tévésmaci - A sül sört bont Jirka Holubeccel

  • .
  • 2009. június 4.

Trafik

Nem, Sztupa és Troché nem vesztek el a ködben, ott voltak minden kilométerkőnél, csak nem lehetett észrevenni őket. Tudják, hol van a régi balatoni úton a Vidikovács? Na, amikor a Kraz 255B típusú szovjet katonai tehergépkocsi, Mráz Péterrel a volánjánál feltépte a szoborpark kapuját, akkor ők a Vidikovács teraszáról valami szekszárdi rozé fölül kukkerolták, az ám, igazi katonai távcsővel, hogy mi történik.
"mafa úrral közvetlen kapcsolatban álltak, s azt is tudták, hogy Kesének - aki szintén nem vett részt a projekt operatív lebonyolításában, hanem azt öccsére, Pityura bízta - van úgymond rözervbe még egy Kraz 255B-je, ha valami baj történne. Pintér Imre ott parkolt vele, mindjárt Diósd alatt, a három tölgyfánál. Azt persze Kese sem és Trochéék sem tudták, hogy Pintér Imre nem tartotta be száz százalékig a reá vonatkozó parancsokat, és elhagyta - nem is kis időre - a vezetőfülkét, s ezalatt a motort sem járatta, az különben is hülyeség lett volna, mert annyira hangos volt, hogy elhallatszott Budafokig. Csak "mafa úr vette észre három nappal később, amikor már mindenen túl voltak. A végtelenségig precíz férfi pontról pontra ellenőrizte, hogy mentek a dolgok, s akkor látott meg a középső tölgyfán egy friss sebet. Pintér Imre bicsakjának a nyomát. Mi meg menjünk-e tévézni? Még szép.

Szombaton (6-án) régi szokásunkhoz híven kezdjük a napot a vacsorával, 18.20-kor a filmplű2-n 6:3, avagy játszd újra, Tutti! - elhiszik, ha azt mondom, hogy Tímár Péter ezen filmjének csak a címe ciki? 21.45-kor pedig jön - most is az HBO-ra - Borat. Vagyis megy, A kazah nép nagy fehér gyermeke menni művelődni Amerika. S ha már az HBO szóba jött, ne feledkezzünk meg az m1-en 23.15-kor kezdődő Európa, Európa című Agnieszka Holland-filmről, melyben a lengyel művésznő egy zsidó fiút beléptet a Hitlerjugendbe, s mást is csinál vele: sós kútba teszi, onnan is kiveszi. De hogy jön ide az HBO? Úgy, hogy a mondott rendezőnő, Holland rendezett egy raklapnyi részt A drót című zseniális sorozatból. És ha már a hollandok is itt vannak, volt a Dunán 21.40-kor A ruha című 1996-os filmjük. Rögtön utána, 23.20-kor meg egy ír lesz, a Fatso gyorsbüféje, 2004-ből.

Vasárnap sem szállunk le az írekről, hiszen az m1 főműsoridőben hozza (20.10-kor) a Villámrandit. Kérdés, hogy konkurál-e vele a Dunán nyolckor elkezdett kínai Kis vörös virágok. De ehhez még azt adják hozzá, legyenek szívesek, hogy rögtön utána, szinte reklámszünet nélkül, 23.20-kor kezdik A cipő című fekete-fehér lett filmet. "h, hogy is ne! Nyugodtan elhihetik nekem, hogy rendelek egy pizza napoletánát a szomszéd utcában székelő Don Caluggierótól, s héttől tolom a filmplűn a Piedone, a zsaru című marhaságot, lelkiismeret-furdalás nélkül. Fekete-fehér lett művészet? Addig álljak vívóállásban!

Hétfőn csak Lenin tévézik, különösen a Kék fény azon epizódját szereti, amelyikben a postarablókról van szó. Állítólag ezt többször is bekérette, előbb a Szmolnijba, utána a Téli Palotába, aztán a mauzóleumba is - az őrök mesélték.

Kedden Lenin sem tévézik. Azt mondja, kivárja, míg újra lesz ER, amiről az jut eszembe, hogy jövő péntektől a Hallmarkon újra lesz Foyle háborúja, de ne dőljünk be: ismétlés, megin' elölről kezdik.

Szerdán egy kötelező gyakorlat ebédre (14.10-kor) az MGM-en, Sógorom, a zugügyvéd. S ha ezen a csatornán felejtjük a készüléket, fél hét előtt öt perccel kicsíphetünk egy igazi westernt. A Lovas katonákban olyan partiarcok szerepelnek, mint John Wayne vagy William Holden, persze az 1959-es filmmű rendezője sem kispályás, John Fordnak hívják. Iszunk egy Budweisert, s 22.45-kor visszajövünk az újabb John Wayne-lőorgiára, hogy A Scotland Yard vendégében is megmutassa, mit tud. De én, a művészfilmek nagy barátja természetesen már fél tízkor a Dunára kapcsoltam, hogy megnézzem az Amit a Nap lát című 2006-os lengyel filmet, mert amit a Nap lát, azt Smacinak is látnia kell.

Csütörtökön mi lesz? Megin' tutira semmi, hétből csak három napot lehet tévézni! De annyit sem érdemes.

Figyelmébe ajánljuk