kulthírek

  • .
  • 2007. november 8.

Trafik

kulthírek
KOREAI BERLINI FAL November 9-ig - az 1989-es falbontás évfordulójáig - újra fal áll a berlini Pariser Platzon, a Brandenburgi kapunál: ezúttal műanyagból, fluoreszkáló színekkel. A dél-koreai Eun Sook Lee a kommunista Észak- és a kapitalista Dél-Korea közti elzárkózásra kívánja felhívni a figyelmet művével, melynek részét képezi ötezer koreai neve is, akiknek családtagjait az ország kettévágásával elszakították egymástól.

J. K. ROWLING ÚJ MÛVE A Harry Potter-sorozat befejező, magyarul még nem olvasható kötetében szerepel egy boszorkányos tündérmese egy öt mesét tartalmazó könyvből, melyet Dumbledore professzor hagy Hermione Grangerre. A többi négyet most, utólag jelenteti meg J. K. Rowling a The Tales Of Beedle The Bard című, mindösszesen hét példányban kiadott kötetben. A BBC-nek nyilatkozva az írónő elmondta, hogy hat példányt elajándékoz, a hetedik aukcióra kerül. Ide tartozik, hogy ugyanő pert indít egy Harry Potter-enciklopédia megjelentetésére készülő könyvkiadó ellen szellemi tulajdona megsértése miatt: maga is tervez egy ilyen jellegű lexikont, a bevételét jótékony célra szánja.

GYÁSZ Életének 101. évében elhunyt Igor Mojszejev: az orosz koreográfus 1937-ben hagyta ott a Bolsoj Színház balett-társulatát, majd saját együttest alapított, mely az orosz és kaukázusi népi táncok elemeit használó koreográfiáival a legnagyobb színpadokat hódította meg világszerte.

LED ZEPPELIN: ELHALASZTVA November 26-ról december 10-re halasztották a Led Zeppelin óriási érdeklődéssel várt koncertjét, mert az egyszeri alkalomra újra összeálló zenekar gitárosa, Jimmy Page egyik ujja eltört. A londoni O2 Arenában rendezendő műsor tízezer jegyéért egymillióan jelentkeztek interneten.

KÉPEK IDEJE November 9-24. között immár harmadszor érkezik el Budapestre a Festival Temps d'Images: az ARTE európai kulturális tévécsatorna és a franciaországi Ferme du Buisson kortárs művészeti központ kezdeményezte, nemzetközi együttműködéssel megvalósuló eseménysorozat alapgondolata, hogy a színpadi és a képi művészet kereszteződésével kísérletező produkciókat állítanak közönség elé. A francia, portugál, belga, olasz, német, lengyel, lett, észt és kanadai intézmények mellett aktív szerepet vállaló Trafóban Frenák Pál, a horvát/holland Andrea Bozic, Juhász András Don't Eat Groupja, a belga Wayn Traub/Toneelhuis, a német Zeitkratzer és a svéd/ír Lillevan lép fel, a Trafó Galériában Sejla Kameric állít ki. A Művész moziban az ARTE zenés, táncos filmjeit vetítik (köztük van Eötvös Péter Három nővér című operájának 2001-es párizsi előadása), a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Kisgalériája a norvég Heine Rosdal Avdal performanszinstallációjának ad helyet, a MU Színházban, a Flórián Műhelyben és a SÍN Kulturális Központban pedig ingyenes műhelybemutató előadások lesznek. Részletes program: tempsdimages.org.

EURÓPAI FILMDÍJ December 1-jén Berlinben kiosztják az immár 1800 tagot számláló Európai Filmakadémia idei díjait: a jelöltek most nyilvánosságra hozott listáján nem szerepel magyar alkotás. A 2007-es esztendő legjobb európai filmje a következők közül kerül ki: Cristian Mungiu: 4 hónap, 3 hét és 2 nap (román), Fatih Akin: Auf der anderen Seite (német-török), Kevin Macdonald: Az utolsó skót király (brit), Olivier Dahan: Piaf (francia-cseh- brit), Marjane Satrapi és Vincent Paronnaud: Persepolis (francia), Stephen Frears: A királynő (brit- francia-olasz). Mungiu, Akin, Frears és Macdonald mellett az év európai rendezője cím elnyerésében még Roy Andersson (Du levande) és Giuseppe Tornatore (La sconosciuta) reménykedhet. A legjobb dokumentumfilm kategóriájának nyertesét már kihirdették: Rithy Panh francia produkciója, a Le papier ne peut pas envelopper la braise kambodzsai prostituáltak életét mutatja be. Életművéért Jean-Luc Godard francia filmrendező és Michael Ballhaus német operatőr (többek között Fassbinder, Scorsese, Coppola, Mike Nichols, Robert Redford és Wolfgang Petersen alkotótársa) vehet át elismerést.

ELADÓ EGY DARAB EIFFEL November 19-én a Drouot aukciósház Párizsban árverésre bocsátja az Eiffel-torony lépcsőjének egy darabját: a 4,5 méter magas, 700 kilónyi fémtárgy, amin még a lift beépítését megelőzően maga Gustave Eiffel is járt, 15-20 ezer euró körül kelhet el. Ennyi maradt mostanra a torony eredeti lépcsőzetéből, melyet 24 részre vágtak, egy a műemlék közelében tekinthető meg, hármat múzeumok kaptak, a többit pedig 1983-ban elárverezték.

DÍJ Ducki Tomek Életvonal című animációs filmje fődíjat nyert Lipcsében, az 50. alkalommal megrendezett, dokumentum- és animációs filmeknek szentelt DOK Leipzig fesztiválon. A 20 ország 37 produkcióját megelőzvén Arany Galambot nyert 6 perces alkotás nyáron nagydíjat kapott a Kecskeméti Animációs Filmfesztiválon, majd Stuttgartban elismerő oklevelet, jelenleg pedig a córdobai animációs filmfesztivál versenyprogramjában szerepel.

MEGHALT R. B. KITAJ A 74 éves korában elhunyt amerikai festőművész a 60-as években, Angliában tanulván a brit pop art, illetve az úgynevezett Londoni Iskola kiemelkedő képviselői közé tartozott David Hockney, Peter Blake és Eduardo Paolozzi, illetve Francis Bacon, Lucian Freud és Frank Auerbach mellett. Az Ohio állambeli Columbusban született, magyar származású apja röviddel ezután lelépett. Nevét mostohaapja, Walter Kitaj után kapta. Zsidó származása központi szerepet nyert gondolkodásában és művészetében, megfogalmazta A diaszporizmus első kiáltványát, mely Szétszórva a világban című kötetében jelent meg magyarul, 1994-ben. Ez az esztendő tragikusan alakult számára: a londoni Tate Galleryben rendezett nagyszabású retrospektív kiállítása idején hunyt el édesanyja, majd hamarosan második felesége, Sandra is, verőértágulat következtében - a művész a kiállítás kíméletlen kritikusait okolta a 46 éves asszony haláláért. Ezután Angliából Los Angelesbe költözött, ahol egész sorozat képet festett Sandráról és önmagáról, angyali relikviákkal (egyik illusztrációnk e sorozat 22. darabja, 2002-ből, a másik A zsidó utazó, 1984-85-ből).

Figyelmébe ajánljuk