tévésmaci - Velünk a sül

  • .
  • 2008. június 12.

Trafik

Arról akartunk itt szólni, hogy a múlt héten kicsit agyunkra ment a kora nyár, és elbarmoltunk minden cseh nevet megint, s most akkor mindet leírjuk újra, immár szépen, rendesen, így ni: Cinoherní klub; Jirí Krejcík; U Fleku·; Cenda... Amikor odaértünk Katerina Posovához... Akinek közben megérkezett a halálhíre (1930-2008).
Úgyhogy inkább sírunk. Siratjuk Kati nénit, akit Menzel tolmácsaként volt szerencsénk megismerhetni a kilencvenes évek legelején. Szerencsére a maestro kedvvel s gyakorta járt Pestre, így adódott az is, hogy pusztán a kellemes együttlét miatt egyszer hazáig furikáztuk az idős asszonyt - ritkán nevettünk ennyit Pest és Pozsony közt. Sokan értőn és hévvel szorgoskodnak a cseh és a magyar kultúra kölcsönös megismertetésén, kiváló asszonyok és férfiak. Közülük pont az ő személye nemcsak azért volt annyira fontos nekünk, mert épp jóban voltunk vele, vagy mert neki is mindene volt a film (amellett például Kertészt is fordított, többek közt a Sorstalanságot, de kultúraszervezőként is fáradhatatlanul tündökölt), hanem elsősorban azért, mert annyi derűt és életszeretetet szedtünk fel ettől az anno Auschwitzot járt idős hölgytől, mint nagyon kevés mástól.

Most elmegyünk tévézni, és nem szakad le az ég.

Pénteken (persze 13-án) Párizsba megyünk - kettőször: a tv2-n 21.10 Párizs 2010 - A nagy özönvíz (utánam, srácok!), egy francia-német katasztrófafilm 2006-ból, s csak egy bő óra múlva lehet kiszállni: 22.20-kor a Dunán Jazz Párizsban, amerikai darab 1986-ból. (Ez idő alatt a Szajna tévén a Kis Rákfogó játszik.) Éjfél után az MGM-en fiatalodunk egy évet, az Élni és meghalni Los Angelesben ui. 1985-ös, egy korban hozzáillő autós üldözéssel, továbbá Willem Dafoe-val és Gil Grissommal.

Szombaton küldöm A medvekirályt (17.50; film+2 - ez milyen?). Este kilenckor az m2-n A legényanya (1989), emlékeim szerint Garas Dezső egyetlen rendezése (nem is értjük, miért nem folytatta). Húsz percre rá az RTL Klubon A fülke (2002), amerikai kamarathriller vagy ilyesmi Colin Farrellel, Jack Bauerrel és Forest Whitakerrel. 21.50-kor maguk szerint megnézem a Dunán a Sztornót (2006) a taton bagózó Leonardo DiCaprióval? Meg, mert nemcsak Lovasi Leó, de pim, pam, pam, a főnök is a tévében van! Még az utána következő Sutkai bajnokokat (2005) is megnézem, mit lehessen tudni.

Vasárnap délután négykor az m1-en Apa és a szerelem, 22.40-kor az m2-n Anyám a lányokat szereti (s még ez is rímel: mindkettő 2002) - nekem is van egy dvd-m: Nénikém az ágyban (izgalmasabb, mint John és Yoko együtt). Tim Burton a kedvencünk, de a Majmok bolygóját nyugodtan kihagyhatta volna, miként önök is este nyolckor az RTL Klubon. Kilenckor a Filmmúzeumon egy Oscar-jelölt cseh nosztalgiagány, az Általános iskola (ha hűségnyilatkozatuk van a csatornával, nézzék inkább 14.20-kor a VIII. Henrik magánéletét). 0.15-kor a tv2-n a már mondott Kiefer faterja lefejeli megint a macskát a Huszadik század első, több mint háromórás felében.

Hétfőn fel sem kelnénk, de szólít Jack Nicholson! Talán a legrosszabb filmje a Zűrös manus (vagy a legjobb?). Amúgy kivégzési évforduló a Dunán 22.20-kor: Liberté '56.

Kedden jön hozzánk két magyar. Duna; 19.00; Külvárosi legenda (1957). Csinibaba (1997): tv2; 1.20.

Szerdán? Ne már! Na jó, ha olyan nagyon akarod! A Filmmúzeumon 17.20-kor az 1962-es Torreádorkeringő, valami angol vígjáték. Új kedvencünkön, a kettes filmplűn 0.55-kor a hét leghülyébb címe: Zsákutca - Nincs visszaút. Nem oda, Buda?

Csütörtökön az MGM-en 22.15-kor a Van, aki forrón szereti, úgymond egy "kötelező". Tévézni viszont egyáltalán nem kötelező. A részemről leginkább ellenjavallt.

Figyelmébe ajánljuk