cyberhírek

  • .
  • 2006. szeptember 21.

Tudomány

cyberhírek
Borszakértő Borszakértő robotot fejlesztett a japán NEC, amely felismeri az ételek és italok ízét. A félméteres, konyhás néni küllemű robot infravörös fény használatával különíti el az ízeket, és képes arra is, hogy az adott ételhez illő bort ajánljon.

Szomjúságszenzor Az idős embereket a kiszáradás veszélyére figyelmeztető szenzort fejlesztettek ki Németországban. Az időseknél csökken a szomjúság érzése, ezért nem isznak elegendő folyadékot - ezen a problémán segít az újonnan kifejlesztett szenzor, amelynek az a feladata, hogy emlékeztesse őket az ivásra.

Esemény Az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerhatóság (FDA) engedélyezte, hogy 18 éven felüli nők recept nélkül vehessenek Plan B esemény utáni fogamzásgátló tablettát. A Plan B nagy dózisban tartalmazza a hagyományos fogamzásgátló tablettákban használt hatóanyagokat, és a védekezés nélküli szex után még 72 óráig hatásos.

Nyúlcipő Októbertől Magyarországon is árusítani kezdik majd azt a Nike cipőkbe helyezhető szenzort, amely vezeték nélkül képes kommunikálni használója iPod zenelejátszójával, emellett méri a megtett távot, a tempót és az elégetett kalória mennyiségét. Az eszköz az Index tesztje szerint nem csak Nike cipőkkel működik.

Galaxis Az eddigi legtávolabbi ismert csillaghalmazt fedezték fel a Hawaii-szigeteken lévő Subaru óriásteleszkóppal japán csillagászok. Az IOK-1 jelzéssel ellátott galaxis 12,88 milliárd fényévre van tőlünk.

Elismerés A műszaki tudományok Nobel-díjának is nevezett, egymillió eurós pénzösszeggel járó Millennium Technology Prize-t idén Shuji Nakamura, a led egyik feltalálója kapta Helsinkiben. A Millennium Technology Prize-t 2002-ben alapította nyolc finn alapítvány, első, 2004-es díjazottja Tim Berners-Lee, az internet atyja volt.

A tuberkulózis visszatér A tuberkulózist (tbc) okozó, a jelenleg ismert gyógyszerekre különösen immunis baktériumtörzs létezését évek óta sejtették a kutatók, de az eddigi elszigetelt esetekkel szemben ezúttal tömeges megbetegedésekről számoltak be, és egy lehetséges járványra hívták fel a figyelmet - adta hírül az Index. Az XDR-TB nevű tbc-baktériumot (az XDR a "gyógyszerekre kivételesen ellenálló" kifejezés angol rövidítése) a dél-afrikai KwaZulu-Natal tartomány Tugela Ferry városában diagnosztizálták 53 betegben, akik mindannyian meghaltak - a betegek fele 25 napon belül. A tartomány 28 kórházában további tbc-s betegeket különítettek el, és megbetegedéseket jelentettek Indiában, valamint a volt Szovjetunió néhány utódállamában is. Mivel 1968 óta nem fedeztek fel új tbc-gyógyszert, az orvostudománynak már régóta problémát jelentenek a gyógyszerekre immunissá váló baktériumok, az új, százszázalékos halálozási aránnyal fenyegető törzs viszont a lehető legrosszabb helyen bukkant fel. Dél-Afrika 44 millió lakója közül ugyanis több mint 5,5 millió HIV-pozitív, s az AIDS kórokozója és a tbc gyilkos kombinációt jelent. A WHO máris az AIDS-et teszi felelőssé a jelenlegi helyzetért, amely könnyen kezelhetetlenné válhat, ha további fertőzésgócok jelennek meg.

Madonnát az űrbe Annyira fellelkesedett Alekszej Mitrofanov orosz képviselő Madonna moszkvai koncertjétől, hogy rögtön javasolta a dumában: 2008-ban vigyék fel a popsztárt a Nemzetközi Ûrállomásra. Az ultranacionalista Liberális Demokrata Párt képviselője közölte, hogy Madonna maga tájékoztatta őt ebbeli vágyáról. Mitrofanov szerint az amerikai énekesnő utazása egy orosz rakétával a Nemzetközi Ûrállomásra nagy esemény lenne abban az esztendőben, amelyben az Egyesült Államokban és Oroszországban egyaránt elnökválasztásra kerül sor. A képviselő indítványát, amelyet a duma ipari és tudományos bizottságában terjesztett elő, nagy többséggel leszavazták.

Erősödő hurrikánok Elsősorban az emberi tevékenység okolható az Atlanti- és a Csendes-óceán térségében pusztító hurrikánok megerősödéséért - derül ki az amerikai Lawrence Livermore laboratórium kutatócsoportjának kedden közzétett jelentéséből. "Az ember által előidézett üvegházgáz-felhalmozódás tűnik a megnövekedett hurrikántevékenység első számú okának" - mondta Robert Correll, az amerikai meteorológiai társaság oceanográfusa. A társaság egyike volt annak a tíz kutatóintézetnek, amelyeknek összesen 19 tudósa vett részt a Lawrence Livermore által vezetett kísérletsorozatban. A kutatók számítógép által generált klímamodellek segítségével bizonyították, hogy nem magyarázható kizárólag a természetes klímaváltozással az óceánok vizének felmelegedése, amely végső soron a hurrikánok erősödéséhez vezet.

Persányi az éghajlatváltozásról A környezetvédelmi miniszter szerint a klímaváltozás szempontjából Magyarország az Európai Unió egyik legsérülékenyebb tagállama. Persányi Miklós egy budapesti konferencián azt mondta, a globális felmelegedés veszélyei főként az ország vízjárásával függenek össze, így a várható hatások a medencejelleg miatt fokozottabbak más európai országokhoz képest. A miniszter felhívta a figyelmet arra, hogy az időjárási hatások mellett gazdasági-társadalmi hatásokkal is számolni kell. Ezen belül a legnagyobb kihívásokat várhatóan azok a közvetett következmények jelentik, amelyek az erőforrásokért folytatott harccal, a népek vándorlásával kapcsolatosak, valamint kulturális és etnikai konfliktusok formájában jelennek meg. Persányi Miklós szerint az ország fő klímapolitikai feladata épp ezért nemcsak az éghajlatváltozást előidéző, üvegházhatású gázkibocsátás csökkentése és a szén-dioxidot elnyelő erdők telepítése, hanem a gazdasági és társadalmi hatások figyelembevétele is.

Repülő csészealj Pierre Balaskovic nyugdíjas kutató repülő csészealjra emlékeztető, lencse alakú, 21 méter átmérőjű légi járművét a rocheforti rendőriskola udvarán mutatta be a sajtónak. A léghajó belsejében 900 köbméter hélium van, s vízszintes és függőleges mozgásáról öt motor gondoskodik. A fejlesztők célja az, hogy a prototípus méretét kétszeresére növelve olyan szállítási eszközt állítsanak elő, amely olcsóbb a repülőgépnél és a helikopternél, és képes nagyméretű tárgyak szállítására, valamint kommunikációs célok szolgálatára. A jármű 600 ezer euróba került, a kutatást és a fejlesztést egy magánember finanszírozta.

Figyelmébe ajánljuk