Tartalom

Narancs XXII. évf. 35. szám(2010.09.02.) (2010-09-02)

Publicisztika

Kálmán C. György

Publicisztika

A harmadik százalék

Kultúra, kormány, pénz

"Jaj, te, én annyira, de annyira szeretem az ... államtitkárságot!" - Olyan mondat ez, ami aligha hangozhat el (hacsak nem ironikusan); a nyelvészek az ilyen megnyilatkozások elé szoktak csillagot biggyeszteni, jelezvén, hogy (grammatikailag, lexikailag stb.) nem megfelelő (s ezért soha senki nem is használja őket).

Vári György

Publicisztika

Kitől óvjuk János vitézt?

Hoffmann Rózsa, Harry Potter és a nemzeti műveltség

Hoffmann Rózsa a múlt héten, egy iskolai évnyitón elhangzott beszédében megítélésem szerint nagyon veszélyes dolgokat mondott. Az oktatási államtitkár - deklarációinak tanúsága szerint - úgy gondolja: politikájával biztosítja a nemzeti műveltség folytonosságát, annak az állandóan formálódó elbeszélésnek a továbbadását, amelynek el kell helyeznie az új és új generációkat a magyar nemzeti közösségben.

Publicisztika

A jövő csupa rejtelem

Orbánt és a Fideszt eddig még euroszkeptikusnak sem lehetett nevezni, euroszkeptikus volt mondjuk Jaroslaw Kaczynski, aki feszt kötekedett az unióval, vagy Václav Klaus, aki még inkább. A Fidesz jól abszolválta a csatlakozási tárgyalások ráeső részét, ellenzékben pedig fakszni nélkül megszavazta a lisszaboni szerződést. Igaz, túl hangosan sosem dicsekedtek ezzel, tehát eurolelkesedőknek sem mondanánk őket - aminek az is az oka lehet, hogy a magyar közvélemény gyanakodva figyeli az uniós vircsaftot, most, hogy az Eurobarometer szerint 4 százalékot nőtt azon honfitársaink száma, akik úgy vélik, jó dolog az uniós tagságunk, sikerült elérnünk a 38-at, ami 11 százalékkal van alatta az uniós átlagnak, ami viszont 2001 óta nem volt ilyen alacsony.

Publicisztika

Az ellopott választás

Amit elsőre is lehetett látni, azt immár az élet is igazolja, az új választási szabályok - az ajánlószelvény-minimum emelése és a gyűjtési idő drasztikus csökkentése - hovatovább megoldhatatlan feladat elé állítják a kisebb pártokat és a civil kezdeményezéseket. A dolgok jelen állása szerint október 3-án például a fővárosi szavazó a Fidesz-KDNP vagy az MSZP főpolgármester-jelöltje közt választhat. A két kisebbik parlamenti ellenzéki párt ugyan bízik még a bravúros hajrában, de - ahogy az LMP nyilatkozói is elismerik - "kisebbfajta csodára" volna szükség ahhoz, hogy péntek délután 4 óráig összejöjjön a szükséges 28 150 darab érvényes ajánlószelvény. Csodák persze nincsenek, ellenben vannak iskolakezdésre visszatérő családok és diákok, azaz a helyzet nem feltétlenül kilátástalan. De azért drámai. És nem is csak az LMP, a Jobbik vagy a civilek, de mindannyiunk számára.

Publicisztika

Mexikói dominó - Fordulat a drogháborúban

Bár a világ kevés figyelmet szentel neki, Mexikóban jelenleg csendes politikai fordulat zajlik, ami a kormány által folytatott drogellenes háború végét jelentheti - írja Alma Guillermoprieto a New York Review of Books hasábjain. Ehhez jelentősen hozzájárultak az elmúlt hónapok hajmeresztő eseményei, melyek láncolata egy YouTube-videóval kezdődött - és még vonja valaki kétségbe a videomegosztás hatalmát! -, amit július 22-én osztottak meg ismeretlenek az egyik legrettegettebb drogkartell, a Zéták nevében. A videón álarcos gengszterek hallgatnak ki egy rendőrt, majd hidegvérrel kivégzik. Halála előtt a rendőr vallomást tesz arról, hogy a durangói börtön igazgatója rendszeresen fegyverrel szereli fel a fogva tartottak egy csoportját, akiket az éjszaka folyamán a börtönön kívül bérgyilkos bevetésekre küldenek a Zéták ellen. A rendőr három tömeggyilkosságot is ennek a rabkommandónak tulajdonít, az egyiknél egy születésnapi partin ütöttek rajta a bérgyilkosok, és 17 embert öltek meg.

Egotrip

Pálya a magasban

Egotrip

Sárga

Régebben sokszor elfogott a futballirigység. Irigy voltam a hollandokra vagy a németekre, mert nekik gyerekkorom óta folyamatosan volt miért izgulniuk: elődöntők és döntők, nagy győzelmek és dicsőséges vereségek - ez nekünk nem adatott meg. Ma már cseppet sem vagyok irigy, legfeljebb képzelődöm. Nem arról, hogy milyen lenne, ha ott lennénk egy negyeddöntőben, hanem inkább azt próbálom vizionálni, egyáltalán milyen válogatottunk lehetne. Ha még mindig gyerek lennék, biztosan a régi brazil focit látnám bele a mai magyar fiúkba, de már nem vagyok gyerek. Ehelyett felnőtt módjára megkísérlem a realitás különböző síkjait egymáshoz hajlítani.

Ekotrip

Egotrip

Állatorvosi ló

Jaj annak a páciensnek, aki különleges betegségével vívja ki az orvosok figyelmét. Mert lehet, hogy príma doktori disszertáció kerekedhet belőle, de a gyógyulását mindez nem segíti elő, sőt. Neki az a jó, ha tudományosan érdektelen tucatbaja van, amit évtizedek óta rutinszerűen kezelnek átlagkórházak átlagorvosai. Aligha van beteg, aki az állatorvosi ló státusára vágyna, még ha ezzel ideig-óráig a figyelem középpontjába kerülhet is.

Olvasói levelek

Olvasói levelek

"Olvasói levelek"

Ismétlőkör Magyar Narancs, 2010. augusztus 5. Szervusztok, a Sziget előtti számotokban egy sárga-fekete cicanadrágot ajánlottatok fel annak, aki megszámolja, hogy a Maiden-koncerten Dickinson mester hányszor kéri fel üvöltésre a közönséget.

Külpol

Amerika jobbszéle

Külpol

It's Party Time!

A múlt szombaton több százezres tömeggyűlést tartott Washingtonban a Tea Party Movement, a bostoni Teadélután Mozgalom. A szélkonzervatív szerveződés azt reméli, hogy a Republikánus Párton keresztül komoly hatással lehet az Egyesült Államok politikájára. Első nagy erőpróbájuk a novemberi kongresszusi választások lesznek.

Belpol

Belpol

"Mindannyian több identitással bírunk" - Kwame Anthony Appiah filozófus, az amerikai Pen Club elnöke

Fő kutatási területe a rasszok és az identitás kérdései. Jelenleg a Princeton Egyetem professzora, korábban tanított Ghánában, Cambridge-ben, majd a Yale-en és a Harvardon. Tudományos munkája mellett szépíróként is tevékenykedik. Budapestre a Közép-európai Egyetem Demokrácia és legitimitás konferenciájára érkezett. Állampolgárságról, genetikáról és nacionalizmusról kérdeztük.

Belpol

Bedőlő lakáshitelek - Lekezelő társaság

A vissza nem fizetett jelzáloghitelek nem érik el azt a szintet, ami már a pénzügyi közvetítőrendszert is veszélyeztetné, de ettől még komoly szociális feszültségek várhatók. Nem véletlenül húzódik viszont a bajbajutottak állami megsegítése, hiszen a feladat további károk okozása nélkül megoldhatatlannak tűnik.

Belpol

Visszavont szélenergia-pályázat - Elfújták

Július 15-én hivatalosan is visszavonták a szélerőművek létesítésére még tavaly kiírt és már az eredményhirdetésre váró tendert. Az eddigi egyetlen szélenergiakvóta-osztás óta négy év telt el - de a szélturbinaipar felvirágzására továbbra is várni kell. Legalább 2012-ig.

Interjú

Belpol

"Nem valami zöld nyavalygás"

Jávor Benedek, az LMP főpolgármester-jelöltje

Csak a határidő lejárta, szeptember 3. után kapunk választ arra, meglett-e az LMP-nek a főpolgármester-jelölt indításához szükséges 28 ezer érvényes (nagyjából bruttó 30 ezer) budapesti cédula. Jávor Benedek a fővárosban hét közgyűlési mandátummal (vagyis egy 20 százalékos listás eredménnyel) és a fideszes többség megakadályozásával már elégedett lenne.

Trafik

Trafik

mi a kotta? - Feltámadás az Andrássy úton

"Maga az Andrássy út, mely a budapesti népéletben a szív aortáját képezi, Budapestnek valódi büszkesége. [...] Itt van Budapestnek valódi világvárost mutató képe.

Trafik

étel, hordó - HIMALAYA

Nem hallottunk még olyan Himalája-expedícióról szóló beszámolót, ami a nepáli konyha dicsőségét zengte volna, s ez teljesen érthető. Bizonyos magasság felett az ember simán beéri avval, ha levegőt tud venni.

Trafik

chili&vanília - Sült zöld paradicsom

Ugye, emlékeznek még a filmre Kathy Batesszel és Jessica Tandyvel? A Fannie Flagg novellájából készült moziban az alabamai Whistle Shop Café specialitása a Fried Green Tomatoes. De odavan érte az egész Dél.

Trafik

kulthírek

POLAR-DÍJ Ennio Morricone és Björk vehette át az idei Polar Zenei Díjat XVI. Károly Gusztáv svéd királytól, Stockholmban.

Zene

Zene

film - A KARATE KÖLYÖK

Még csak kétszer verték el az új karatekölyköt (Jaden Smith), de már eltelt cirka háromnegyed óra, és Jackie Chan még mindig csak vizet szerel; mégis, hová tűntek a rövid ifjúsági filmek? Van Damme ifjúsági filmje, a Véres játék sem volt több 92 percnél, de ennél is lényegesebb, hogy maga Bolo Yeung (The Beast from the East) játszotta a legvéresebb kezű sportolót benne, ami azért kívánkozik ide a történelmi Karate kölyök-visszatekintés helyére, mert e legújabb epizódban pont úgy hunyorít a főgonosz kiskamasz, mint Bolo kisunokája. Egy zseb-Bolo, aki, némileg jogos haragjában, hogy a játszóterére (helyszín: a népköztársaság Kínában) betolakodó, detroiti rugózású amerikai máris a legszebb kislány körül csapja a szelet, tanult mozdulatokkal elveri a két fejjel alacsonyabb fiatalembert.

Zene

könyv - CLIVE BARKER: VÉRKÖNYVEK - SZEX, HALÁL ÉS CSILLAGFÉNY

"Látom a horror jövőjét, a neve Clive Barker" - írta Stephen King 1984-ben, e kötet amerikai megjelenésekor, és aligha tévedett nagyot: Barker valódi nóvumot hozott a rémtörténet-irodalomba. Barker korai, rövidebb írásait gyűjtötte egybe a Vérkönyvek-sorozatban, melynek nyitó kötetét immár magyarul is olvashatjuk - a bevezető (keret)történet mellett még öt novellát, melyek mindegyike más-más oldalról és szemléletmódból közelíti, illetve haladja meg a horrorirodalom sajátos kliséit. Legközelebb ezekhez az első két történet áll.

Zene

lemez - MATTHEW DEAR: BLACK CITY

Három éve jelent meg Asa Breed című remek albuma, azóta dolgozott az újon - a kiadóvezető/producer/dj/zeneszerző/énekes Matthew Dear most sem viccelt velünk.

Zene

dvd - WAGNER LOHENGRIN

című operájának 2009-es müncheni előadására azt mondhatjuk: igen, így kell csinálni. A Bajor Állami Opera Kent Nagano vezényletével, Richard Jones rendezésében mellőzi a misztikus hattyúhős és a történelmi díszlet összes elnyűtt ikonját. Jonas Kaufmann Lohengrinje pólóban és joggingnadrágban új életet próbál kezdeni abban a falusi típusházban, amelyet Anja Harteros mint Elsa az előjáték alatt vonalzóval tervez, és két felvonáson át hordja hozzá a téglát meg a maltert az építőmunkásoknak.

Zene

lemez - THE GASLIGHT ANTHEM: AMERICAN SLANG

Napjaink könnyűzenéjében a lopás gyakorlata szóra sem érdemes már, legföljebb a földrajza figyelemre méltó. Az önérzetesebb (esetenként csupán lustább) zenekarok fosztogató körútjaikon például a lokális hősök kincseskamráihoz ragaszkodnak, hiszen ily módon máris a saját tradíció továbbgombolyítóiként illegethetik magukat a tükör és a publikum előtt.

Zene

könyv - LORD BYRON: CHILDE HAROLD ZARÁNDOKÚTJA

Rögtön a fordító nevének kiemelésével kell kezdenünk, épp azért, mert e név irodalmi körökben aligha ismert. Az idén januárban, hetvenhét évesen elhunyt Deme Gyula földmérnök volt, Byron művét kedvtelésként fordította le - ha úgy tetszik, civilként, dilettánsként.

Zene

Kiállítás - Köznapok prózája - Friss 2010

Idén nyáron hetedszer rendezték meg a Kogartban a friss diplomások kiállítását. A Magyar Képzőművészeti Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának és a Moholy-Nagy Képzőművészeti Egyetem volt hallgatóinak munkáiból válogattak. A kiállítás olyan, amilyennek egy diplomáskiállításnak lennie kell, még ha néhány, az egyetemtől egy-két évnyi távolságba került "érettebb" fiatal művésszel meg is bolondították: negyedrészt unalmas, negyedrészt akarnok, a többi bizonytalan. És a műfaj természeténél fogva, no meg a statisztikának megfelelően mindig akad egy-két-három posztnövendék, akiről látszik, hogy vannak ötletei és biztosan lesz majd belőle művészféle.

Zene

kiállítás - ANDY WARHOL 3D

Egyszer már láthattunk kamu Andy Warhol 3D-t: az Akácfa utcai, egykori Gorkij moziban (jelenleg a Jehova tanúinak temploma) a kilencvenes évek közepén nem a szokásos vurstlidarabokat, a Tenger titkait, a Csattogó gördeszkákat vagy a Száguldó hullámvasutat vetítették, hanem az Andy Warhol's Frankenstein című térhatású rémfilmet. A lejárt szavatosságú - és teljes joggal hatalmasat bukó - 1973-as produkcióhoz Warhol csak a nevét adta a haverok kérésére (a rendező Paul Morrissey, a főszereplő Joe Dallesandro és Udo Kier volt). Mindezt azért érdemes felidézni, mert a Szépművészeti Múzeum pár napos kiállításán újabb kamu részesei lehettek a látogatók.

Zene

Könyv - "Az élet kinő minden egót" - Röhrig Géza: Honvágy

A zsidók a világtörténelem csövesei - fogalmazta meg önmagának és olvasóinak Kőbányai János, a Múlt és Jövő folyóirat és kiadó vezetője több mint két évtizede, hogyan jutott el a beatszociográfiától a zsidó kultúráig. Röhrig Gézának, a kiadó régi szerzőjének a verseiben hasonlóképpen jelen van e kettős érzékenység a zsidók és az elesettek, a hajléktalanok és hontalanok iránt. Röhrig lírájában és korábbi prózakötetében, A Rebbe tollatépett papagája képzelt haszid történeteiben az ultima ratio a transzcendencia világában rejlik: csak abba kapaszkodhat minden halandó, akkor is, ha alázatosan veszi tudomásul sorsát, és akkor is, ha perel a világmindenség urával. A zsidóság egyszerre tényszerű, történelmi élményanyag, másrészt metafora, a bizonytalan létnek struktúrát kínáló rendszer.

Zene

Film - Ciciliano instanto - Giuseppe Tornatore: Baarìa

Emlékeznek még a maestro Cinema Paradiso című filmjére? Mondjuk én nem nagyon, legfeljebb annyira, hogy Philippe Noiret volt benne a nagyszívű öreg mozigépész, aki beengedi a nagy fekete szemével erősen néző kisfiút, felteszem Peppinót a szentélyébe, s a kölök bucira mozizza buráját, majd a végén visszatér mint filmrendező, mire nemcsak a helyi maffiózók, de a néző zsebében is kinyílik a rugós bicska. Alig kellett valamivel húsz éven túl várakoznunk, hogy az időközben Giuseppévé érő Tornatore mester nyakunkba zúdítsa egy összegző igényű vászonmunkán, hogy mi mindent is láthatott anno az a szurtos aprójószág. Mindent, minimum. Na jó, mindent, ami olasz és mindent, ami a kis Peppino születése után készült Viscontitól Pasoliniig, Fellinitől Scoláig, Rositól Olmiig, a Tavianiaktól a távirányítóig. És akkor a festői Szicília messzire szakadt díszpintyéről, Coppoláról még nem is beszéltünk.

Film

Film

film - MESE A SZERELEMRÕL

Egyszerű a képlet: egy férfi, egy nő és egy másik nő. Utóbbi még csak nem is különösebben vonzó; a jóravaló asszonyka a plusz tízese ellenére lazán maga mögé utasíthatná a községi szépségversenyen.

Film

"Elindult a szekér" - Balogh Roland gitáros

Fivérével, a zongorista Zoltánnal alapított Finucci Bros Quartetben játszik, s jó néhány zenekarban vendégzenész. Tavaly megnyerte a Montreux-i Dzsesszfesztivál nemzetközi gitárversenyét. A huszonöt éves zenész első lemeze Twins Effect címmel a nyáron jelent meg a Gramy Kiadónál.

Színház
Tudomány

Tudomány

cyberhírek

Búzagenom Feltérképezték és közzétették a búza rendkívül összetett genetikai kódját brit kutatók. A búza DNS-ét 17 milliárd bázispár alkotja, ez ötszöröse az emberi genom méretének.

Lélek

Lélek

Győzd le az egeret! - Bircsák Eszter projektmenedzser

A morzejellel verselő bab kis lépés az emberiség történetében, de a tárgyiasult extrém ötletek piacán szép eredménynek számít. A Kitchen Budapest (KiBu), mely műfaját tekintve innovációs labor, az ilyen és még ilyenebb ötletekre éppúgy nyitott, mint a felülről jövő, vállalati igényekre.

Lélek

A varázspálca titka - Ingázók

Víz- és érckeresés, környezeti egészségkárosító tényezők felmérése, egészségügyiállapot-felmérés, elveszett tárgyak, személyek után való kutatás, válaszok a jövőről vagy üzenetek elhunyt szeretteinktől... A fonálinga vagy meghajlított pálca mozgása fontos kérdésekre adja meg a választ. Tényleg?