15 év múlva se híre, se hamva nem lesz a sarkvidéki jégtakarónak

  • narancs.hu
  • 2020. augusztus 12.

Tudomány

Egy új kutatás szerint 2035-re teljesen elolvadhat nyaranta az északi-sarki jégtakaró.

Egy nemzetközi kutatócsoport nagyszabású kutatás keretében vizsgálta az Északi-sarkot és arra figyelmeztetnek, hogy 2035-re akár teljesen jégmentes is lehet – írja a hvg.hu egy a Nature Climate Change-ben megjelent tanulmányról.

A tanulmány eredményét a Science Daily foglalja össze, hogy bár eddig is tudták, egyre melegszik a sarkvidék, de a helyzet súlyosabb, mint gondolták. A tanulmány szerint a globális felmelegedés és a felerősödő tavaszi napsütés is jelentősen befolyásolja a jégsapkák olvadását. Ha pedig nem korlátozzuk az üvegházgázok kibocsátását és a klímaváltozást, akkor már 15 év múlva teljesen jégmentes időszakok lesznek a sarkvidéken.

A térség gyors olvadása már csak amiatt is probléma, mert ezzel együtt emelkedik a tengerszint. Emlékeztetnek, hogy további átfogó kutatások szerint ez olyan környezeti károkat okozhat, amely a világ GDP-jének ötödét fogja felemészteni.

Ősi kór, pusztító járvány: mit rejt a felolvadó sarkvidék?

Az északi sarkköri vidék kiolvadása mind több problémát hoz magával - az egyik potenciális veszély rég nem látott járványok feltámadása. Földünk már jó rég óta óriási kiterjedésű, természetes hibernációs kamrát működtet: ez az örökké fagyott talajréteg, avagy a permafroszt.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?