Engedély nélkül használhatta egy MI-program Scarlett Johansson hangját

  • narancs.hu
  • 2024. május 27.

Mikrofilm

Pedig már csak egy lépésre voltunk attól, hogy valóra váljon a 2013-as A nő című film világa. 

Az emberek már szinte csak a kütyüjükkel beszélgetnek, melyek Mesterséges Intelligenciája (MI) olyan élethű, hogy egyesek egyenesen képesek beleszeretni. Ez Spike Jonze Oscar-díjas filmjének, A nőnek a sztorija dióhéjban – ami azonban 2013-ban még sci-finek számított, az mostanra kezd valósággá válni: a ChatGPT és a hasonló programok térnyerésével minden esély megvan rá, hogy az MI lassan teljesen rátelepszik az életünkre.

Persze vannak még hibái, és egyesek szerint soha nem fogja átvenni az emberek helyét, de akadnak aggasztó tendenciák: tavaly a Bosszúállók rendezője, Joe Russo már úgy nyilatkozott, hogy két évre vagyunk az MI-generálta filmektől, idén pedig már meg is jelent egy olyan program az OpenAI-től, ami pár mondat alapján filmszerű videót képes generálni. Ennek hatására egy nagyhatalmú hollywoodi producer máris leállította stúdiója terjeszkedését, nem beszélve azokról az alkalmakról, amikor az alkotók lebuktak, hogy az emberi munkaerőt megspórolva például grafikákat készíttettek az MI-vel.

Mindezek ellenére persze legyinthetünk: A nőben ugyanis a főhős nem is annyira az MI-be, mint inkább Scarlett Johansson hangjába zúgott bele, ezért pedig ki is hibáztathatná? A már emlegetett OpenAI azonban a jelek szerint épp ezt kihasználva igyekszik saját programját vonzóbbá varázsolni. Nemrég bemutatták ugyanis a legutóbbi ChatGPT-verziójukat, a GPT-40-et, vagyis a Sky-t, ami immár gépies beszéd helyett akár flörtölni és kuncogni is képes. Ha mindez nem lenne elég,

a program hangja szinte egy az egyben olyan, mintha Scarlett Johnassoné lenne.

Mindez azért is furcsa, mert kilenc hónapja a színésznő valóban kapott egy felkérő levelet a cég hírhedt vezérétől, Sam Altmantól, amely szerint a „hangja képes lenne átívelni a szakadékot a tech cégek és kreatívok között és segíthet, hogy a felhasználók kényelmesebben érezzék magukat az MI-t érintő szeizmikus változások közepette”. Johansson azonban elutasította az ajánlatot. A hasonló technológiai változások iránti szkepticizmusa persze érthető: először azért került jogi csatába a Disney-vel, mert Fekete özvegy című filmjét a stúdió egyszerre küldte moziba és streamingre (azzal pedig, hogy emiatt kevesebben váltották rá jegyet, ő is jóval kevesebb pénzhez jutott), egy másik techcéget pedig azért perelt be, mert engedély nélkül használták fel képmását MI-programjukban.

„Ledöbbenve, feldühödve és hitetlenkedve értesültem róla, hogy Mr. Altman egy olyan hangot használt, amely olyannyira kísértetiesen hasonlított az enyémre, hogy legközelebbi barátaim és az online portálok sem tudták megkülönböztetni” – írta a színésznő. Hozzátette, hogy mindez nem véletlen, azt az is jelzi, hogy Altman egy alkalommal annyit posztolt az X-en (régebbi nevén Twitteren): „her” – márpedig ez a már emlegetett A nő eredeti címe, amelyben Johansson szinkronizálta az MI-programot. Ezt követően Altman ismét megpróbálta rávenni a színésznőt, hogy gondolja meg a dolgot és egyezzenek meg, de még mielőtt bármi történhetett volna, a program élesedett.

Ezt követően az OpenAI kármentesítő módba kapcsolt: tagadták, hogy a hangot Johansson ihlette volt, sőt, azt írták, hisznek abban, hogy az AI-nak nem szabad szándékosan hírességek hangját utánoznia. Sőt, azt írták, egy másik, meg nem nevezett profi színésznő hangját használták.

Egyelőre nem tudni, a dolog még azelőtt megoldódik-e jogi úton, hogy valaki valóban beleszeressen a Scarlett Johansson-hangon beszélő programba. Egy nappal az OpenAI bejelentése után azonban a Google is bejelentette, hogy ugyancsak egy női hangú MI-alapú asszisztens-programon dolgoznak Project Astra néven.

 

 

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Cserna-Szabó András: „Csinálnék egy kocsmát”

Megjelent új novelláskötete, az ösztöndíjakat és a kitüntetéseket elfogadja, ha adnak neki, és nem kérnek cserébe, de abbahagyná az írást, ha rengeteg pénze lenne. Épp ezért senki ne adjon neki! Az utolsó magyarokért is kár lett volna. Cserna-Szabó Andrással beszélgettünk.