tévésmaci - Rosszlányokat egy lóért

  • .
  • 2007. november 8.

Trafik

Van az úgy, hogy reggel hatra vagy fél hétre púpozottan teli a hamutartó, s valaki, amikor felállunk, ki akarja borítani az egészet a földre, mert annyit vesztett. De annyit, de annyit, hogy az csak csalással lehetett, s kölök is a képébe röhögött, amikor töltötte neki a konyakot.
Be van itt avatva mindenki, még az utolsó suttyó is. Ilyenkor csitítgatjuk persze, de inkább csak, hogy lassabban lehessen felvenni a nagykabátot, hogy húzzuk a percet, mert sálat tűrve kilépni a fekete reggelbe, az maga a reménytelenség, amikor felszakad a köhögés, amikor űrodisszea a parkoló, amikor mindig nem a válasz az olyan kérdésekre, mint a "megyünk gőzbe?". Bár az a pár lépés a parkolóig, amikor öten egymás mellett, az egyik szitkozódva, a másik köhögve, a harmadik fekete - nos, azért egy szolidabb veszteség sem drága, a reménytelenség ára. Hagyjad, megfizetem! Az se sokkal különb, ha rádióújságot vesz az ember - a regény hal meg előszeretettel, de az csak a végén.

Pénteken szabadnap, hacsak nem töltjük a délidőt a Zone Europa előtt, mert ott 12.10-kor lesz egy Hátsó ablak, éppenséggel megnézhetném, hogy nem a remake-e, de szerintem ez maguknak is belefér. Viszont cserébe már az elején elsütöm a heti hülyeséget, mert utána (14.10-kor) a Fojtogató fojtogató ellen következik, a többi nem érdekes.

Szombaton fény derül a lóra, ugyanis Los Angeles a zsebemben lesz, majd a vásznon lóra mászom, hogyha egyszer Cecil B. vagy Lubitsch Ernő Chevalier helyére a filmre vesz. Az m1-en 13.40-kor mindenesetre Gigi (1958), amit ugyan Vincente Minnelli rendezett, de kétségkívül fellépünk benne, a Chevalier meg én. Mondtam is neki, hogy figyelj, Maurice, Rice, Rice, Maurice. Röhögött. Este ugyanitt negyed kilenckor Agatha Christie, ezúttal A kristálytükör meghasad. Éjszakára is maradunk, 23.20-tól Elek Judit filmje megy, A hét nyolcadik napja. Délben Neela a film+-on? (Csavard be, mint Beckham!)

Vasárnap valami sokaknak ismert vagy kultikus japáni rajzfilm vagy animáció vagy valami, aminek rajongói vannak. Én rajongót még nem láttam, de e-mailt már kaptam tőlük, szeretnek nagyon engemet. Chihiro szellemországban; Duna TV; 19.30. Rá egy órára a Filmmúzeum Korda Sándor-sorozatában A bagdadi tolvaj, simán megnézem.

Hétfőn komcsi: adásszünet.

Kedden Vészhelyzet, az E.R.-ban vendégszerepel Forest Whitaker, mert az sikkes nyilván. Az egészen elvetemült Jack Nicholson-rajongók ne röhögjenek, én ismerek ilyet, bizonyára örülnek az HBO-n 21.30-kor nyomott Hoffának, ami a híres szakszervezeti vaddisznó kalandjait regéli el, mérsékelten szórakoztató formában.

Szerdán ami lesz, az mind már csütörtökön lesz, mert az m1-en 0.15-kor kezdődik A vízből kimentett Boudu 1932-es meséje Jean Renoir elővezetésében az elpimaszodó klosárról. Az RTL Klub és a tv2 0.45-kor méri össze az erejét két nyilvánvaló baromsággal. Az előbbin az Anthrax kezdődik, az utóbbin az Atomgyilkosság, amerikai thriller az angol sci-fi ellen, fojtogató a fojtogató ellen.

Csütörtökön elmondhatjuk Halápi Csabával, hogy "Nyersen dübörgött a Bronxban, aztán átitatta a külvárosokat, a hiphop győzedelmesen emelkedett ki az undergroundból, s elfoglalta helyét a populáris kultúra főáramában" - de ettől sem leszünk sokkal boldogabbak, s attól meg egészen biztosan elmegy az utolsó életkedvünk is, ha a tv2-n, persze már pénteken, tehát 1.20-kor megnézzük a Mindhalálig rapet, az egy amerikai zenés dokumentumfilm 2004-ből. A szerda se szerda, a csütörtök se csütörtök - a tévé kidönti sarkaiból a világot, nem?

Figyelmébe ajánljuk

Miénk itt a vér

  • - turcsányi -

A papa mozija ez. Nem pont a formula hagyományos értelmében, sokkal inkább szó szerint. A hatvanas évek közepén az olasz anyakönyvi hivatal kigyűjtötte a Sergio keresztnevű polgárokat, s mindegyiket hatóságilag kötelezték arra, hogy spagettiwesterneket készítsenek.

Megszemélyesített dokumentumok  

„Boldog magyar jövőt!” – olvassuk a feliratot Chilf Mária kollázsán, ahol egy felvonuláson Lenin, Rákosi és Sztálin fényképét viszik a munkások és az úttörők, nyomukban a ledöntött Sztálin-szobor feje gurul egy tankkal a háttérben.

Építő játék

  • Kiss Annamária

Horváth Csaba rendező-koreográfusnak, a Forte Társulat művészeti vezetőjének színházában legalább annyira fontos a mozgás, mint a szöveg, nem csoda, hogy ezen az estén, a mozgásszínházas tempóhoz kevéssé szokott kőszínházas társulati tagoknak melegük van.

„Megeszi a kígyót”

Alighanem a magyar kultúrára korábban is jellemző, az utóbbi időben pedig mintha még erőteljesebben megjelenő befelé fordulás miatt lehet, hogy egy olyan jelentős életmű, amilyen Ladik Kataliné, egyszerűen nem találja meg benne a helyét – holott minden adott lenne hozzá.

Igor és Szása kiszabadult és gyilkolt

Szentesen két bulltípusú kutya kijutott az utcára, halálra mart egy férfit és örök életére megnyomorított egy nőt. Az ügyészség letöltendő börtönbüntetést kért a gazdára, akinek fogalma sem volt arról, mire képesek a házőrzői, és milyen nevelésre lett volna szükségük.

Hídpénz

„Az önkormányzat egy olyan fejlesztést kíván megvalósítani, hogy a Szárhegyet és a Vár­hegyet összekötnénk egy függőhíddal."