tévésmaci - Gyülekeznek a seregélyek

  • .
  • 2010. szeptember 2.

Trafik

Amikor Sztupa és Troché az árokparton ücsörögtek, urak voltak. Nem volt semmi dolguk, csak lesték, mikor köszönt már be az ősz.
Az meg, mintha tudta volna, hogy nem illik sokáig várakoztatni a barátait, idejekorán megérkezett, éppen, amikor az utolsó kocsi is elhúzott Pest felé, amikor már minden német és pesti gyereket hazavittek a szüleik, amikor a két kisfiú már annyira árvának érezte magát ott az árokparton. A dinnyébe belepisált Lőrinc, a fecskék gyülekeztek a villanydróton, de az ősz speciel vonattal jött, helyjegye volt, nem túl decens ma már ilyet mondani, de a dohányzószakaszon ült. Pesten szállt fel, a Déliben. A peronon ácsorgó kalauz udvariasan a helyére kísérte, ő meg megkínálta cigarettával: rápöffentek, a kalauz és az ősz. A jegyvizsgáló értőn slukkolt a vékony cigarettából, mintha ízlelgetné a füst aromáját, zamatát. Egyiptomi áru, mondta, régen, apámék idejében még itt is lehetett kapni ilyet. Az ősz bólintott, egyiptomi, s körmével rábökött a kartondobozon lévő képre, ami egy fezes alakot ábrázolt, Simon Arzt, mondta. Én is emlékszem rá, hogy volt itt is, de már nincs. Külföldön vettem, Nyugat-Németországból jövök, csak leszálltam Kelenföldön, és bejöttem a fehérvárival, mert volt két órám az átszállásig, gondoltam, megebédelek a Marosban, úgy emlékeztem, hogy ott még ilyenkor is nyitva a kerthelyiség, a Keletinél meg nem ismerem a helyeket egyáltalán. És szerencsém volt, ettem az udvarban egy pazar kispörköltet. Vigyázat, amikor a kalauz és az ősz a Simon Arzt végére érnek, és elpöccintik a cigarettavéget, nekünk menni kell tévézni.

Pénteken (3-án) éjfél után húsz perccel összeszűri a levet Gérard D. és Isabelle A., és a hullát is el kell tüntetniük, mert küszöbön áll a második világháború. Mindez persze csak a Film+-on lehetséges, hisz ki is gondolná komolyan, hogy a mondott vh megharagudott volna egy hulláért (Bon voyage).

Szombaton nagy tévézést csapunk, még az állatkertben is készülékeket állítanak be a ketrecekbe, hogy négy- és többlábú kedvenceink se maradjanak le semmiről. Magam tutira ott leszek például 17.40-kor a Filmmúzeumon, mert aki nem látta A spessarti fogadót (háromszor-négyszer), az nem tud semmit az életről (Kísértetkastély Spessartban a jövő héten ugyanilyenkor - én szóltam időben). A Story tévén nyolckor Miss Marple felkeresi a Bertram szállót, tartsanak bátran vele. Nosztalgia az RTL Klubon kilenckor: milyen volt, amikor még voltak emberi vonásai Sandra Baloghnak (Féktelenül). Fél tizenegy után öt perccel egy árvaház nehéz napjai elevenednek meg a Dunán és a Franco- rezsim alatt az Ördöggerinc című filmben.

Vasárnap kikapcsolódunk (csak a tévé nem bír), ugyan az m1 0.35-kor közvetíti A harmadik világháborút - de még ki sem aludtuk a másodikat. Önök azért nézzék csak, mert dokumentumfilmről van szó, melyben egy kisváros flamand polgármestere mesterkedik.

Hétfőn rajta is maradunk ezen a franszia-belga tripen, az m1-gyel együtt. A Viharfelhők viszont - eléggé sajnálatosan - egy házasságmegelőzési tárgykörű marhaság, s attól félek, hogy mire elkezdődik (21.35), addigra vége lesz a Dunán fél kilenc óta tolt lengyel dokumentumfilmnek (A berlini fal nyulai). Délelőtt (11.25) a tv2 matinéján volt a Glamour, az anyja antiszemita szemit neki (megnéztem).

Kedden sem pihen a lokátoros, keresi helyét. Marlon Brando egy szem rendezését mára az m1 kölcsönözte ki a Filmmúzeumtól, nem hiszem, hogy egy húszasnál többet kértek érte (A félszemű Jack, 21.35). Bár inkább Félszerű Jack ez, hiszen még arra is volt bőr a kanális képén, hogy két részben adja le ezt a vackot. Hatkor volt a Filmmúzeumon Két félidő a pokolban, kilencor Országúton, és 0.45-kor A vágy titokzatos tárgya lesz avval az Ángela Molinával, akit a rettenetes Tornaóra rettenetes Baar“a c. filmjében mint aszott nagymamát lát viszont, akinek elment az esze. HBO-sok megnézhették A nyomozót kilenckor - hát persze, az Országúton helyett.

Szerdán köpök az egészre.

Csütörtökön m1 21.35: Ellopott élet - a tettes a televízió.

Figyelmébe ajánljuk