A svájciak is besegítenek a Pfizer-vakcina tömeges gyártásába

  • MTI
  • 2021. január 29.

Tudomány

A Pfizer/BioNTech egyedül nem győzi a gyártást.

A francia Sanofi után a svájci Novartis is beszáll a Pfizer/BioNTech konzorcium koronavírus elleni vakcinájának gyártásába az előzetes megegyezés szerint, amelyet pénteken jelentett be a bázeli székhelyű gyógyszergyártó.

  A lépés célja a gyártási kapacitás bővítése az óriási kereslet kielégítése érdekében.

    A végleges jóváhagyásra váró megállapodás értelmében a Novartis 2021 második negyedévében kezdené meg a gyártást a német határ közelében lévő Steinben található üzemében.

    "A Novartis több fronton is cselekszik a világjárvány elleni globális fellépés támogatása érdekében" - írta a vállalat egyik vezetője.

    Eddig három nyugati oltóanyag kapta meg a szükséges engedélyeket, a Pfizer/BioNTech konzorcium, a brit AstraZeneca és az Oxfordi Egyetem, valamint az amerikai Moderna készítménye, a korlátozott gyártási kapacitások és a szállításokban tapasztalható fennakadások azonban megnehezítik a legsérülékenyebb csoportok minél előbbi beoltását.

    Néhány napja a francia Sanofi jelentette be, hogy besegít a vakcinagyártásba, és az év végéig több mint 100 millió adagot leszállít az Európai Uniónak a Pfizer/BioNTech oltóanyagából.

Figyelmébe ajánljuk