Tartalom

Narancs XVII. évf. 27. szám (2005-07-07)

Publicisztika

Publicisztika

Hadd szóljon

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök hétfőn nyilvános vitára ("számpárbajra") hívta ki Orbán Viktort, a téma a belgazdaság állapota lenne.

Egotrip
Külpol

Külpol

Men in Black - Lobbisták az unióban

A "brüsszeli hivatalnok" mellett - aki köztudottan egy illegitim rákfene, egy kolonc, egy... - az unióellenes mitológia másik közismert rémalakja a "lobbista". A sötétben bujkáló kijáróember, a multik politikus-felvásárlója, a professzionális vesztegető, aki pénzért bárkinek, bármit, bárkinél. A valóság ezzel szemben a következő.

Belpol

Belpol

Bekeretezve - Törvény az önkéntes tevékenységről

Hosszas kínlódás után múlt hétfőn megszületett a közérdekű önkéntes tevékenységet szabályozó törvény. A végleges változat eltér az eredeti koncepciótól, amit az érintettek egyik része sérelmez, mások szerint viszont az a fontos, hogy a törvény megvan.

Belpol

Alapítvány vagy birodalom - Filmes pénzek

Az évente több milliárd forint állami támogatás elosztását végző Magyar Mozgókép Közalapítványt (MMK) az elmúlt hónapokban több éles kritika is érte. A személyében is támadott Grunwalsky Ferenc kuratóriumi elnök szerint csak a szakma "szokásos" év eleji összeveszése került reflektorfénybe, de rendeződött már a helyzet. Optimizmusát többen egyáltalán nem osztják.

Zene

Zene

Heraus mit... - Euripidész: Médeia (színház)

A pécsi találkozón jól a vége felé lehetett látni a sepsiszentgyörgyiek két előadását - a Médeiát és a Brecht-darabot (Magyar Narancs, 2005. június 30.) -, ezért aztán eléggé elkerülte őket a díjeső; két picike jutott azért, de a zsűri alighanem már finiselt. Kár.

Film

Film

"Szomorú ember vagyok" - Woody Allen filmrendező, színész

A megbízhatóság mintaképe: minden évben előáll egy filmmel. A pesszimizmus, a neurózis, az "angst" 69 éves mesterének 37. rendezése, a Melinda és Melinda már nálunk is látható. A San Sebastian-i filmfesztiválon tartott világpremieren készült vele a beszélgetés, miután átvette a Donostia Életműdíjat.

Film

Félni, de mitől?

Steven Spielberg: Világok harca

Az első reakciók alapján az Egyesült Államokban kedvező az új Spielberg-mozi fogadtatása. Nagyjából az is világos, hogy miért: a "főszereplő" miatt.

Trafik
Könyv

Könyv

Állandó kérdőjelek - Holokauszt Emlékközpont

Tavaly áprilisban azzal nyílt meg az Auschwitz Albumra alapozott ideiglenes tárlat a Páva utcában, hogy a helyén az idén majd megvalósul az intézmény állandó kiállítása. Ma egyre valószínűtlenebbnek tűnik, hogy ez 2005-ben sikerülhet.

Lokál

Lokál

Vízország - Tisza-tó

Fönn az égen ragyogó nap. Csillanó tükrén a tónak Mint az árnyék, leng a csónak. Mint az árnyék, olyan halkan, Észrevétlen, mondhatatlan Andalító hangulatban. (Vajda János: Nádas tavon)

Tudomány

Tudomány

Az újságos mellett vigyázzanak - Fertőző anyag

Indóház Az idiótáknak kijáró csodálat fényeit véltem felfedezni családtagjaim szemében, amikor a jászberényi vasúti átjárónál várakozva, az elôttünk eldübörgô szerelvény láttán lazán benyögtem, ez a vonat Nógrádkövesdrôl Kistelekre tart, és az autópálya építéséhez viszi a zúzottkövet.

Szex

Szex

Ásó, kapa, ügyvéd - Házassági szerződés

Zökkenômentes válásra készülni egy boldog frigy kapujában skizofrén elfoglaltság. Sokan a smucigság stichjét érzik a házassági szerzôdés körül, holott az fôleg a születendô gyerekek érdekét szolgálhatja, de segít azokon is, akik a mézeshetek elteltével lényegében élettársként élnének tovább.