen megnövekedett - teret. Hát nem sokkal jobb tévézni? (A kérdés költői, a válasz nemleges.)

Pénteken (30-án) már kora délután (14.40-kor) a tévé (az RTL Klub) elé kényszerít valami posztmontipitonos felvonulás 1996-ból. Nagyot nem tévedhetünk, hiszen a Békavári uraság alapjáraton annyira jó, hogy a híres ökrök sem lehettek képesek egészen elrontani. Este az 1971-es Harold és Maude (m1; 22.20), a másért (Az utolsó szolgálat; Hazatérés) is indokolatlanul ismert vágóból lett rendező, Hal Ashby sztorija egy szuicid fiú és 80+ csajának a sztorija méri össze az erejét az m2-n tízkor elkezdett Nyomortúra című 2006-os német-osztrák-svájci problémahalmazzal, melyben a költőből lett német klosárt váratlanul Csehországban költik fel reggel. Én inkább lemegyek a diszkóba, de tényleg.

Szombaton már délben (13.05-kor) megnézhetjük a Dunán a Twist Olivért, a Swing Tóni folytatását. Aztán köszöntsék velem a 80 éves Bud Spencert. Csá, Bud! Come stai, vagy hogy ityeg? Kell egy tockos? Sajnos öreg Bud, az a helyzet, hogy meg kell nézned velünk az RTL Klubon 16.20-kor a Piedone, a zsarut. Este esztrádműsorok: a tv2-n 19.35-kor Az első lovag, Lancelot Gere lesmárolja benne Ormond Ginevrát és Artur Conan Connery tartja hozzá a gyertyát - rémes.

Vasárnap a kulisszahasogatás olimpiai bajnoka, Unfrankó Zeffirelli vezeti elénk este nyolckor az m1-en a Jane Eyre-jét, nem mintha a tv2-n öt perccel később kezdődő Conan Doyle-adaptációval (Az elveszett világ) vagy az utána következő Butch és Sundance (2004-es, nímandokkal telerakott) legendájával jobban járnánk. Az az igazság, hogy mióta (úgy két-három éve) az Eurosport abbahagyta a sumo közvetítését, nincs miért tévézni. Ez is milyen már? Conan Doyle, a barbár!

Hétfőn ha nem lenne az MGM-en 22.15-kor a Chato földje, amiben a Bronson felgyújtja az ellenség pöcsét, akkor a megadás jeléül kitenném a házra a vörös lobogót. Azt hiszik, nem dugtam el '89-ben?

Kedden megkésett Mészáros Márta-promónak Eltávozott a nap lesz a Dunán este kilenckor; ez az, amiben Kovács Kati bottal üti falun a saját nyomát, de legalább nem énekel. A Drugstore Cowboy az MGM-en 22.10-kor a híres Tarr-fan rendezésében? Tarr-fan hívja Dzsént, szőke Dzsén, jelentkezz!

Szerdán már tényleg nem kapcsolom be a tévét.

Csütörtökön matinén a Távol Afrikától első fele a tv2-n, 11.35-kor. Minden estét töltsenek az MGM-en, egyrészt nem fognak többé félni az oroszlántól, másrészt ma a Kegyelemlövés c. fr.-am. filmet adják 22.50-kor, melyben Brigitte Bardot is fellép. Alighanem 104 éves lehet azonban Kirk Douglas vagy több, mert ez előtt és ez után is vele ad filmet a csatorna (utána ráadásul a Dicsőség ösvényeit).

Ennyit akkor a tévézésről. Szerintem totál szívás.

Figyelmébe ajánljuk