tévésmaci - Szőlőskertem rókája

  • .
  • 2011. szeptember 8.

Trafik

Amikor Sztupa és Troché lángost ettek a Balatonon, na, olyan soha a büdös életben nem történt. Nem történt még számos egyéb - hihetnénk, izgalmas - eset sem, melyet oly szeretettel emlegetnek irodalomközeli elemek, szerencsére mindig önmaguk kapcsán, mindgyakran az étkezés, az italozás és a nemi élet, illetve úgy nagy általánosságban a dühödt fogyasztás tárgykörében.
Nem voltak tehát soha az életben dinnyét kopogtatni és békacombot ropogtatni, nem voltak egyáltalán sehol, soha. De ezek közül a seholok, semmikorok és nemek közül most minket tényleg csak a balatoni lángosok esete érdekel. Mert persze több lángost nem ettek meg, szám szerint négyet, s az ötödik már beléjük sem fért volna, bár nem voltak túl nagy lángosok, amiket így kihagytak. Szűkítsük a kört! Nem a tó déli partján nem ettek lángost, s ebből a legtisztább logikai úton kiderül, hogy az északin sem: válasszuk akkor Tihanyt, és tisztázzuk gyorsan: Tihanyban nincs is lángossütő. Attól még ehettek volna házi lángost is, de az alkalmasint egy egész más műfaj, abból eggyel is jól lehet lakni, de róluk tudjuk, hogy négyet nem ettek meg, s az ötödikre már rá sem bírtak nézni. Tihanyt tehát zárjuk ki. Annál is inkább, mert esett az eső. Szép nagy cseppekben, amitől kis buborékok jelentek meg a tócsákban, s állítólag azt jelenti, hogy nem fog elállni egyhamar. Mármost kinek van kedve vigasztalan esőben lángost enni? Pláne Tihanyban! Sztupa és Troché esetében sajnos ezt a kérdést nem vizsgálhatjuk, hisz róluk tudjuk, hogy nem ettek lángost, szám szerint négyet, Tihanyban a legkevésbé, mert ott nincs is. Mér', mi van Tihanyban? Legelnek mindenfelé a camembert sajtok, és néha leruccannak hozzájuk a bakonyi betyárok párizsival, mert nekik azuk van. Nekünk meg ugyanazunk. És tévénk is. Hát, nézzük. Vagy ezen a héten kipróbálhatnánk, hogy nem nézzük, mármint a műsorát nem nézzük (mert annyira érdektelen), hanem csak kapcsolgatunk, pilinckázunk egész héten, mint Pilinszky János, aki novemberben lenne csak kilencvenéves.

Pénteken (9-én) mindjárt kezdhetnénk úgy, hogy nem nézünk semmit, de hát este tizenegy után lesz a Cinemax2-n a Szégyen. S hét aligha telhet el úgy, hogy ne nyomasszuk magunkat egy kis Bergmannal.

Szombaton sem jobb a helyzet sokkal, de ezt a napot sem ugorhatjuk át csak úgy, hogy zsupsz, mert meg kell említenünk a Duna Tévén 19.30-kor induló Napozz Holddal - A Kispálfilm című kispálfilmet, amiben fellép a méltán népszerű, ám már csak emlékeinkben élő tánczenekar, a Kispál és a borz. A film viszonylag kevés nóvummal szolgál azoknak, akik szeretik nevezettek muzsikáját, de hát, ahogy mondani szokták felénk, faluhelyen: a borz is szépen csillog.

Vasárnap már jobb a helyzet egy fokkal, bár este szinte mindenhol 9/11-es filmeket adnak, s mi tudjuk, hogy a film tipikusan az a médium, ami nem tud mit kezdeni a nagy történelmi kataklizmákkal. 13.15-kor lesz a Dunán a Foto Háber, ez a kémes-krimis retróbullshit a hatvanas évekből, de mind közül (sok ilyen van) ennek a legjobb a címe. Negyed háromkor lehet váltani az MGM-re, akkor kezd ugyanis a Hegedűs a háztetőn. Most pedig megénekeltetem a kedves közönséget, mint Vass Lajos a Röpülj pávában. Kettő, három, és: Matchmaker, Matchmaker, / Make me a match, / Find me a find, / catch me a catch / Matchmaker, Matchmaker / Look through your book, / And make me a perfect match... Este a film+-ra szorulunk, így simán kilenc után kezdődik a Rambo, a kettesen meg fél óra múlva a Rocky... ez milyen? Na, jó csak vicceltem, valójában a Rocky Horror Picture Show.

Hétfőn jön el az én napom, a Cinemaxon nyolc után Satyricon, majd rögtön utána a Róma; alighanem keresek is ide egy csinos Fellini-képet.

Kedden nem, nem. A mai Barca-Milan csampionsz ligameccset a pro4 csatorna adja, ami száz háztartásból tizenhatban fogható. A szerdai meccsek a Digi Sporton mennek. Önök szerint Albániában lehet nézni a Bajnokok Ligáját?

Szerdán sem, sem.

Csütörtökön ne hagyják ki Az Ezeregyéjszaka virágát este tizenegykor a Filmmúzeumon. Le a tévével!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?