cyberhírek

  • Narancs
  • 2005. július 28.

Tudomány

cyberhírek
Madárinfluenza Oroszországban is felbukkant a madárinfluenza H5-ös vírustörzse, de a kórokozó nem jelent veszélyt az emberekre. A délnyugat-szibériai Novoszibirszk területén tíz településen hullottak el tömegesen szárnyasok - csirkék, kacsák, libák és pulykák - az utóbbi tíz nap alatt.

Majomper Nyolcvan éve fejeződött be az Egyesült Államokban, Dayton városában a majomper néven elhíresült bírósági eljárás. E perben egy darwinista tanító ült a vádlottak padján, akinek bűne az volt, hogy az evolúcióelméletet is megismertette tanítványaival.

Telefonkapcsolat Közvetlen telefon-összeköttetés jött létre Észak- és Dél-Korea fővárosai között, a pénteken üzembe helyezett vonal az első magánkézben lévő távközlési kapcsolat a két állam között a koreai háború (1950-53) óta. A hét elején optikai kábeleket fektettek le a két Koreát elválasztó határon át.

Lánclevél Négyévi tetszhalált követően valaki ismét útjára indította a Győri Keksz állítólagos bezárása felett búsongó lánclevelet. Mint az Index megtudta, csak a levél tért vissza, a bezárás terve nem. A levél sokakra az újdonság erejével hatott, még a HírTV-n is beolvasták.

Elkövetők Az amerikai igazságügy-minisztérium elhelyezte a világhálón a szexuális bűncselekmények elkövetőinek több tízezer nevet számláló listáját. A www.nsopr.gov címen 22 szövetségi állam szexuális bűnözőinek a névsora olvasható.

Robotruha Robotruhával igyekeznek az öregedő népesség segítségére sietni a japán kutatók. Az akár 180 kiló mozgatását lehetővé tévő, Hybrid Assistive Limb (HAL) elnevezésű exoskeleton fehér páncélzatra emlékeztet, az öltözékbe bújtatott személy agyából kapja a vezérlést. A jelfogók az idegáramra reagálva bekapcsolják a megfelelő motorokat.

Nigéria Háromszáz embert vett őrizetbe a spanyol rendőrség csalás vádjával: világszerte több ezer emberből összesen százmillió eurót csaltak ki egy állítólagos nigériai lottónyeremény ígéretével; a bűnszövetkezet e-mailben juttatta el ajánlatát az áldozatoknak.

Jönnek a vlogok A gombamód szaporodó szöveg alapú webes naplók, a blogok mellett megjelentek a videóval készített vlogok - adta hírül az Agent Portál. A mozgóképes üzeneteket általában, de nem kötelezően szöveges, képi és egyéb, a látottakat kontextusba helyező információ kíséri. Az első videoblogok ugyan már 2000-ben feltűntek a világhálón, de az áttörésre 2005-ig kellett várni. Az első ismert üzenetet az ausztrál film- és újmédia-szakértő Adrian Miles jegyezte 2000. november 27-én. A feleségével, Carollal lelkesen vlogozó, webes valóságshow-t (The Carol and Steve Show) készítő Steve Garfield ugyan már 2004-et a "videoblogok évének" nyilvánította, ám a média főként a délkelet-ázsiai szökőár idején figyelt fel a blogokhoz képest még mindig elenyésző számú alkotóval (vlogger) bíró jelenségre. Az első vloggerkonferenciát (vloggercon) 2005 januárjában tartották.

Új orosz űrrepülőgép A Roszkozmosz orosz űrkutató szervezet újabb űrrepülőgép fejlesztésébe kezdett: a Klipernek nevezett szerkezet kicsinyített makettjét a franciaországi Le Bourget légibemutatón már láthatták az érdeklődők, de Oroszországban épül már egy életnagyságú modell is, melyről a EuroNews televíziónak az Európai Ûrügynökséggel (ESA) készített Ûrmagazin című műsora fényképeket is közölt. A három modulból álló szerkezet induló súlya mintegy 13 tonna lenne, és egy továbbfejlesztett Szojuz rakéta állítaná pályára. A hat űrhajóst és 500 kg terhet, vagy 2 személyt és 700 kg terhet szállító, kisszárnyú, zömök replőgéppel le lehetne szállni a jobbfajta hagyományos repülőtereken, vagy ejtőernyővel Kelet-Ázsia sivatagjaiban. Vlagyimir Danyejev, az űreszközöket gyártó orosz RKK Enyergija cég mérnöke szerint az amerikai űrsiklók és a Burán orosz űrrepülőgép építése óta rengeteg új anyagot fedeztek fel és új technológiák születtek, így ideje korszerű alapelvek szerint újratervezni az űrrepülőgépet, és az orosz tervezési tapasztalatot kiegészíteni az európai csúcstechnológiával. Szakértők egyetértenek abban, hogy itt az ideje kiváltani a lassan 40 éves Szojuz űrhajótípust. A nyolcvanas évek második felében épült Burán orosz űrrepülőgép főleg finanszírozási okokból nem vitte többre egyetlen kísérleti repülésnél. Az elöregedő űrsiklók lecserélésére az amerikaiak is új személyszállító űreszközt fejlesztenek Crew Exploration Vehicle néven.

Lebuktak a Google-on Tíz drogterjesztőt vett őrizetbe a brazil rendőrség csütörtökön Rio de Janeiróban és környékén, akik a Google Orkut (www.orkut.com) nevű közösségi oldalán buktak le - adta hírül a Reuters. A drogterjesztőkre nem az interneten akadtak rá a rendőrök: először telefonjaikat hallgatták le, csak azután kezdték internetes tevékenységüket is megfigyelni. A gyanúsítottak az Orkuton tárgyalták meg a drogügyletek részleteit, és a neten szereztek maguknak kuncsaftokat is. A csoport főleg ecstasy és marihuána terjesztésével foglalkozott. A rendőrség szóvivője elmondta: még nem göngyölítették fel a teljes terjesztőhálózatot. A magyarországi WiW-hez hasonló, meghívásos rendszerben működő Orkut rendkívül népszerű Brazíliában: a közösségi oldal hétmillió felhasználójának körülbelül fele a latin-amerikai ország állampolgára. A Google részletes adatokat gyűjt a felhasználók tevékenységéről, tartózkodási helyük például könnyedén meghatározható számítógépük internetcíme alapján.

Hackertalálkozó Hollandiában Július 28-31. között az idén ötödik alkalommal rendezik meg a négyévenkénti nemzetközi hollandiai hackertalálkozót (wiki.whatthehack.org) - adta hírül az Index. A helyszín most is egy mező, de már GPS-kódokban is megadják a pontos koordinátákat. Az előzetes program szerint körülbelül száz előadás várható a négy fórumon, Emmanuel Goldstein és Rop Gonggrijp vezényletével. Az első konferenciát Galactic Hacker Party néven a Hack-Tic hackermagazin körül csoportosulók rendezték 1989-ben, ezt 1993-ban a Hacking at the End of the Universe, 1997-ben a Hacking in Progress (riportunk: A halál nem programhiba, MaNcs, 1997. október 2.), 2001-ben a Hacking At Large követte. A fő szervező minden alkalommal Rop Gonggrijp, a ma már legendás XS4ALL (Access for All) amszterdami internetszolgáltató egykori tulajdonosa volt.

Figyelmébe ajánljuk