A lélek vitaminja - Örömtréning

  • Tokai Márta
  • 2005. szeptember 15.

Tudomány

"A vidám elme jó orvosságul szolgál, a szomorú lélek pedig megszárasztja a csontokat" - tartja a mondás, s hogy ez menynyire így van, ma már kutatások százai bizonyítják. Egy magyar pszichiáter a pozitív szemléletmód jótékony hatását felismerve olyan módszert dolgozott ki, mely segít derűre hangolni szellemünket akkor is, ha az a bizonyos fény az alagút végén nagyon-nagyon távolinak tűnik.

"A vidám elme jó orvosságul szolgál, a szomorú lélek pedig megszárasztja a csontokat" - tartja a mondás, s hogy ez menynyire így van, ma már kutatások százai bizonyítják. Egy magyar pszichiáter a pozitív szemléletmód jótékony hatását felismerve olyan módszert dolgozott ki, mely segít derűre hangolni szellemünket akkor is, ha az a bizonyos fény az alagút végén nagyon-nagyon távolinak tűnik.

Az optimizmus, a bizakodás, a derű az immunrendszer éltetője. Mikor jókedvünkben nevetünk, a rekeszizom aktív mozgása szinte belülről masszírozza zsigeri szerveinket, vérünk oxigénellátása fokozódik, amiért szívünk és ereink különösen hálásak, ráadásul mindennek hatására szervezetünkben örömhormonok - endorfinok - szabadulnak fel, melyek belső fájdalomcsillapítóként is ismeretesek. Így nem csoda, hogy javul az általános közérzetünk, szabályosan kivirulunk. Ha széles jókedvünkben könnyünk is csordul, testünk kimossa magából a szorongásprovokáló anyagokat. Kémiai vizsgálatok bizonyítják: ezek a könynyek egészen más összetételűek, mint a bánaté és a gyászé.

Ilyen egyszerű lenne?

Napi negyedóra csiklandozás, és oda minden nyűg és félelem? Tényleg csak a körülményeken múlik, hogy talpra tudunk-e állni? "Egyszer egy barátnőmmel beragadtunk a liftbe - meséli Kata, 29 éves szociális munkás. - A vészcsengőt persze megnyomtuk, de a segítség nem akart megérkezni. A lehetetlen szituációban az volt az első gondolatom, hogy milyen jót fogok röhögni, amikor utólag a többieknek elmesélem. A barátnőm viszont kétségbeesett, a sírógörcs kerülgette, maga előtt látta, ahogy évek múlva megtalálják a csontvázunkat."

Évtizedeken keresztül folytatott kutatások eredményei bizonyítják, hogy a dolgokhoz való hozzáállás mennyire befolyásolja egész éle-tünket, egészségünket. A Harvard Egyetem hallgatóit tanulmányi éveik alatt vonták be egy vizsgálatba, mely az optimista-pesszimista beállítottság következményeit elemezte. A folyamatos követés során sokáig nem mutatkozott számottevő különbség a két csoport egészségi állapota között, a negyvenöt éves kort elérve azonban megdöbbentő együttjárást figyeltek meg. A pozitív szemlélet és a jó fizikai-lelki státus közt szorosabb összefüggés mutatkozott, mint a dohányzás és a tüdőrák kialakulása között! Az optimizmus, a dolgok megváltoztathatóságába vetett hit, de egyben képesség az elfogadásra, a bizakodás, a "katasztrofizálás" kerülése, úgy tűnik, maga az életelixír.

Hogy kibe mekkora adag remény, tenni akarás szorult, persze számtalan tényezőn múlik. Sok minden már a kezdet kezdetén eldől, hiszen például ha egy csecsemőt gyakran simogatnak, életre szólóan ellenállóbb lesz a stresszel szemben, míg elhanyagoltabb társa, akit esetleg már első hónapjaiban negatív hatások érnek, sérülékenyebbé válik, és felnőttként is kevésbé lesz képes megküzdeni a nehéz helyzetekkel. Akkor hát nincs megoldás? Ha nem kaptunk elég törődést gyerekkorunkban, már biztosan valamelyik tipikus stresszbetegség, mondjuk a magas vérnyomás, szívinfarktus vagy gyomor-fekély áldozataivá válunk előbb-utóbb? Bár könnyebb annak, aki optimistának született, ezt hozta otthonról, bizonyos, nagyon egyszerű technikákkal, módszerekkel bárki képes lehet átprogramozni magát.

A szex és a sport

például közismert örömhormon-termelő tevékenység, ezért vagyunk olyan jólesően ellazultak egy kiadós kocogást vagy szeretkezést követően. Persze nem rohanhatunk főnökünk minden számonkérése után három kört az irodaház körül, vagy ránthatjuk magunkra a postán előttünk toporgót.

Egyszerű megoldásnak tűnhet alkohollal vagy egyéb "lazítókkal" oldani magunkat, de ezek a módszerek csak rövid távon hatékonyak, a mellékhatásokról nem is beszélve. Egy kis energiaráfordítással, figyelemmel viszont saját magunk gyógyítóivá válhatunk. A stressz kezelésének talán leghatékonyabb módja a relaxáció, ami annyit jelent: "elengedni a rabot", azaz felszabadulni a feszültség alól, hogy hozzáférjünk belső lehetőségeinkhez. Ez az egyik alapgondolata annak a módszernek is, melyet szülőatyja - Vidovszky Gábor pszichiáter - "a lélek vitaminjának" becéz, hiszen éppúgy erősíti a személyiséget, ahogy betegség idején a vitaminok teszik szervezetünkkel, mely így ellenállóbb lesz.

Az "örömtréning" lényege, hogy a segítségével képessé válunk kedvező irányban változtatni a világhoz való viszonyunkon. A szépre-jóra fogunk elsősorban figyelni, azzal együtt, hogy nem söpörjük szőnyeg alá a problémáinkat. De ha megerősödik az önbizalmunk, hihetünk a sikerben, könnyebben vesszük a kisebb-nagyobb akadályokat. "A világ tele van természetes örömforrással - mondja Riesz Mária pszichológus, örömtréner -, és csak rajtunk múlik, hogy ezeket képesek vagyunk-e meglátni." A módszer szinte banálisan egyszerűnek tűnik, elsajátításával mégis harmonikusabbá tehetjük életünket. "Nap mint nap nehéz emberi helyzetekkel találkozom, és ezért szükségem van valamire, ami se-gít lazítani, újratöltődni - meséli a szociálpedagógus Andrea. - Ahogy elkezdtem a gyakorlást, felismertem, hogy ha képes vagyok a figyelmemet a jóra fokuszálni, feltöltődöm energiával. Ha pedig nehézséggel kerülök szembe, akkor is megpróbálom észrevenni, hogyan fordíthatok a helyzeten, hogyan tudok jót kihozni belőle."

A tréning,

ahogyan az a nevéből is kitűnik, egy edzésfolyamat, melynek során lazító keretbe épített imaginációs, "elképzelős" gyakorlatokkal hozzák felszínre a jó emlékeket, élményeket. A tizenöt gyakorlatsor felöleli az élet különböző területeit: a természetet, a barátságot, a sze-relmet, a családot, a munkát, és olyan elvont témaköröket is, mint a múlt, a jelen, a jövő, a hit és az énkép. A világot olyannak látjuk, amilyennek saját magunkat: ezért is fontos észrevenni tükörbe nézve a jót. "A gyakorlás az alapvetően egészséges ember számára fél év alatt meghozza a pozitív szemléletváltozást - mondja Riesz Mária. - Emellett olyan pszichiátriai betegségek, mint például a depresszió megelőzésében is fontos szerepe lehet a tréninggel is elsajátítható optimista beállítódásnak. A módszer nem gyógymód, hanem önfejlesztő eljárás, ami azonban a testi-lelki jó közérzetre gyakorolt hatásával elősegítheti a gyógyulást például daganatos betegek esetében is."

A módszerrel gyakorlója felfedezheti belső erőforrásait, s a nehézségekkel szembekerülve, merítve belőlük képes lehet hatékonyan megoldani őket. Ráadásul szelíd eljárás, mely még annyi nem kívánt mellékhatás veszélyét sem hordozza magában, mint a vitaminok szedése.

"Az örömtréning jó kapaszkodó lehet az egészséges ember számára - mondja Szemelyácz János pszichiáter. - Nagyon fontosnak tartom a módszer preventív szemléletét, ahogyan azt az örömtréner is hangsúlyozta. Aki alapvetően rendben van magával, egy olyan látásmódot kaphat, ami ráirányítja figyelmét a külső-belső világra, po-zitív szemlélettel töltve meg azt, és jobb közérzetet biztosít." Persze mindig vannak éppen divatos, felkapott módszerek, melyek mind ezt a célt szolgálják: a jóga, a taicsi, az agykontroll, az Amerikából importált különböző pozitív gondolkodásos módszerek vagy éppen a spirituális megközelítések, a mozgásterápia, a mélyebb önismeretet szolgáló színjátszó foglalkozások. Az örömtréning egy lehet a sok módszer közül, mely segít tudatosítani a belső történéseket, ráirányítja a figyelmet "az élet apró örömeire".

Maci helyett Buddha

Az egyik legegyszerűbb technikát, a "Buddha-mosolyt" bárki kipróbálhatja. Elalvás előtt mosolyodjunk el, és még ha erőltetettnek is tűnik, hamar észrevesszük, hogy az ajkak pusztán fizikai elrendezése belső változást hoz. Az álom gyorsabban jön, az éjszaka pihentető lesz, és reggel jobban ébredünk. "Azonnal kellemessé válik a hangulatom, és ami még érdekesebb, a felvillanó rossz gondolatok gyorsan elillannak, mintegy rajtam kívül maradnak - mondja Vidovszky Gábor. - Mint tudjuk, az elalvás előtti alfa tudatállapot kitüntetett jelentőségű az agyi önprogramozás szempontjából, hiszen ilyenkor a bal és a jobb agyfélteke összehangoltan működik. Így szinkronba kerülhet a fogalmi és képi gondolkodás, illetve a racionális és kreatív, emocionális munkamódok egyszerre és összehangoltan érvényesülnek. Jobb lesz a pihenés, az emésztés, az immunrendszer működése, és szebbek lesznek az álmok." Aki még nagyobb endorfindózisra vágyik, elalvás előtt hódoljon a szerelemnek, esetleg majszoljon egy kis csokoládét vagy banánt; okos szervezetünk abból is tud örömhormont gyártani.

Figyelmébe ajánljuk