cyberhírek

  • Narancs
  • 2005. szeptember 15.

Tudomány

cyberhírek
Kameraszínház Orwell 1984 című regényének kartontáblára adaptált változatával szórakoztatta szombat délelőtt néhány aktivista azokat a rendőröket, akik a kerületi kapitányságokon felállított monitorokon figyelik, mi zajlik a főváros utcáin. A Technika az Emberért Alapítvány (TEA) szerint a kamerák belemásznak magánéletünkbe, hasznuk viszont nem bizonyítható.

Rubik Huszonöt évvel meg-jelenése után Japánban újra hódít a Rubik-kocka: az idén eddig 150 ezer darabot adtak el belőle, és a forgalmazó szerint az év végéig ez a mennyiség akár a félmilliót is elérheti. A világon összesen több mint 300 millió darabot értékesítettek a játékból.

Hipertermia A Sugárterápiás és Onkológiai Szakmai Kollégium rutineljárássá minősítette az úgynevezett lokális hipertermiás kezelést Magyarországon - adta hírül az [origo]. A módszert - amely a rákos sejteket pusztítja el a test részleges felmelegítése révén - eddig csak klinikai próbaként alkalmazhatták, mostantól azonban hat onkológiai centrumban térítésmentesen érhető el a betegek számára.

Urán Irán bejelentette, hogy biotechnológiai módszerekkel sikerült tisztább uránt bányásznia: az atomprogramja miatt kritizált ország kutatói olyan módszert dolgoztak ki, amely mikroorganizmusok segítségével tisztítja az ércet.

Adakozás A többfelhasználós internetes játékok üzemeltetői a virtuális valóságban is adakozásra buzdítják előfizetőik több százezer fős közösségét: az Everquest 2 online szerepjáték felhasználói a játék megszakítása nélkül is adakozhatnak az amerikai vöröskeresztnek.

Halasztás Halasztást kapott a sorkatonai szolgálat megkezdése alól egy szingapúri fiatalember, aki hazáját képviseli majd a számítógépes játékok világbajnokságán, a Szingapúrban megrendezendő World Cyber Games (WCG) döntőjén.

A pusztítás műholdképei Megjelentek az interneten a Katrina hurrikán pusztítását ábrázoló nagy felbontású műholdas fényképfelvételek. A műholdas fényképészetre szakosodott Digital Globe (www.digitalglobe.hu) és Space Imaging (www.spaceimaging.com) vállalat weboldalain kívül a Google Maps (maps.google.com) is bőséges képanyaggal szolgál, a pusztítás mértéke különösen a Katrina látogatása előtt és után készült képek összehasonlításánál szembetűnő.

Köpött a Yahoo! A "Riporterek Határok Nélkül" (RSF) nemzetközi újságíró-szervezet azzal vádolja a Yahoo!-t, hogy aktívan segítette a kínai kormányzatot egy újságíró letartóztatásában és elítélésében. Shi Tao legfőbb bűne az volt, hogy e-mail útján tájékoztatott a sajtószabadság Kínában tapasztalható kor-látozásáról. Az RSF által felderített eset nem egyedi: nagy amerikai internetvállalatoknak már korábban felrótták, hogy túl szorosan együttműködnek a kínai hatóságokkal. Cserébe azt remélik, hogy megszerezhetik a hivatalok jóindulatát a felfutó kínai piacon való terjeszkedésükhöz. Az RSF szerint a bírósági iratokból kitűnik, hogy a hongkongi székhelyű Yahoo! Holdings Ltd. olyan információkat adott a kínai hatóságoknak, amelyek a megvádolt Shi Tao elítéléséhez vezettek, s a cég közreműködése nélkül erre minden valószínűség szerint nem került volna sor.

Jön a lombikhús Már nem csak a sci-fi filmekben létezik a Petri-csészében növesztett csirkefalat. Egy kutatócsoport rájött, hogyan lehet laboratóriumi körülmények között nagy mennyiségben ehető húst előállítani - adta hírül az Index a BBC nyomán. A kutatás során két teljesen új szövettani technikát vetett be Jason Matheny, a Marylandi Egyetem doktorandusza. Az egyikben nagy alapterületű, vékony lemezeken, a másikban apró gyöngyök felszínén tenyésztik az izomsejteket. A legnagyobb kihívást egyelőre a lombikhús kinézete és az emberi ízlésnek megfelelő szöveti felépítés jelenti a kutatócsoport számára.

A másnaposság génje A gyümölcslégy az emberhez hasonlóan képes kialakítani bizonyos fokú alkoholtűrő képességet, s ezt annak a génnek köszönheti, amelyet most fedeztek fel a würzburgi egyetemen. A kutatók szerint a "másnaposság-gén" szerepe akkor válik fontossá, amikor a szervezetnek valamilyen stresszel kell megküzdenie. Az olyan gyümölcslegyek, amelyeknél nem működik megfelelően ez a gén, lényegesen érzékenyebbek a hőre, a mérgekre és az alkoholra is. Az ilyen legyek a kísérletek tanúsága szerint nem szoknak hozzá a növekvő alkoholmennyiséghez, mint genetikailag ép társaik. A würzburgi biocentrum kutatói azt remélik, hogy a kutatá-sok révén új ismeretekhez juthatnak az ember alkoholfüggőségével kapcsolatban.

Európai könyveket is digitalizálna a Google A Google Print-projekt keretein belül a kaliforniai székhelyű vállalat francia, olasz, német és spanyol könyvkiadókkal kezdett tárgyalásokat arról, hogy azok milyen feltételekkel engednék át kiadványaikat szkennelésre - adta hírül az [origo] a Business Week nyomán. A keresőportál első ízben vette fel a kapcsolatot nem angol nyelvű kiadókkal, mióta elindította nagyszabású könyvdigitalizálási projektjét. Eddig csak az amerikai, kanadai és ausztrál kiadók idegen nyelvű művei kerültek a Google szkennerei alá, közvetlenül Európából nem kaptak könyveket. A Google Print a vállalat tervei szerint a világ összes könyvét kereshetővé és hozzáférhetővé tenné az interneten. A kezdeményezés komoly aggodalmat váltott ki több uniós ország vezetőinek körében is, akik közös levélben kezdeményezték, hogy az Európai Unió is hozza létre saját digitális könyvtár át. A politikusok szerint ugyanis ellensúlyozni kellene az amerikai központú tudásbázis dominanciáját, amely főleg angol nyelvű műveket tartalmaz. A projektet a tisztázatlan szerzői jogi kérdések miatt amerikai könyvkiadók is támadták: a Google ezért november elejéig adott nekik határidőt arra, hogy jelezzék, mely jogvédett kiadványaikat szeretnék kivonni a virtuális könyvtárból, és addig csak szabadon felhasználható kiadványokat szkennel.

Figyelmébe ajánljuk