cyberhírek

  • Narancs
  • 2005. július 7.

Tudomány

cyberhírek
Játék rakéta Negyven dollárért csúcstechnológiát, hidrogénmeghajtású játék rakétát árul az innovatív modellrepülőiről ismert gyártó, az Estes Rockets. A gyártó tíz éven felülieknek ajánlja a játékot, amihez négypontos biztonsági ellenőrzőrendszer és távirányító is tartozik.

Cigányirtó játék A BRFK bűncselekmény hiányában megszüntette az Oláh Action játékkal kapcsolatban indított nyomozást, mivel az az "uszítás fogalomkörébe nem illeszthető". A nyomozást megszüntető határozat ellen a Romnet-Média Alapítvány panaszszal kíván élni.

Kvantumszámítógép Jelentős támogatást kapott a HP az amerikai védelmi minisztériumtól, hogy megépíthesse kvantumszámítógépének működő prototípusát. Szakértők szerint még több mint egy évtizedet kell várnunk a működő kvantumszámítógépek megjelenésére.

Fordított üvegházhatás A Föld klímája az eddig feltételezettnél gyorsabban és erősebben melegedhet - állítja egy német-angol kutatócsoport. Klímamodelljük szerint a levegő aeroszoltartalmának csökkenése, vagyis a levegőminőség javítása a korábbi eredményekkel ellentétben nem mérsékli, hanem erősíti a klímaváltozást.

Ingyentelefon A Skype és más internetes telefontársaságok sikere nyomán most egy svájci cég próbálja megszorongatni a telkó-kat a VoipBuster nevű internetes kliensprogrammal, amivel a magyar vezetékes számok is ingyen hív-hatók.

Buta Windows Olcsó, egyszerűsített Windows XP-vel szeretné meghódítani a szoftverkalózkodás sújtotta latin-amerikaiakat a Microsoft. A Microsoft Windows XP Starter Edition az alacsony jövedelmű, számítógépezéssel ismerkedő rétegeket célozza meg.

Fúziós reaktor A múlt héten eldőlt a hosszú ideje tartó vita: Franciaországban épülhet fel a világ legnagyobb kísérleti fúziós reaktora. Ha a kísérlet sikeres lesz, 2035 után fúziós erőművek épülhetnek, amelyek megoldhatják az emberiség energiaproblémáit.

Civilek fejtik a CIA-szobrot Professzionális kódfejtők és amatőrök tizenöt éve próbálják megfejteni a CIA Langleyben álló főhadiszállásának egyik szabadtéri szobrát. A több ezer karakterből álló Kryptos iránt azt követően lángolt fel ismét az érdeklődés, hogy Dan Brown Da Vinci-kód című botránykönyve borítóján állítólag rejtett utalás található a kódra - adta hírül az Index a Guardian nyomán. A hivatásos kódfejtők ablakaiból is jól látható alkotás Jim Sanborn munkája, aki 1989-ben, a CIA akkori igazgatójának felkérésére az egyik hivatásos kódfejtővel, Ed Scheidttal közösen tervezte a titkos szobrot. Sanborn most amiatt aggódik, hogy Brown könyvének vallási és spirituális felhangjai árthatnak szobrának, illetve magánéletének. A hatalmas, S alakban hajlott tekercs mellett a szobor része egy kőből faragott fa, egy medence és több olyan szikladarab, amelyekre Morse-kódrészleteket és egy iránytű sziluettjét vésték. A CIA igazgatója a szobor elkészültekor egy lezárt borítékban megkapta a megfejtést, ám az alkotók sem gondolták, hogy a világ legjobb kódfejtői ilyen sokáig nem boldogulnak a rejtett üzenettel. Az első három szakasz feltörése nyolc évig tartott David Stein CIA-tisztnek, mivel azonban ő a CIA kötelékébe tartozott, titokban tartotta a megoldást. Tőle függet-lenül fejtette meg a kódolt szöveget Jim Gillogly kali-forniai informatikus, aki 1999-ben publikálta az első három szakaszt. A negyedik szakaszt viszont még senkinek sem sikerült dekódolnia. A teljes szöveg egy olyan hely koordinátáit hordozza, amely a CIA területén van, és feltehetően elástak oda valamit.

Britney a legjobb vírushordozó Britney Spearsre hivatkoznak a legszívesebben azok a számítógépes vírusokat terjesztő gonosztevők, akik a mit sem sejtő hírességek népszerűségét kihasználva e-mailben próbálnak rosszindulatú programot telepíteni mit sem sejtő áldozataik komputereire - adta hírül az Index. A spanyolországi székhelyű, 1990-ben alapított Panda Software biztonsági cég hét év adatait fésülte át, hogy kiderítse, melyik híresség nevével hány vírus terjedt a vizsgált időszakban. Meglepetésre Britney még a Microsoft-vezér Bill Gatest és Uszáma bin Ládint is megelőzte a tízes listán. Utoljára a Michael Jackson-per ítélethirdetése előtt indult útjára e-mailes celebvírus. A jelenség itthon sem ismeretlen, hiszen 2003-ban a hazai pornóipar büszkeségét, Maya Goldot ábrázoló képernyővédőt ígértek egy vírus terjesztői.

A Panda Software tízes toplistája

1. Britney Spears

2. Bill Gates

3. Jennifer Lopez

4. Shakira

5. Uszáma bin Ládin

6. Michael Jackson

7. Bill Clinton

8. Anna Kurnyikova

9. Paris Hilton

10. Pamela Anderson

Ámokfutó robot Menekülésre késztetett egy orvost és egy beteget Waldo, a Kaliforniai Egyetem San Franciscó-i kórházának gyógyszerosztó robotja, írta az Index a San Francisco Chronicle nyomán. A kerekeken guruló, televíziós készülék nagyságú Waldónak két társával, Elvisszel és Lisa Marie-vel együtt az a dolga, hogy a kórházban emeletről emeletre járva kiossza a gyógyszert a nővéreknek, azután pedig visszatérjen az alagsorba, és új készleteket vegyen magához. Ezúttal azonban Waldo egész egyszerűen elrobogott a gyógyszerszoba mellett, és berobogott az onkológiára, ahol éppen egy orvos vizsgálta páciensét. A páros annyira megrémült az ámokfutó robottól, hogy kimenekült a helyiségből. A kórház szóvivője elismerte, hogy a robot rossz helyre tévedt, és hozzátette: "Technikus munkatársainknak meg kell majd vizsgálniuk a dolgot."

Telibe találták az üstököst A terveknek megfelelően hétfő reggel becsapódott a 6 kilométer átmérőjű Tempel-1 üstökös magjába a Deep Impact amerikai űrszonda. A Földtől 133 millió kilométerre a szonda két részre vált, és az Impactor (Becsapódó) mosógép méretű, 370 kilogramm tömegű egysége óránkénti 37 ezer kilométeres sebességgel telibe találta az üstökösmagot, míg a másik szerkezeti elem, a Flyby (Elrepülő) folytatta útját, miközben fényképezte társa kamikazemanőverét. Egy fényképen, amelyet a Flyby 500 kilométerre az üstökösről készített, jól kivehető a karambol okozta kúp alakú bemélyedés, valamint az ütközés kialakította porfelhő. Az üstökösmag anyagmintájának vizsgálatával arra a kérdésre keresik a választ a kutatók, hogy milyen körülmények között alakulhatott ki 4,5 milliárd éve a Naprendszer.

Figyelmébe ajánljuk