tévésmaci - vágtató vad szarvasok

  • .
  • 2011. június 23.

Trafik

Amikor Sztupa és Troché nyomait kerestük, elhagyván Az egyszarvúhoz címzett fogadót, a falu felé vettük az irányt, hogy találjunk valakit, aki esetleg tud a történetünk vakfoltjáról, arról az ismeretlen hosszúságú időről, pár perc, vagy akár egy óra is lehetett, amikor befogták az egyszarvút. Hétvége volt, dél múlt valamivel, egy lélek nem sok, annyi nem bóklászott az utcákon.
A református templomnál szinte találomra fordultunk jobbra, pedig balra valami kastélyféle volt, láttuk a kertjében a régi víztornyot. Mentünk, csak mentünk a járdán, nem nagyon akaródzott bezörgetni sehová, nyilván a pokolra kívánnának. Elmentünk egy bolt előtt, zárva volt. Már láttuk a falu végét, amikor egy házon különös táblát vettünk észre: Csiccse-Zsebő magánnyomozó (Tony Pinker és társai helyi megbízottja). Félfogadás kedden és csütörtökön 15-17 óráig, de szerencsére az is oda volt pingálva, hogy kivéve rendkívül sürgős esetben. Sőt, még egy figyelő szem allegorikus ábrája is látszott, bár kicsit kopottnak tűnt. Nosza, zörgessünk bátran, hisz' ki mondja meg, hogy mi számít rendkívül sürgős esetnek? Természetesen az ifjú Basilides Zoltánra oly kísértetiesen hasonlító, ám szalmasárga hajú Csiccse-Zsebő megmondta, hogy mi a sürgős eset, ha hasba böknek valakit, az a sürgős eset. Szerény közbevetésünkre, hogy nem orvost keresünk, csak legyintett, s már csukta volna ránk a kaput, amikor belülről éles női hang hallatszott, hun vagy-e már? Kuncsaft jött, vetette a válla mögé a pasas - így mi maradtunk, kegyedék viszont mennek tévét nézni.

Pénteken (24-én) már délben hozzáfogunk, a tv2 matinén adja 12.30-kor a Szédült hétvége című filmet az élvonal második felének legkeresettebb sztárjaival, régi kedvencünk Jodie Foster rendezésében és Koltai Lajos fotografálásával. Este a ViaSat3-on a 21.25-kor kezdődő Nyílt seb c., 2003-ban keltezett opus az egyéb oldalaiért szeretett Jane Campion thrillere Meg Ryannal. Én persze kivárom a sötét éjszakát, mert 0.40-kor kezdődik a Filmmúzeumon a Csak semmi szexet kérem, angolok vagyunk! című teljesen gátlástalan brit ökörködés, amin nyolcadikos korunkban betegre röhögtük magunkat, noha arra fizettünk be, hogy hátha mégis leesik egy kis szex.

Szombaton tegye fel a kezét, aki még nem látta a Szigorúan bizalmast. Na, jó, de a film+-n, 21.25-kor?

Vasárnap estig ráérünk, nyolckor az HBO-n a Sherlock Holmes az első érdemleges valami; Robert Downey Jr. e heti második fellépése. Bár továbbra is a legnagyobb arcnak tartjuk Richard Lestert, de speciel az m1-en 21.05-kor kezdődő nosztalgiashow-ját (A testőrök visszatérnek, 1989) nyugodtan megtarthatta volna magának. 22.10-kor Hannibál tanár úr a kettesen, nagy versenyben a Dunán 22.15-kor startoló román filmmel (A többi néma csend, 2007), melyből megtudhatjuk, hogy román barátaink már a filmezés hajnalán megelőzték Amerikát. 23.15-kor a megelőzött Amerika képviseletében Woody Allen lép fel az RTL Klubon (Match Point, 2005), de műve jócskán ütközik a Filmmúzeumon Brian De Palma 23.35-kor kezdődő csodafegyverével (Gyilkossághoz öltözve). Éjfél után visszamehetünk a kettesre, az Algír c. 1938-as filmben a mérhetetlenül gonosz nemzetközi bűnöző, Pepe le Moko (Csárlsz Bojler) keveredik honvágyból kifolyólagos szerelmi ügymenetbe Párizs és Hedy Lamarr irányában.

Hétfőn távoli rokonunk, A tanú nyolc után az egyesen.

Kedden is lesz matiné a tv2-n, 12.40-kor. A meghurcolt ártatlanság egy 1984-es Agatha Christie-adaptáció - se Miss Marple, se Poirot nincs benne, van viszont Donald Sutherland és Christopher Plummer. Este kilenctől éjjel fél kettőig a Univerversal Channel lenyom két részben egy Anna Kareninát, és szintén kilenckor ismerteti a Duna Tv Eszter hagyatékát. Anna K. vonatáról az első leszállás 23.30-kor esedékes a Canterbury pályaudvaron (odavalósi mesék a Filmmúzeumon), a következő m2-es megállóba 0.45-kor érkezünk, az Ölj meg, zsaru! c. lengyel thrillert vetítik 1988-ból, Boguslaw Lindával.

Szerdán, csütörtökön zárva!

Különben se vigyék túlzásba a tévézést!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?