cyberhírek

  • Narancs
  • 2006. január 12.

Tudomány

cyberhírek

Premier Bár a hazai mozikban csak január 19-étől kezdik vetíteni, az Üvegtigris 2 című film kalózmásolata már letölthető az internetről. Az alkotók a hatóságok segítségét kérték a film további illegális terjesztésének megakadályozására.

Netpárt Pártot alapítottak Svédországban a filmek, zenék és videojátékok engedély nélküli internetes letöltésének hívei a szeptemberben esedékes törvényho-zási választások előtt. Európában nem ez az egyetlen civil kezdeményezés az ügyben.

Rekord A 2006-os év első munkanapján rekordszámú, 110 millió oldalletöltést regisztrált a hazai weboldalak látogatottságának mérését végző Medián WebAudit. Legutóbb rekordszámú, 90 millió klikkelést két hónappal ezelőtt rögzítettek.

Pornó Kínában több mint kétszáz embert vettek őrizetbe a hatóságok, mert pornográf anyagokat terjesztettek az interneten. A kormány szerint már csak a külföldi oldalak okoznak gondot.

Statisztika Az Egyesült Államokban már több nő internetezik, mint férfi, és a különbség főleg a fiatalok körében szembeötlő. Míg a férfiak inkább informálódnak és vásárolnak, addig a nők kapcsolataikat ápolják és a mindennapi élet kérdéseire keresik a választ a neten - derült ki egy felmérésből.

Prímszám Két amerikai professzor felfedezte az eddig talált legnagyobb prímszámot. Curtis Cooper és Steven Boone prímje kiírva több mint 9,15 millió számjegyből áll, egészen pontosan 9 152 052 helyi érték hosszúságú - számoltak be a GIMPS interne-tes Mersenne prímkereső projekt szervezői.

Lego A Lego robotikai részlege, a Mindstorms bemutatta a cég új robotkollekcióját, az NXT-t. Az új robotok látnak, hallanak, tapintanak, és akár egy bluetooth-os mobiltelefonnal is irányítani lehet őket.

Bálnanyelvek A bálnák különböző nyelveken beszélnek, így a csendes-óceáni tengeri emlősök aligha értik meg az Atlanti-óceánban élő fajtársaikat, s a Chile partjainál tanyázó cetek nehezen juthatnak közös nevezőre a Déli-sark közelében lévőkkel - állítja David Mellinger, az Oregoni Állami Egyetem kutatója, aki a csendes-óceáni bálnák és óriás ámbráscetek által kiadott hangokat tanulmányozta. A tengeri emlősök kommunikációja csattogásból, füttyökből és alacsony frekvenciájú búgó hangokból áll, ám az északi és déli populáció egyedei különböző arányban keverik a hangokat, s különböző lehet a beszéd frekvenciája is. A tengeri emlősök a hangok egy részét tájékozódásra használják, viszont a többit kommunikálásra. A kutató a legbonyolultabb dallamokat a párzási időszakban regisztrálta.

Tizenöt éves a webböngésző Az első webböngészőt 1990 karácsonyán mutatta be alkotója, aki a következő év augusztusában publikálta az első weboldalt. A világháló megalkotójaként az azóta lovaggá is ütött Tim Berners-Leet tiszteli a világ. A most ötvenegy éves tudós 1990-ben a Genfi Európai Részecskekutató Intézet, a CERN munkatársaként alkotta meg a világ első webböngészőjét, amely a WorldWideWeb nevet kapta. A kutató a tizenöt évvel ezelőtti karácsonyon még csak munkatársai körében kezdte el terjeszteni a szoftvert, amely egy NeXT típusú számítógépen működött - egyben ez a gép volt a világ első webszervere is. Tim Berners-Lee 1994-ben megalapította a World Wide Web Konzorciumot, amely több nemzetközi nagyvállalat részvételével kezdte el kidolgozni a világhálót meghatározó szabványokat és ajánlásokat.

Online hírarchívum Hetvenöt éves története során először megnyitotta hírarchívumát a nagyközönség előtt a BBC - egyelőre csak brit alattvalóknak. A tesztprojekt keretében most nyolcvan olyan híradórészlet került fel a netre, amely az elmúlt negyven év legfontosabb pillanatait örökíti meg: látható többek között egy a szeptember 11-i események hatásáról készült műsor, a berlini fal lerombolása és az 1966-os focivébéről készült összefoglaló is - adta hírül az Index. A BBC a híradórészleteket saját fejlesztésű, bár amerikai példán alapuló licencszerződés alapján teszi közzé. A Creative Archive Licence (CAL) lehetővé teszi, hogy a netezők letöltsék, megnézzék, tárolják, sőt - nem kereskedelmi céllal - újraszerkesszék a BBC híradórészleteit. Az újravágást a BBC nemcsak engedélyezi, hanem bátorítja is, és szívesen fogadja a kész remixeket akár CD-n, akár DVD-n, bár nem ígéri, hogy vissza is küldi őket. A közönség által készített feldolgozásokra ugyanúgy érvényesek a licencfeltételek, mint az eredeti híradórészletekre. A klipeket sem Magyarországról, sem a világ többi országából nem lehet letölteni; a szolgáltatás kizárólag az Egyesült Királyság területéről érhető el.

Alkoholtilalom 2006-ban előreláthatólag föloldják az alkoholtilalmat a Nemzetközi Ûrállomáson (ISS), hogy a legénység egy-egy feladat elvégzése után ihasson egy korty szeszes italt - jelentette az Interfax orosz hírügynökség. Az űrprogram egyik orvosa elmondta, hogy a világűrben dolgozó legénység komoly munkát végez, néhány óra alatt akár több kilogrammot is veszíthet testsúlyából, és egy kevéske alkohol segíthet, hogy az ember visszanyerje erejét. A Mir orosz űr-állomáson tolerálták az alkoholfogyasztást, a szigorú alkoholtilalom azt követően lépett életbe, hogy Oroszország és az Egyesült Államok öt évvel ezelőtt közös legénységet küldött a Nemzetközi Ûrállomásra.

Átalánydíjas fájlcsere Franciaország licenc-átalányrendszerrel legalizálná a fájlcserélő internetes szolgáltatásokat. Héteurós havidíj ellenében szabadon lehet az internetről letölteni jogdíjas termékeket, miután a nemzetgyűlés első olvasatban elvetette a szerzői jog által védett szellemi termékek illegális internetes forgalmazását szankcionáló, a francia kultuszminiszter által beterjesztett törvénytervezetet, és elfogadta az ellenzék és a kormánypárti átszavazók által támogatott liberalizáló javaslatot. Miközben az UFC-Que Choisir fogyasztóvédő szervezet "a szabadság egy új korszakáról" beszél, a lemezkiadók és a művészek azonnal a barikádokra vonultak. "Ha munkáinkat szabadon le lehet tölteni, ráadásul ingyen, az a szakmánk halálát jelenti" - fogalmazott Johnny Hallyday rockzenész. Az internetes jogdíjakkal kapcsolatban azonban még nem mondták ki a végső szót: a szenátusnak is szavaznia kell az elképzelésről.

Figyelmébe ajánljuk