pedellus-hírek

  • Narancs
  • 2005. július 28.

Tudomány

pedellus-hírek
Aki nem dolgozik A Magyar Nemzet beszámolója szerint sok fiatal pedagógussal olyan határozott idejű szerződést kötnek az iskolák, amely a tanév végéig szól, így a nyári szünetre nem kell bért fizetni nekik. A munkaszerződést ilyenkor a tanév végéig kötik, majd szeptember elején az igazgató új megállapodást írat alá az ifjú kollégákkal. Egy tanárnő azt nyilatkozta az újságnak, hogy a pályakezdőket szinte csak ilyen szerződéssel foglalkoztatják, akár éveken keresztül is. Sipos János közoktatásért felelős helyettes államtitkár szerint a határozott idejű szerződéseket az iskola köti a pedagógussal, ebbe a minisztériumnak nincs beleszólása. A politikus szerint a tanároknak szerződéskötéskor jobban oda kellene figyelniük, és a kedvezőtlen feltételeket tartalmazó megállapodást nem szabadna aláírniuk.

Leánykérés vizsga közben Egy végzős joghallgató annyira unta államvizsgáját a montenegrói Bijelo Polje Egyetemen, hogy a vizsga közepén megkérte kedvese kezét. A Glas Javnosti nevű helyi napilap megtudta, hogy a huszonkilenc éves Edin Smailovic a gazdasági jogi vizsgáján engedélyt kért, hogy a többiekhez fordulhasson. A vizsgáztatók jóváhagyták kérését, azt gondolván, hogy a diáknak olyan problémája merült fel, ami a csoport többi tagját is érinti; de Smailovic letérdelt, és megkérte szintén vizsgázó huszonhat esztendős barátnője, Edita Bikic kezét. "Azt terveztem, hogy Egyiptomban jegyzem el Editát, a vizsgáink után, de annyira untatott a vizsga, és annyira izgatott voltam annak lehetőségétől, hogy megházasodom, hogy elhatároztam, még akkor és ott feleségül kérem" - nyilatkozott Smailovic.

A német roham Az osztrák egyetemek különböző trükkökkel próbálják megakadályozni, hogy német diákok elvegyék a helyiek elől az egyetemi helyeket - írja a Frankfurter Allgemeine Zeitung. Ausztriában eddig érettségivel automatikusan be lehetett iratkozni az egyetemre, ez azonban most nem csekély problémát okoz. Az Európai Bíróság július 7-i ítélete értelmében ugyanis nem szabad különbséget tenni a külföldi és belföldi egyetemisták között. A bírósági döntés utáni napokban német fiatalok ezrei adták be jelentkezésüket az osztrák felsőoktatási intézményekbe, az egyetemek azonban különböző határidők eltolásával, illetve a helyiek által gyorsabban intézhető adminisztratív követelésekkel igyekeznek megtalálni a módját, hogy az osztrák diákok kaphassák meg a többnyire "érkezési sorrendben" kiosztott helyeket.

A kutya méltóságát Már ezer támogató aláírást gyűjtött egy izraeli egyetemista lány, aki lebénult kutyájával jár be az órákra. Az egyetem vezetősége megkérte a hallgatót, hogy miután sok diákot zavar, ne vigye magával kedvencét az előadásokra. A harmincnyolc éves hallgató azonban megmakacsolta magát, és társaihoz fordult, hogy támogassák őt kutyája segítésének szándékában. A tizenöt éves kedvenc két éve bénult le, a lány azóta mindenhova magával viszi. "Nem akarom, hogy magányosan feküdjön otthon, hiszen mozdulni sem tud. Azt szeretném, hogy élvezhesse az életét, nem kérek mást, csak azt, hogy hagyják őt tisztességgel élni, hiszen nincs már sok ideje hátra" - nyilatkozta az állatbarát diák a sajtónak. A lány azt tervezi, félbeszakítja tanulmányait, ha az egyetem vezetői nem adnak kedvező választ kérésére.

Mehetsz kapálni A Népszabadság értesülése szerint a tápiószecsői általános iskolásoknak az oktatási intézmény kertjében kell nyáron kapálgatniuk. Akik szabotálják az iskolakert gondozását, a következő tanévet technikából elégtelennel indítják. A szülők egy része ezt sérelmezi, még akkor is, ha a diákoknak mindössze egy-két napot kell munkára szánniuk. Lukács István, az iskola igazgatója a sajtónak úgy nyilatkozott: a nyári foglalkoztatás az iskola pedagógiai programjának része, és ezt az önkormányzat jóváhagyta. A technika tantárgy keretében mezőgazdasági ismereteket is oktatnak, a kerti kapálás célja az, hogy tanulóik megismerkedjenek a növényekkel. Aáry-Tamás Lajos, az oktatási jogok biztosa szerint semmilyen indokkal nem lehetne dolgoztatni a diákokat a vakáció alatt.

Kolihegyek A jövő év végéig 17 ezer kollégiumi férőhelyet újítanak fel, felerészben állami támogatással - jelentette be az oktatási tárca vezetője Keszthelyen, a Liberális Fiatalok Egyesülete táborában. "Ha a tudásgazdaság részének tekintjük a felsőoktatást, akkor a teljes fizikai infrastruktúrát is fejleszteni, hasznosítani kell" - mondta Magyar Bálint. A miniszter szerint a magánszféra együttműködésével folytatott felújítási program keretében egyedülálló beruházások valósulnak meg a következő években. Sió László, a Fidesz oktatási műhelyének vezetője valóban egyedülállónak nevezte a tervezett programot. "Egyedülálló lesz abban a tekintetben, hogy húsz évre előre elkölti a magyar felsőoktatás valamennyi fejlesztési forrását, miközben drámai módon eladósítja az egyetemeket és a főiskolákat."

Figyelmébe ajánljuk