Tartalom

Narancs XVIII. évf. 2. szám (2006-01-12)

Publicisztika

Publicisztika

Fax you

Az elmúlt hetekben óriásplakátok százai lepték el a közterületeket, melyek a Magyar Vizsla című, három és fél milliós példányszámban, egész biztos közadakozásban készülő és ingyenesen megjelenő nyomtatott kiadványra hívják fel a figyelmet.

Publicisztika

Irodalmi szószedet: Egykönyves írók

Egyik este, nem, egyik délután úgy éreztem, pontosan tudok fogalmazni, és felmerült bennem az a kérdés: miért léteznek, nem, miért hiányzanak nekem, nem, miért tetszenek nekem az egykönyves írók.

Publicisztika

Lehajolnak megint

Lapzártakor még nem tudni: jelen pillanatban éppen ki a szövetségi kapitány a magyar futballválogatottnál - végtére mindegy is, hisz válogatottunk sincsen, majd rendezünk inkább egy Európa-bajnokságot.

Egotrip
Belpol

Belpol

Beváltják a reményeid - Fidesz-évnyitó Debrecenben

Bár hivatalosan még nem indult be a kampány, a tavaly ősszel külcsínt és mondanivalót frissített ellenzéki párt nagyszabású feszttel indult neki 2006-nak. A fideszes őrvárosként emlegetett Debrecenben tartott rendezvényen a jobboldal vezetői már nemcsak Magyarország, hanem a világ bajaira is gyógyírt kerestek.

Belpol

Tények és nézetek Zengő-ügyben

A Narancs 2005. december 8-i Zengő-cikkére (Kapituláció) érkezett reagálások és az azokra adott válasz szétfeszítették az Olvasói levelek rovat hagyományos keretét. Ezért döntöttünk e rendhagyó közlés mellett.

Belpol

"Nekünk van igazunk" - Kállai László, a Jászsági Roma Polgárjogi Szervezet elnöke

Az elsősorban a szegregált iskolájáról és az ellopott kisebb-ségi önkormányzatáról elhíresült falu polgárjogi aktivistája tíz éve küzd a ladányi romák kisebbségi jogaiért. Az év végén Kisebbségekért díjat kapott az államtól Kállai László, a jászladányi cigány önkormányzat korábbi elnöke. A napokon belül startoló cigány tanodában a díjról, az iskolahelyzetről, a közelgő kisebbségi választásokról és a roma politika esélyeiről kérdeztük.

Belpol

Szusszanásnyi szünet - A Ferihegy eladása

Csillagászati összeget fizetett a Ferihegyet üzemeltető Budapest Airport (BA) Rt.-ért a világ legnagyobb reptérkezelője. A pri-vatizáció győztese, a British Airport Authority (BAA) az államtól beruházásvédelmi garanciákat, a reptéri dolgozóktól pedig kilencvennapos sztrájkmoratóriumot kapott karácsonyi ajándékba. A Fidesz esemény utáni háborúba kezdett, míg az egyik vesztes panasszal fordult a bírósághoz - tovább szaporítva a reptér körüli bírósági ügyek számát.

Belpol

"Elég brutális voltam?" - Gyurcsány Ferenc miniszterelnök

Ha tekintetbe vesszük a kor politikai realitásait, másnak, mint sikernek nem tarthatjuk a tavaly december 17-én, szombat hajnalban elfogadott 2007-2013-as európai költségvetést. Közös, európai sikernek és magyarnak is: a brit elnökség rettenetes első javaslatához képest közel egymilliárd euró fejlesztési pluszpénzt sikerült a magyar tárgyalódelegációnak az utolsó pillanatokban kicsikarnia. A taxaméter végül 22,6 milliárd eurónál állt meg, és rugalmasabbak lettek a felhasználás szabályai is. A tárgyalásokról a legilletékesebbet kérdeztük.

Zene

Zene

Nevelőmunka - Lars von Trier: Manderlay (film)

A lassúság, a csend, a szófukar elmélyülés, az odafordulás a lélek komor fortyogása felé kétségkívül mind-mind jó dolog. Így élnénk voltaképp: séták bágyadt verőfényben, egy magasabb harmónia szabályai szerint pendülő, épp csak suttogó zajok, finoman, mértékkel kibomló ízek és illatok, olykor egy sejtelmes, a bőrünket alig illető, mégis megremegtető fuvallat, a fejünkben meg kimosdva, szelíden és komótosan mocorgó, ám a lélek legmélyébe telepedő, már-már fájón alig-e világi gondolatok.

Zene

"Mint hal a vázba" - Kukorelly Endre darabja (színház)

"Legyen elnéző" - ez a (Csehovtól vett) mottója Kukorelly Endre Élnek még ezek? című darabjának, amelyet a Kamrában mutattak be, Máté Gábor rendezésében. A Katona tesz az új magyar drámára, s ez vélhetően jót tesz az új magyar drámának. A Katonának is.

Zene

A Nyugat is jól jár - Karen Armstrong: Az iszlám története (könyv)

A tudományok szélsőséges specializálódásának korában a jobb könyvkiadók gyakran megkísérlik, hogy viszonylag rövid, a szélesebb olvasóközönség számára is érthető, olvasmányos, ismeretterjesztő összefoglalásokat tegyenek közzé egy-egy szakterület eredményeiről. A New York-i Random House kiadóvállalat a világtörténelem, a művészettörténet és a vallástörténet nagy korszakairól készíttetett rövidebb összefoglalásokat Modern Library Chronicles címmel, s az Európa Kiadónak köszönhetően e remek sorozat több kötete immár magyar nyelven (Áttekintések sorozatcímmel) is olvasható.

Film

Film

Lars nem utazik - Catherine Deneuve színésznő

62 éves legenda. A nap szépe, a Tristana, az Iszonyat, A cherbourgi esernyők, A Mississippi szirénje, Az utolsó metró, A Vendoöme tér asszonya, az Indokína sztárja e héttől a Ha te nem lennél című francia filmben látható a pesti mozikban. A Berlinalén beszéltünk vele.

Könyv

Könyv

Unokákra maradt ez a szerszám

Kun Miklós történész, kremlinológus pályaképe

Magyarország vitathatatlanul első számú médiatörténésze, a HírTv műsorának állócsillaga, a szovjet és posztszovjet kérdések örökös szakértője. Az idén hatvanéves Kun Miklós sikerekben és pálfordulatokban gazdag pályafutását tárjuk most olvasóink elé.

Trafik
Tudomány

Tudomány

A világ legvége - Apophis, a pusztító kisbolygó

Hol cáfolják, hol megerősítik a hírt: alig három évtized múlva kritikus közelségbe kerül Földünkhöz egy aszteroida: tán még ütközik is vele. Pánikra azonban semmi ok, a totális gazdasági összeomlás esélye még mindig nagyobb, mint hogy pont a fejünkre essen egy kisbolygó.

Lélek

Lélek

"Piszok nehéz reagálni" - Bartos Pál, a Hallatlan Alapítvány elnöke

Több mint egy éve még bringával, vállán laptoppal járta a pesti internetkávézókat, hogy a videokamerájával felvett nyelvi jeleket megvágja, konvertálja és feltöltse az önerőből létrehozott Hallatlan.hu internetes oldalra. A bringát azóta lecserélte: taxis lett, hogy legyen miből felvenni, megvágni azokat a bizonyos jeleket, melyek segítségével beléphetünk egy másik, csendesebb világba.