A volt tiszti főorvos a koronavírusról: "egyszerűbb gyógyszerekből is kialakulhat hiány"

Tudomány

Nyakunkon a terjedő koronavírus-járvány, miközben pont a "szokásos" influenzaszezon közepén járunk. Csak nehogy egyszer találkozzon a kettő. Ízelítő a friss Magyar Narancsból.

Az új Magyar Narancsban a koronavírus jelentette veszélyről Falus Ferenccel, volt tiszti főorvossal beszélgettünk.

Részletek az interjúból:

MN: A hivatalos magyar kommunikációban azt is hangsúlyozzák, hogy felesleges a pánikkeltés, számos más jelentősebb veszély, akár járványos megbetegedés is akad – mint mondjuk a szezonális influenza, amely rendre számos halálos áldozatot követel, például a veszélyeztetett, krónikus beteg népességből.

FF: És nem csak a krónikus betegek veszélyeztetettek: a H1N1-járványban 117 beteg halt meg, 20 százalékuk makkegészséges volt. A kisportoltság és a vitaminfogyasztás önmagában nem véd az influenza ellen, ahogy, gondolom, a koronavírus ellen sem. Az kétségtelen, hogy a betegség kockázatát növeli, ha valami más baj is van. Éppen emiatt mindenkinek ajánlottam és most is ajánlom az influenza elleni védőoltást – nehogy egyszerre kapjuk el a két betegséget!  (...)

MN: A koronavírus-fertőzésről szóló kínai tájékoztatásban is dominált, részben „megnyugtatásként”, hogy főleg idősebbek és krónikus betegek estek a járvány áldozatául…

FF: Igen, de azóta meghalt számos fiatal is a betegségben. Meglehet, vannak sérülékenyebb csoportok, például a terhesek, az idősek, a krónikus betegek, de azt már végképp nem tudjuk, hogy kinél milyen sebességgel alakulnak ki esetleges végzetes szövődmények. Azt feltételezem, hogy a koronavírus a szervezetbe kerülve tovább szaporodik, és az első tünetek jelentkezését követően csupán számos nap elteltével kerülnek intenzív osztályra a súlyosabb esetek. Azt is csak sejtjük, hogy akinél a kontaktust követően 12–14 napon belül nem jelentkeznek tünetek, az vajon megúszta-e – és nem tudjuk kimutatni, hogy közben hordozza-e a vírust. (...)

Falus Ferenc volt országos tisztifőorvos

Falus Ferenc volt országos tisztifőorvos

Fotó: Sióréti Gábor

MN: Mit tudna kezdeni a sok sebből vérző magyar egészségügy egy kiterjedtebb járvánnyal? Mennyire vagyunk erre felkészülve?

FF: Röviden szólva: semennyire. Azt látjuk, hogy a szezonális influenzajárványok idején is rendszeresen megroppan az egészségügy. Akár viszonylag egyszerűbb gyógyszerekből is kialakulhat átmeneti hiány, de egy hirtelen megnövekvő ellátási igény kiszolgálására Magyarországon egyszerűen nincsenek tartalékok. Orvosok vagy egészségügyi dolgozók érdemi átcsoportosítása egyszerűen nem megoldható.

A raktárkészletek sem kielégítőek, ráadásul egyelőre a kormányzat még az erre feljogosítottakat sem tájékoztatta a készletekről. Az Országgyűlés népjóléti bizottsági ülésén a belügyminiszter – megjegyezném, hogy sehol máshol nincs olyan, hogy a járvány elleni védekezést ne egy orvosra bízták volna – közölte, hogy 1,1 millió szájmaszk áll rendelkezésre az állami raktárakban és naponta további 20 ezret tudnak készíteni – rabmunkában. Ha úgy számolunk, hogy tényleg hordani kell ezeket a maszkokat és figyelembe vesszük, hogy ezeket 3–4 óra hordás után el kéne dobni, illetve veszélyes hulladékként megsemmisíteni, akkor ki lehet számolni, hogy hány óra alatt fogyna el ez az 1,1 millió. (...)

A teljes interjú „Tízszeres szorzót alkalmaznék”  címen elolvasható az e heti nyomtatott Magyar Narancsban.

Ne feledje el e héten is megvásárolni a lapot vagy fizessen elő rá itt:

Magyar Narancs

A digitális Magyar Narancs digitális olvasójának a digitális olvasáshoz szükség lesz a DIMAG Reader letöltésére. A digitális példányok a következő platformokon érhetőek el online, és offline is: Iphone/Ipad (iOS), Google Android, PC. Fizessen elõ egy évre, fél évre, negyed évre, egy hétre!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?